Bijgewerkt: 19 april 2024

SAKBLokaal 15 september Open Monument

Nieuws -> Cultuur

Bron: SAKB/Amstelveenweb
04-09-2019

Wie kent in Amsterdam niet de gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School? Amsterdam is er terecht trots op. Maar ook in Amstelveen is er in de jaren ’20 van de vorige eeuw in die stijl gebouwd. E?n van die gebouwen aan de Ouderkerkerlaan 14-15 is op 15 september in het kader van Open Monumentendag voor publiek geopend. Er is een interessant en tegelijk ludiek programma ontwikkeld om verleden en heden van het gebouw te belichten.


Amstelveen
(Foto Karin de Koning - 2019)

Het schoolgebouw waar SAKBLokaal is gehuisvest aan de Ouderkerkerlaan 15
Een Gemeentelijk Monument

Eigenlijk betreft het niet één gebouw, maar twee. Beide panden werden in 1925 als een samenhangend geheel ontworpen door architect Arnold Ingwersen. Op nummer 15 werd de Christelijke ULO gehuisvest en op nummer 14 de Turnzaal van turnvereniging ODIN. Ingwersen is voor Amsterdam geen onbekende. Hij ontwierp bijvoorbeeld het woningencomplex tussen de Zaanstraat, de Hembrugstraat en de Spaarndammerdijk, dat sinds 2003 een rijksmonument is. Ook ontwierp hij het voormalige Gereformeerd Gymnasium aan de Keizersgracht. In Amstelveen was zijn bekendste bouwproject de Kweekschool van het Leger des Heils, die in 2003 helaas is afgebroken. Ingwersen was een gelovig man. Geen wonder dat hij in 1925 de opdracht aannam om een Christelijke ULO voor Amstelveen te ontwerpen. Uit praktische overwegingen werd voor de turnvereniging ODIN de nieuwe turnzaal bij het schoolgebouw gevoegd, zodat ook leerlingen daar gebruik van konden maken.

SAKB- Amstelveen
(Foto YvonneMaya Bakker - 2019)

Bewerking school met architect Arnold Ingwersen

Sinds 1989 is SAKB KunstLokaal de trotse gebruiker van de oude school. Nu de gemeente Amstelveen het afgelopen jaar het gebouw een mooie opknapbeurt gegeven heeft, willen de gebruikers dit fraaie monument graag aan het publiek laten zien.


Verleden
De Christelijke ULO trok leerlingen uit de verre omtrek. Velen kwamen met de stoomtrein naar school. Ze stapten uit op het stationnetje van het Oude Dorp en liepen vandaar in een paar minuten naar school. ’s Winters was er geen verwarming en zaten de leerlingen met jassen en handschoenen aan in de schoolbanken. Veel later werd de school als dependance van het Keizer Karel College gebruikt. Het werd toen ‘Het Valkhof’ genoemd, naar de burcht in Nijmegen waar Keizer Karel gewoond zou hebben. Er zaten alleen eerste en tweede klassen in ‘Het Valkhof’, het was er dus lekker knus. Een flink aantal van die leerlingen zijn later bekende Nederlanders geworden.

SAKB- Amstelveen
(Bron: Gemeentearchief Amstelveen - 2014)

Christelijke ULO in 1930

Op 15 september zal in het Turngebouw het verleden van beide panden tot leven komen. Twee vertellers wisselen elkaar af om bezoekers mee te nemen terug in de tijd.

SAKB- Amstelveen
(Foto YvonneMaya Bakker - 2019)

Gevelsteen in de muur van de Christelijke ULO

Bouwstijl
Tussen 11.00 uur en 15.00 uur zal op elk heel uur kunsthistoricus Fred Meulenbelt een korte lezing geven over de gebouwen, de architect en de bouwstijl van de Amsterdamse School. Hierna neemt Fred de toehoorders mee voor een wandeling door en om de gebouwen om de kenmerken van de bouwstijl te tonen.

De christelijke ULO en ‘Het Valkhof’
Johanna Dekker, pr-medewerkster van SAKB KunstLokaal, en YvonneMaya Bakker, docente aan SAKB KunstLokaal hebben mooie, spannende en komische verhalen verzameld over de vroegere gebruikers van het schoolgebouw. Tussen 11.30 uur en 15.30 uur worden op elk half uur die verhalen verteld door Loek Berbee, die als docent wiskunde aan het KKC zelf de periode van ‘Het Valkhof’ heeft meegemaakt. Bovendien kun je een tentoonstelling zien van meer dan 70 klassenfoto’s van de 88 eerste en tweede klassen die ‘Het Valkhof’ bevolkt hebben.


SAKB- Amstelveen
(Foto SAKB - 2019)

Johanna Dekker, pr-medewerkster van SAKB KunstLokaal


SAKB- Amstelveen
(Foto SAKB - 2019)

YvonneMaya Bakker, docente aan SAKB KunstLokaal

Heden
Het thema van de landelijke Open Monumentendag is ‘plekken van plezier’. Dat is SAKB KunstLokaal op het lijf geschreven. Met veel enthousiasme geven kunstenaars er cursussen en workshops in de vroegere leslokalen die nu ingericht zijn als ateliers. In het schoolgebouw kunnen bezoekers zien hoe dat gaat. In alle lokalen zijn cursisten aan het werk en de docenten zijn aanwezig om de activiteiten te begeleiden. Je kunt de sfeer proeven tijdens lessen tekenen, schilderen, beeldhouwen, boetseren of het toepassen van grafische technieken. En misschien kun je wel meedoen. In elk geval kun je, als je op tijd komt, deelnemen aan twee speciaal voor Open Monumentendag ontwikkelde workshops die aansluiten bij architectuur. Om 11.00 uur en om 15.00 uur geeft Marjolein van Doorenmaalen uitleg over lijnperspectief en verdwijnpunten in tekeningen en neemt ze daarop de deelnemers mee naar het balkon van het Turngebouw om daar met hen het geleerde in praktijk te brengen. Om 12.30 uur helpt Edgar Jansen geïnteresseerden om hun eigen droomgebouw te tekenen in zijn workshop ‘Fantasiegebouwen tekenen à la Piranesi’.

Beide gebouwen zijn op 15 september van 10.00 uur tot 16.30 uur open
Het wordt een interessante en leuke dag. Koffie en thee staan klaar voor bezoekers. Ook is er speciaal voor deze dag door SAKB KunstLokaal een brochure gemaakt met informatie over het gebouw en verhalen van gebruikers. Die mag je gratis meenemen.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De ingang van het SAKB KunstLokaal aan de Ouderkerkerlaan 15, 1185 AB in Amstelveen
Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag bij SAKB KunstLokaal.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.