Bijgewerkt: 29 maart 2024

Ronald Pino reageert op de hangjongeren problematiek

Nieuws -> Gemeente

Bron: Ronald Pino
15-02-2008

De problemen met hangpubliek kent een structurele oplossing: bouw hang- of gezelligheidscentra. In 1961 verscheen een studie over het bouwen van leefbare veilige grote steden. (Jane Jacobs, The Death and Life of Great American Cities, 1961).

Ronald Pino Amstelveenweb
(Ronald Pino - 2008)

Ronald Pino


Het boek werd in Nederland hartelijk uitgelachen door de architecten en projectontwikkelaars die de Bijlmermeer voor ogen hadden. Het lot van de Bijlmermeer is inmiddels bekend. Wat had Jane Jacobs bedacht? Een stad moet opgebouwd worden uit kleine centra a.h.w. kleine Franse dorpspleintjes. Het dorpsplein met de dorpskroeg, de dorpskerk, de dorpsbank, het dorpszitje op het plein, moet de mozaïeksteen worden waaruit je een stad laat groeien.

Dus je bouwt een kern waar dag en nacht mensen aanwezig zijn en die overdag een veelheid aan activiteiten mogelijk maakt en in de late avonduren het publiek bezighoudt met kunst en cultuur. (De Bolder met zijn dag en avondactiviteiten, met zijn Groenhof en zijn zitjes lijkt er wel een beetje op.) Waarom is centralisering fout?

Stel je voor dat er in ons land in plaats van veel banken in veel plaatsen er maar één bank is, één enorm gebouw. Je kunt je voorstellen dat het alle bankovervallers in Nederland en omstreken aantrekt. Je zou dat kunnen opvangen door continu de ME op wacht te laten staan. De gefrustreerde bankovervallers wijken dan uit naar het meest nabije object voor hun criminele activiteiten. Enzovoort.

Centralisatie (centrum─ of cityvorming) heeft tot gevolg dat er luwteplekken ontstaan in een stad; lange stille wegen en wijken in de avonduren waar geen mens zich veilig voelt. Om Amstelveen bewoonbaar te houden moeten we juist de cityvorming tegengaan. In het algemeen blijkt cityvorming bovendien gettovorming met zich mee te voeren. In plaats van centraliseren, moeten er meer plekken in Amstelveen gebouwd worden die je kunt vergelijken met De Bolder en De Meent.

Kleine uitgaanscentra, kleine banken, plekken van levendigheid waar mensen elkaar ontmoeten. Het is het elkaar ontmoeten dat het leven leefbaar maakt. Grote scholen, grote stadions, het zijn grote plekken van vereenzaming. Vereenzaming maakt zoeken naar contact. Als onbehagen de bron is van het zoeken naar contact ontstaat criminaliteit.

Dat verveling en vereenzaming criminaliteit maakt is al uit tal van psychologische onderzoeken bekend. Ronald Pino Reacties zijn welkom en kunnen me bereiken via www.ronaldpino.blogspot.com

Lees ook: Onverenigbare patstelling



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.