Bijgewerkt: 25 april 2024

Stand van zaken projecten van Joods Erfgoed in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-01-2023

De stand van zaken van een aantal projecten ten aanzien van het lokale Joodse vastgoed in Amstelveen op 20 december 2022.

In Amstelveen zijn in totaal 55 Stolpersteine aangevraagd bij de Stichting Stolpersteine ter nagedachtenis van in Amstelveen woonachtige Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en 'nooit meer zijn teruggekomen'. 45 van deze Stolpersteine zijn op initiatief van mw. Dekhuijzen aangevraagd, en 10 op aanvraag van nabestaanden of bewoners. Mw. Dekhuijzen heeft deze stenen aangevraagd voor Joodse slachtoffers zonder nabestaanden, en heeft voor deze 45 stenen een vergoeding ontvangen vanuit de gemeente.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Bart Wallet hoogleraar Joodse Studies op de UVA, burgemeester Tjapko Poppens, Hugo van der Kooij van Stichting Amstelveen Oranje, Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Erfgoed en beleidsadviseur Willemijn Paijmans in het raadhuis van Amstelveen in april 2022

In 2022 zijn in totaal 45 Stolpersteine in het trottoir geplaatst bij 18 verschillende adressen. De eerste 28 stenen zijn gelegd door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. 10 stenen zijn nog niet geplaatst, maar zijn tijdelijk ondergebracht in de Synagoge Amstelveen. Hiervan wachten 6 stenen nog op de komst van nabestaanden uit het buitenland, die graag bij de plaatsing aanwezig willen zijn. Over de overige 4 stenen zijn we nog in overleg met de betrokkenen. Tot de uitkomst van deze gesprekken worden deze stenen tentoongesteld in de synagoge.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Gunter Demnig de Duitse kunstenaar en bedenker van het project legt de eerste struikelsteen in de stoep voor het huis aan de Van der Veerelaan nr. 8 te Amstelveen. Wethouder Herbert Raat, kinderburgemeester Bana, buurtbewoner Justin Vosveld en Linda Dekhuijzen volgen de actie van de kunstenaar op 15 april 2022

Publicatie 'Hoop en wanhoop: Joden in Amstelveen 1930-1970'. Wetenschappelijk onderzoeker en universitair docent Bart Wallet werkt in opdracht van de stichting Amstelveen Oranje aan een publicatie 'Hoop en wanhoop: Joden in Amstelveen 1930-1970' waarin een reconstructie wordt gemaakt van het verhaal van de Amstelveense Joden van 1930 tot circa 1970. Hoewel de planning een aantal keer is opgerekt vanwege de drukke agenda van de schrijver, is nu de definitieve afspraak gemaakt dat eind dit jaar het boek wordt voltooid, waarna de 'meeleesgroep' in januari 2023 nog input kan geven. Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan naar bruikbaar beeldmateriaal. De gemeente heeft de toezegging gedaan 500 exemplaren van het werk af nemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Drie struikelstenen aan de Van der Veerelaan nummer 8. in Amstelveen

Onderzoek onteigening Joods Vastgoed. In april 2022 heeft de gemeente opdracht gegeven aan het Noord-Hollands Archief, in samenwerking met de Radboud Universiteit, om een onderzoek uit te voeren naar de onteigening van Joods Vastgoed en de eventuele rol hierin van de gemeente. Het Noord-Hollands Archief voert dit onderzoek momenteel uit voor 11 Noord-Hollandse gemeenten.

Het onderzoek naar de onteigening van Joods vastgoed in de gemeente Amstelveen verloopt goed en nadert afronding. De analyse van de bevindingen en het schrijven van de rapporten heeft enige vertraging opgelopen als gevolg van ziekte in het team van onderzoekers waardoor afronding in de zomer van 2022 helaas niet is gehaald. In januari 2023 wordt het concept-onderzoek verwacht. Dit zal besproken worden met de klankbordgroep, die bestaat uit Ruben Boas (Nederlands Israëlitische Gemeente Noord-Holland Noordwest), Hans Krol (schrijver en bestuurslid Joods Monument Heemstede), Ronny Naftaniel (oud-voorzitter Centraal Joods Overleg) en Wim de Wagt (schrijver en bestuurslid Joods Monument Heemstede). Het onderzoek zal naar verwachting in maart 2023 afgerond worden.

Medio februari/maart 2023 zal ook een publieksbijeenkomst worden georganiseerd waarbij de onderzoeksresultaten zullen worden gedeeld. Afhankelijk van deze resultaten zal duidelijk worden of het verstandig is deze bijeenkomst per gemeente, clusters van gemeenten of alle betrokken gemeenten gezamenlijk te organiseren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.