Bijgewerkt: 29 maart 2024

Schrijver Sytze van der Zee bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
30-11-2015

Vrijdag 11 december 2015 zal Sytze van der Zee bij Libris Venstra wordt geïnterviewd over zijn nieuwe boek 'Harer Majesteits loyaalste onderdaan, François van 't Sant, 1883-1966'. 40 jaar lang was het leven van François van 't Sant verbonden met het Koninklijk Huis. Als kersverse hoofdcommissaris van de politie in Den Haag werd hij de vertrouwensman van koningin Wilhelmina, die de affaires van haar man uit de wereld moest helpen. Nadat Van 't Sant als gevolg van een schandaal ontslag moest nemen als hoofdcommissaris, benoemde zij hem tot haar veiligheidsadviseur.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

François van 't Sant (1883-1966) in 1920. Van 't Sant was hoofdcommissaris van politie van Utrecht en daarna van Den Haag, hoofd van de Centrale Inlichtingen Dienst en vertrouweling van de koninginnen Wilhelmina en Juliana


Bij de Duitse inval in 1940 vluchtte hij met Wilhelmina naar Londen, waar hij haar particulier secretaris werd en de leiding kreeg over de Nederlandse geheime dienst. Later werd hij van verraad beschuldigd. Na de oorlog bleef hij teleurgesteld achter in Londen. Hij behield echter het vertrouwen van het hof: in de jaren 1950 adviseerde hij zowel koningin Juliana als prins Bernhard tijdens de geruchtmakende Greet Hofmans affaire. François van 't Sant geldt als een van de meest mysterieuze figuren uit de hedendaagse Nederlandse geschiedenis en hij droeg zelf aan de mythevorming bij door zijn persoonlijke documenten te vernietigen. Hoe zit het met die Staatsgreep? Sytze van der Zee wist zijn verhaal te reconstrueren en deze controversiële en fascinerende figuur weer tot leven te wekken. 

Sytze van der Zee (1939) werd in Hilversum geboren en is thans woonachtig in Amstelveen. Hij publiceerde o.a. het autobiografische Potgieterlaan 7 (1997), getiteld naar het adres, waar hij als zoon van een NSB’er opgroeide. Verder schreef hij De overkant (1998), Vergeten legende: Het leven van Frits Koolhoven (2001), Zuidwal (2003) en Dochters van Khadija (2004). Zijn boeken hebben veelal moord, of oorlog als thematiek, met Anatomie van een seriemoordenaar (2006) schreef hij een portret van de Groningse seriemoordenaar Willem van Eijk, die drie straatprostituees vermoordde en levenslang kreeg.

Vóór zijn schrijverscarrière was hij werkzaam als journalist; in 1963 begon hij bij het Nieuw Utrechts Dagblad. Via het Algemeen Handelsblad werd hij correspondent van NRC Handelsblad in Bonn, Brussel en Washington. Ook was hij adjunct-hoofdredacteur van Elsevier en hoofdredacteur van Het Parool.  Locatie: Libris Venstra Stadsplein 102A Amstelveen Aanvang 19:30 ( 21:30) Interviewer Dhr I. Borghsteijn -|Toegang € 7,50 reserveren noodzakelijk via info@venstra.nl , in de winkel, of telefonisch via  020 6419880



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.