Bijgewerkt: 19 april 2024

Secretaris-generaal van de NAVO een groet uitgebracht aan de troepen en de veteranen

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
01-01-2023

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft dinsdag 20 december 2022 een vakantiegroet uitgebracht aan de NAVO-troepen en veteranen, waarin hij hen bedankt voor hun dienst en inzet aan het einde van 'een jaar als geen ander.' Hij zei: 'Geconfronteerd met de grootste veiligheidscrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft de NAVO met kracht en eenheid gereageerd' en prees de geallieerde troepen voor hun 'essentiële rol.'

'Hallo aan al onze dienstleden. Dit jaar was een jaar als geen ander.  De illegale aanvalsoorlog van Rusland in Oekraïne heeft onze wereld gevaarlijker gemaakt. Geconfronteerd met de grootste veiligheidscrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft de NAVO krachtig en eensgezind gereageerd. Binnen enkele uren na de invasie hebben we onze verdedigingsplannen geactiveerd. We hebben nu meer dan 40.000 troepen onder NAVO-commando in het oostelijk deel van het bondgenootschap.  Ondersteund door aanzienlijke capaciteiten in de lucht en op zee. We hebben het aantal gevechtsgroepen verdubbeld, van vier naar acht. En we blijven onze afschrikking en verdediging versterken.



Wat onze strijdkrachten doen, is een duidelijke boodschap aan Moskou en aan iedereen die ons uitdaagt: De NAVO is er. We zullen elke centimeter van ons grondgebied beschermen en verdedigen. Dit jaar heb ik het voorrecht gehad om velen van jullie te ontmoeten.  Oefenen in Noorwegen. Het luchtruim verdedigen vanuit Ramstein Air Command. Dienend aan boord van het vliegdekschip USS George H.W. Bush. Tijdens onze uitzendingen van de Baltische tot de Zwarte Zee. Of het trainen van Oekraïense troepen in het Verenigd Koninkrijk. Ik heb gezien hoe professioneel, toegewijd en capabel jullie zijn.

 Dus ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om jullie allemaal persoonlijk te bedanken. Waar u ook bent ingezet. Van de Noord-Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee. Het handhaven van een veilige omgeving in Kosovo, wat essentieel is voor de stabiliteit van de westelijke Balkan.  Of de veiligheidstroepen in Irak helpen ervoor te zorgen dat ISIS niet terugkeert. U speelt een essentiële rol voor onze veiligheid.

En de NAVO-bondgenoten investeren meer in defensie. Ondersteuning van onze strijdkrachten maakt ons bondgenootschap sterker en al onze mensen veiliger. Dus ik dank u hartelijk voor uw dienst. En ik wens u en uw gezinnen vredige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.