Bijgewerkt: 16 april 2024

Uitzending bij EenVandaag over gezondheidsschade bij kinderen

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
08-05-2023

Meer dan duizend scholen, kinderdagverblijven en sportvelden staan te dicht bij drukke weg: 'Kinderen zijn extra kwetsbaar'. De VVD-Amstelveen fractie stelt vragen naar aanleiding van het nieuwsitem van EenVandaag van 5 mei 2023.



Femke Lagerveld raadslid, woordvoerder Gezondheid en Sport: 'Niet heel verrassend dat ook Amstelveense locaties worden genoemd. We stellen het college daarom vragen over eventuele maatregelingen.' Elisa De Marco raadslid, woordvoerder Onderwijs-huisvesting en jeugd: 'De gezondheid van Amstelveense kinderen is belangrijk. Dat er volgens de GGD aanzienlijk risico is op gezondheidsschade bij kinderen is een reden om in Amstelveen verder onderzoek te doen.'

De GGD adviseert sinds 2010 via de richtlijn 'luchtkwaliteit en gezondheid' over 'gevoelige bestemmingen'. Daarin staat hoe ver een school, kinderopvang, sportlocatie of verzorgingstehuis minimaal van een drukke weg moet liggen omdat anders de luchtkwaliteit te slecht is en die voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Foto Amstelveen
(Foto VVD-Amstelveen - 2023)

Femke Lagerveld raadslid en Elisa De Marco raadslid op de brug boven de rijksweg A9

In maart zijn de afstandseisen versoepeld omdat de uitstoot van verkeer in de afgelopen 15 jaar flink omlaag is gegaan. Eerdergenoemde locaties moeten vanaf nu ten minste 150 meter van een snelweg liggen, dat was eerst minimaal 300 meter. Voor drukke wegen in steden is de grens verlegd van 50 naar 25 meter. De eis bij provinciale wegen is ongewijzigd en blijft 50 meter. Maar binnen de afstand is de uitstoot wel gevaarlijker dan gedacht.

Met name kinderen zijn extra kwetsbaar. Luchtvervuiling is een belangrijke bedreiging voor de gezondheid, waarschuwt een kinderlongarts. "We weten dat 1 op de 5 kinderen met astma in Nederland, die astma te danken heeft aan luchtvervuiling." Bovendien worden de astmaklachten bij kinderen ook verergerd door blootstelling aan verontreinigde lucht.Uit een rondgang langs scholen, kinderdagverblijven, bso's en verpleeghuizen blijkt dat vrijwel geen enkele locatie op de hoogte is van de GGD-richtlijn voor luchtkwaliteit.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.