Bijgewerkt: 29 maart 2024

Staatssecretaris Bijleveld op werkbezoek in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-01-2009

Maandag 26 januari 2009 bezoekt staatssecretaris Ank Bijleveld, van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Amstelveen om met onder meer wethouder Frans Hellendall en een aantal deskundigen van gedachten te wisselen over het vereenvoudigen van de welstandsprocedure. Dit ter voorbereiding van het debat dat daarover binnenkort in de Tweede Kamer zal worden gevoerd.

Eén van de speerpunten van het Amstelveense college is het terugdringen van regels. Onderdeel daarvan is het vereenvoudigen van de Welstandsprocedure. Het kabinet heeft nu een wetsvoorstel ingediend waarin het verplichte advies aan de welstandscommissie voor elke reguliere bouwvergunning komt te vervallen. De wetaanpassing is mede het resultaat van de inbreng van de gemeente Amstelveen.

In het wetsvoorstel is de verplichte toetsing door de Welstandscommissie helemaal afgeschaft. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe bouwplannen worden getoetst aan de welstandsnota. Dat kan procedures versnellen. Ook wil het kabinet dat welstandsbeleid deel uitmaakt van het bestemmingsplan. Hierdoor ontstaat een betere afstemming met het ruimtelijk beleid. Daarbij zal worden bepaald dat welstandsbeleid zich alleen nog mag richten op het uiterlijk van bouwwerken, zoals de materialen, kleuren en onderlinge verhoudingen van de samenstellende bouwdelen.

Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Frans Hellendall (VVD)


De gemeente Amstelveen is in 2008 al begonnen met vereenvoudiging door ‘lichte’ bouwaanvragen te laten beoordelen door een ambtenaar en één lid van de welstandscommissie. Een tussentijdse evaluatie laat zien dat zowel de aanvrager als de welstandscommissie de nieuwe aanpak waardeert. Aanvragers weten eerder waar zij aan toe zijn. De afgevaardigde van de welstandscommissie heeft in de eerste zes maanden van 2008 circa 146 lichte bouwaanvragen beoordeeld.

Wethouder deregulering Frans Hellendall: "Ik ben verheugd dat het kabinet de ideeën van Amstelveen landelijk wil doorvoeren en dat de staatssecretaris daarom Amstelveen uitgekozen heeft om via een werkbezoek meer informatie te krijgen. Wij zullen er uiteraard voor zorgen dat het een vruchtbare bijeenkomst wordt."

Welstandscommissie?

De welstandscommissie (ook schoonheidscommissie) is in Nederland een door de gemeenteraad benoemde onafhankelijke commissie. De commissie rapporteert aan burgemeester en wethouders en advies uitbrengt ten aanzien van de vraag of het uiterlijk of de plaatsing van een bouwwerk of standplaats, waarvoor een aanvraag om bouwvergunning is ingediend, in strijd is met redelijke eisen van welstand zoals in de Woningwet bepaald.

Het is de commissie waarmee de burger te maken krijgt als deze wil bouwen, aan- of verbouwen. De commissie voert namens de gemeente de welstandszorg uit. (Bron: Wikipedia)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.