Bijgewerkt: 16 april 2024

Ruim 500.000 mensen in Nederland de eerste coronavaccinatie ontvangen

Nieuws -> Informatief

Bron: RIVM
09-02-2021

Tot en met zondag 7 februari 2021 hebben ruim 500.000 mensen in Nederland een eerste coronavaccinatie ontvangen. Daar bevinden zich ook ongeveer 13.600 huisartsen onder. Vorige week vrijdag hebben de eerste mensen uit de leeftijdsgroep 80-84-jarigen een uitnodiging ontvangen om een afspraak te maken voor een coronavaccinatie bij een GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Gemeentelijke Gezondheidsdienst – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).



Tweede vaccinatie. Ruim 66.000 mensen hebben een tweede vaccinatie ontvangen. Daarvan zijn 40.000 mensen werkzaam in de direct gerelateerde COVID-19 zorg in de ziekenhuizen. Deze groep is nu volledig gevaccineerd. Voor een optimale bescherming tegen het coronavirus is met de huidige vaccins een tweede vaccinatie nodig.

Toegeleverde vaccins. Verder heeft Nederland vorige week de eerste vaccins van AstraZeneca ontvangen: 79.200 doses. Daarnaast zijn er in de afgelopen week nog 159.120 doses vaccin van BioNTech/Pfizer toegeleverd.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2021)

Wekelijkse update COVID-19: 3 februari t/m 9 februari 2021


Soorten vaccins. De coronavaccins van BioNTech/Pfizer en van Moderna zijn RNA ribonucleic acid -vaccins. In deze vaccins zit  een code (het mRNA) om een heel klein stukje van het coronavirus te maken: het spike-eiwit. De cellen in je lichaam die de code opnemen gaan dit spike-eiwit maken. Vervolgens herkent het afweersysteem de spike-eiwitten als niet-lichaamseigen en gaat antistoffen maken.  Als je daarna in contact komt met het coronavirus, word je door die antistoffen beschermd. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. Het mRNA kan niet in je DNA deoxyribonucleic acid  deoxyribonucleic acid  komen en daarin dus ook niets veranderen. 

AstraZeneca is een vectorvaccin. Onderzoekers kunnen bestaande virussen aanpassen zodat ze als vaccin werken. Dan zijn het geen virussen meer, maar vectoren. Het verschil met de echte virussen is dat vectorvirussen:

❖ niet meer iemand ziek kunnen maken;

❖ (vaak) zichzelf niet kunnen vermeerderen, en;

❖ behalve RNA ribonucleic acid  of DNA deoxyribonucleic acid  van zichzelf ook een stuk RNA of DNA van een ander virus bij zich hebben. Alle stukken RNA of DNA kunnen werken als antigeen, zodat de cellen uit ons afweersysteem reageren op het vectorvirus én op een onderdeel van het vaccinvirus. Zo ontstaat immuniteit.

Bestanddelen van de vaccins. De bestanddelen van het vaccin van Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) zijn te vinden in de bijsluiter. De bestanddelen van het vaccin van Moderna staan in de bijsluiter. Er zit geen gelatine, kippeneiwit of antibiotium in RNA-vaccins.

Bescherming door de vaccins. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen corona krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. De vaccins zijn ook erg effectief bij  volwassenen van 65 jaar en ouder. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.

Beschermingsduur na vaccinatie. Hierover zijn nog weinig gegevens bekend omdat het om nieuwe vaccins gaat. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door corona. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder ziektegevallen zijn door corona dan in een (even grote) groep ongevaccineerde mensen. . Dit vaccin is ook erg effectief bij ouderen, zo blijkt het bij volwassenen van 65 jaar en ouder ruim 94% effectief. De mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, werden minder ernstig ziek.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.