Bijgewerkt: 20 februari 2019

Toneelkomedie Kunst en Kitsch bij Schouwburg Amstelveen

Nieuws -> Schouwburg

Bron: Schouwburg Amstelveen/Wikipedia
15-09-2018

De toneelkomedie Kunst & Kitsch gaat zondag 23 september 2018 in voorpremière en maandag 24 september in première bij Schouwburg Amstelveen. Dit bijzondere toneelstuk met een twist is speciaal door Jon van Eerd bewerkt voor topactrices Liz Snoijink en Raymonde de Kuyper. Een spannende samenstelling van acteurs in combinatie met de unieke regie van Jon van Eerd. Kunst & Kitsch is geschreven door de gerenommeerde toneelschrijver Peter Shaffer (o.a. Oscar-winnende Amadeus) voor de Britse actrice Maggie Smith (bekend als excentrieke dame in Downton Abbey en van Harry Potter). Het is een uitdagende komedie met puntige teksten, onverwachte wendingen en dolkomische situaties.

‘Ik heb in Groot-Brittannië de jubileumvoorstelling Lettice and Lovage, zoals het oorspronkelijk heet, van de grote actrice Dame Maggie Smith gezien en was er helemaal weg van,’ zegt Jon van Eerd. ‘En Peter Shaffer is geen onbekende voor mij. In 1984 speelde ik in zijn toneelstuk Equus en won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol.’Het verhaal. Snoijink speelt een tourgids van een oersaai landhuis. Zij wordt echter op staande voet ontslagen omdat zij met haar ongebreidelde fantasie de details van de rondleiding wat spannender maakt door de feiten flink te kleuren. Haar chef (De Kuyper) krijgt echter wroeging en besluit bij haar langs te gaan om hulp te bieden. De wonderlijke en potsierlijke vriendschap die hieruit ontstaat is een vrijbrief voor fantastische dialogen, fascinerende humor en een onbetaalbare climax. Voor meer informatie en het bestellen van entreebewijzen gaat u naar www.schouwburgamstelveen.nl

Lettice and Lovage is een komisch en satirespel van Peter Shaffer (1926 - 2016) een Engelse toneel- en scenarioschrijver. Het is gecentreerd rond een flamboyante reisleider die graag de geschiedenis achter een Engels landhuis verfraait en die de hoofden van een feitenbewuste ambtenaar bij het huis stoot. Het stuk is speciaal geschreven voor Maggie Smith, die de titelrol van Lettice Douffet in zowel de Engelse als de Amerikaanse productie heeft gecreëerd. De rol van Lotte Schoen werd gespeeld door Margaret Tyzack.

Na een rondleiding door de provinciale theaters werd het stuk in 1987 in Londen geproduceerd. De twee jaar durende reeks van 768 voorstellingen in het Globe Theatre geldt als een van de langere runs in de Londense theatergeschiedenis. Na een jaar in het West End toneelstuk werden Smith en Tyzack vervangen door Geraldine McEwan en Sara Kestleman. Het stuk werd in 1988 door Shaffer herzien, en het was die herziene versie die later in New York liep. Lettice and Lovage's eerste Amerikaanse productie opende op 13 maart 1990 in het Ethel Barrymore Theatre in New York. De voorstelling liep van 25 maart 1990 tot 23 december 1990 met een totaal van 286 voorstellingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.