Bijgewerkt: 28 maart 2024

SOA rapportage GGD Amsterdam 1e kwartaal 2010

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
20-08-2010

De rapportage met de SOA/HIV cijfers van het 1e kwartaal van 2010 van de SOA polikliniek is gepubliceerd. In het eerste kwartaal van 2010 werden 7.381 nieuwe consulten verricht op de soa polikliniek van de GGD Amsterdam; een stijging van 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009.

Van de nieuwe consulten was 40% vrouw, 31% heteroman en 29% mannen die seks hebben met mannen (MSM). In totaal werd 847 maal de diagnose chlamydia gesteld. Het totaal aantal gonorroe diagnosen bedroeg 346, waaronder 81 anorectale gonorroe infecties.

Onder zowel de groep heteroseksuele mannen alsook vrouwen liggen de infectie rates voor gonorroe en chlamydia aanzienlijk hoger in de leeftijdsgroepen onder de twintig jaar, in vergelijking tot de leeftijdsgroepen boven de 20 jaar (tabel 2b). De diagnose infectieuze syfilis werd 60 maal gesteld.

Van alle bezoekers, exclusief de bekend hiv-positieven, werd 98% (n=6.740) getest op hiv. Dit percentage is gelijk aan het eerste kwartaal van 2009. Er werd 42 maal een positieve hiv diagnose gesteld. In 15% van de consulten werden een of meerdere diagnoses infectieuze syfilis, gonorroe, chlamydia, hiv en/of infectieuze hepatitis B gesteld.

SOA?

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa), is een ziekte die vooral wordt overgedragen door seksueel contact (gewoonlijk geslachtsgemeenschap, orale seks of anale seks). De ziekteverwekker van een soa kan zich bijvoorbeeld bevinden in het slijm van de vagina, of in het sperma of achter de voorhuid.

Wanneer contact wordt gemaakt met een partner kan de ziekteverwekker worden overgedragen. Daarvoor is soms een wondje nodig bij de ontvanger, maar dat is lang niet altijd het geval. Veel soa's zijn ook wel op andere wijze overdraagbaar, bijvoorbeeld door intraveneus druggebruik, intiem maar niet seksueel contact, of door bloedtransfusies.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.