Bijgewerkt: 28 maart 2024

VVD-Amstelveen: geen verkoop van Eneco

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
13-05-2009

Door Herbert Raat (VVD)
Herbert Raat Amstelveen

Het college van B en W van Amstelveen wil de aandelen van Eneco verkopen, wij vinden dit een slecht plan. Binnenkort zal ik namens de VVD aan de gemeenteraad voorstellen om onze aandelen niet te verkopen. Amstelveen bezit samen met Aalsmeer, Bloemendaal, Castricum, Haarlemmerliede, Uithoorn en Zandvoort 5% van de aandelen, jaarlijks ontvangen we € 2 miljoen aan dividend.

De aandelen zijn een prima deelneming voor de gemeente en de positie die we nu hebben krijgen we nooit meer terug. Voor ons als gemeente is er geen noodzaak voor verkoop. Sterker nog, wij denken dat de verkoop van belangrijke nutsvoorzieningen zoals de energiebedrijven aan vooral buitenlandse bedrijven ons in Nederland duur komen te staan. Voor gemeenten en provincies is het natuurlijk prettig om een zak met geld te incasseren maar onze burgers en bedrijven zullen het driedubbel moeten betalen.

De argumenten om te verkopen zijn altijd dezelfde, ze zijn te klein en ze hebben een sterke partner nodig die geld investeert. Eind van het liedje is dat we de controle verliezen op onze energievoorziening en het tafelzilver verkopen. De energiebedrijven in Nederland zijn gesplitst en met de uitverkoop van onze energiebedrijven de 'Malle Henkie' van Europa. Wie zegt ons dat de mededing in Europa op orde is?

Met alle staatsmonopolies die hierbij betrokken zijn zou hierop vertrouwen wel eens een illusie kunnen blijken. Zo wordt NUON waarschijnlijk overgenomen door een Zweeds staatsbedrijf! Mocht de opvolger van Poetin over 10 jaar de gaskraan naar Europa voor de helft dichtdraaien dan kun je op je vingers na tellen dat het gas naar Zweden gaat in plaats van Nederland. Daarom is het zeker van belang dat wij in Nederland een minimale productie capaciteit overhouden in plaats van uitverkoop. Als VVD zijn we voor marktwerking maar de energiemarkt is geen gewone en transparante markt.

Gelukkig is ook Rotterdam tegen verkoop, zij bezitten 31% van de aandelen. Het college van B en W wil nu een brief aan Rotterdam sturen dat zij de opstelling van Rotterdam betreuren en wil een eigen koers tot verkoop van aandelen inzetten met de andere gemeenten. Dit moet niet gebeuren, integendeel, Amstelveen moet het standpunt van Rotterdam steunen, hierover gaan we met alle andere partijen in debat. Wij hopen dat de gehele gemeenteraad de VVD steunt om onze aandelen niet in de uitverkoop te doen.

Door Herbert Raat



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.