Bijgewerkt: 28 maart 2024

Schiphol tekent samenwerkingsverklaring met Changi Airport

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amsterdam Airport Schiphol
02-11-2010

Schiphol en Changi Airport Singapore hebben een verklaring ondertekend, waarin zij aangeven te willen samenwerken op het gebied van e-freight: papierloze luchtvracht. Conform de verklaring gaan beide luchthavens het gebruik van papierloos luchtvrachtvervoer mogelijk maken en binnen hun eigen toeleveringsketen bevorderen, zodanig dat zij door een volledig papierloze corridor zullen worden verbonden.

Schiphol en Changi Airport zijn daarnaast overeengekomen kennis en expertise op het gebied van e-freight te gaan uitwisselen en na te gaan of er mogelijkheden zijn voor gezamenlijk onderzoek op dit gebied. De overeenkomst werd ondertekend op de 25ste International Air Cargo Forum & Exposition (ACF 2010), die in de Amsterdam RAI wordt gehouden.

Cargo  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Een McDonnell Douglas MD-11 PH-MCP van Martinair Cargo op Schiphol Kaagbaan


E-freight

E-freight is een initiatief van IATA (The Air Transport Association), waarmee wordt beoogd in de gehele toeleveringsketen voor luchtvracht - van verzending, verlading en uitvoer tot invoer en ontvangst - papieren documentatie te vervangen door digitale documenten. Momenteel gaat ieder pakket dat per luchtvracht wordt vervoerd vergezeld van zo'n dertig documenten.

Dit betekent op jaarbasis een hoeveelheid papier waarmee tachtig Boeing 747 vrachttoestellen gevuld kunnen worden. Dit is ongewenst en absoluut onnodig. Daarom ondersteunen Schiphol en Changi Airport het e-freight initiatief en willen zich beide ontwikkelen tot een papierloze air cargo hub.

Enno Osinga, Senior Vice President Cargo van Schiphol: "Schiphol investeert grote bedragen in duurzaamheid. Bovendien ambiëren wij de status van Europe's preferred airport, niet alleen voor passagiers maar ook voor vracht. Papierloze communicatie brengt tal van voordelen met zich mee voor alle partijen die in onze markt bij de verwerking van vracht zijn betrokken.

We zijn er dan ook van overtuigd dat we met de invoering van e-freight een wezenlijke stap zetten in de implementatie van onze strategie en ambitie. Daarom doen we er alles aan om onze plaatselijke partners in de keten te ondersteunen bij het implementeren van e-freight. Ook moedigen wij andere luchthavens aan om nieuwe papierloze corridors in het leven te roepen. Juist daarom zijn we bijzonder blij met deze overkomst met Changi Airport."

E-Freight@NL

Een ander belangwekkend initiatief dat van Schiphol een papierloze cargo hub moet maken is het project E-freight@NL. In 2010 is voor dit project € 1,2 miljoen subsidie aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Het ministerie heeft formeel de helft van deze subsidie beschikbaar gesteld, terwijl de rest is toegezegd door zeven regionale autoriteiten, te weten: de Nederlandse provincies Noord-Holland, Utrecht en Limburg, de gemeenten Amsterdam, Lelystad en Haarlemmermeer en de regio Amsterdam. KLM Cargo fungeert als penvoerder van dit project, waar zich naast Air Cargo Netherlands ook tal van partners in de toeleveringsketen bij hebben aangesloten. Schiphol speelt een belangrijke rol bij het versterken van de relatie met andere grote e-freight hubs wereldwijd, zoals Singapore en Hongkong.

International Air Cargo Forum

Dit jaar is Amsterdam Airport Schiphol gastheer van het Air Cargo Forum (ACF 2010). Op deze driedaagse beurs komen topspelers uit de internationale luchtvrachtsector en logistiek bijeen om van gedachten te wisselen over de uitdagingen en kansen, waar zij voor staan. Ondernemingen krijgen hierbij de gelegenheid hun oplossingen aan de sector te presenteren - producten en diensten, maar ook nieuwe systemen en technologieën. Verder worden er netwerksessies gehouden en is er gelegenheid voor de aanwezigen om elkaar ook persoonlijk te ontmoeten. Er worden circa 5000 bezoekers verwacht.

Vracht op Schiphol

Schiphol is de derde luchthaven van Europa voor vracht, en nummer 16 wereldwijd. Op Schiphol zijn de passagiersgerelateerde inkomsten hoger dan de vrachtgerelateerde, maar luchtvracht levert wel een significante bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie. In 2009 werd 1.286.372 ton vracht vervoerd via Schiphol. In de keten van bedrijven op Schiphol die zich met luchtvracht bezighouden, zoals afhandelaars,luchtvrachtmaatschappijen, truckers en logistieke dienstverleners, zijn ruim 26.000 mensen werkzaam.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.