Bijgewerkt: 26 maart 2019

Royal Ballet's La Bayadère in Cinema Amstelveen

Nieuws -> Schouwburg

Bron: Schouwburg Amstelveen
20-11-2018

The Royal Ballet's La Bayadère zal te zien zijn in diverse bioscopen vanuit The Royal Opera House in Londens Covent Garden op maandag 26 november 2018. Het jaar 2018 markeert het 10-jarig jubileum van de ‘live in de bioscoop’ producties van The Royal Opera House, die wereldwijd een groot publiek bereiken. Dit ballet brengt de kijker tempeldansers, wraakzuchtige Goden, jaloerse prinsessen en nobele krijgers.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Foto van de scène van het keizerlijke Mariinsky-theater op 1 januari 1901, gekleed in het decor van ontwerper Adolf Kvapp voor akte scène 1 van choreograaf Marius Petipa (1818-1910) en het ballet 'La Bayadère' van componist Ludwig Minkus (1828-1917). In het midden is de Mathilde Kschessinskaya (1871-1970) te zien in de hoofdrol van Nikiya. La Bayadère (De Tempeldanseres) (Russisch 'Баядерка', Bayaderka) is een ballet, oorspronkelijk opgevoerd in vier bedrijven. Het ballet werd speciaal voor de Russische prima ballerina Ekaterina Vazem geschreven, die de hoofdrol van Nikiya creëerde. La Bayadère werd voor het eerst gepresenteerd door het Imperial Ballet in het Imperial Bolsjoi Kamenny Theatre in St. Petersburg, Rusland, op 4 februari 1877


La Bayadère vertelt een verhaal van liefde, passie en wraak. Nikiya, een tempeldanser, is verliefd op de krijger Solor maar de Hoge Brahmin wil haar voor zichzelf hebben. Als Nikiya hem afwijst, vertelt de woedende Hoge Brahmin Prinses Gamzatti, Solors verloofde, dat Solor en Nikiya verliefd zijn. Als wraak beveelt Gamzatti dat Nikiya gedood moet worden. Solor wordt daarop bezocht door Nikiya’s geest en droomt ervan om met haar herenigd te worden. Tijdens zijn huwelijksplechtigheid met Gamzatti komt zijn wens eindelijk uit: de boze Goden nemen wraak voor de dood van Nikiya en verwoesten de tempel, waarbij alle bezoekers het leven laten. De geesten van Solor en Nikiya’s worden herenigd…Choreografe Natalia Makarova brengt de 19de-eeuwse, Russische klassieker La Bayadère tot leven in haar bewerking van Marius Petipa’s originele choreografie. La Bayadère was praktisch onbekend voor het publiek buiten Rusland totdat Makarova haar productie uitvoerde onder de vleugels van The Royal Ballet in 1989. Sindsdien is het een standaardwerk geworden in hun repertoire. Noemenswaardige hoogtepunten zijn onder meer de ‘Koninkrijk der Schaduwen’ scène in het derde bedrijf, een showcase voor het balletgezelschap waarin ze gezamenlijk arabesques uitvoeren op het maanverlichte podium. De sterrencast bestaat o.a. uit Marianela Nuñez als Nikiya, Vadim Muntagirov als Solor en Natalia Osipova als Gamzatti.

The Royal Opera House producties bieden het publiek de beste plaatsen in de zaal, alsmede exclusieve kijkjes-achter-de-schermen, interviews en ongelooflijk gedetailleerde close-ups van de uitvoerende artiesten. Ieder publiek, waar ook ter wereld, is nooit ver verwijderd van een uitvoering in The Royal Opera House. In 2017/18 zagen meer dan een miljoen mensen wereldwijd een opera of balletvoorstelling vanuit The Royal Opera House in één van de meer dan 1500 bioscopen in 51 landen. La Bayadère begint om 19.30 uur, duurt ongeveer De voorstelling duurt ca. 3 uur en 5 minuten, incl. 2 pauzes. De volgende Royal Ballet in de bioscoopvoorstelling wordt onze magische Kerstmis productie van The Nutcracker, op maandag 10 december 19.30 uur. Prijzen: 1ste rang - volwassenen - film € 23. Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten. Verzendkosten: E-tickets gratis, per post 3,50 per bestelling. Cinevillepashouders betalen een toeslag van € 15. Adres: Cinema Amstelveen Stadsplein 100, 1181 GE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.