Bijgewerkt: 29 maart 2024

Realisatie van het denksportcentrum in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-09-2022

Middels deze brief informeren wij u over de stappen die de gemeente Amstelveen heeft gezet om een denksportcentrum te realiseren in het uitbreidingsplan van zwembad De Meerkamp.

Tijdens de raadsvergadering van 7 juli 2021 heeft u bij de besluitvorming over het extra zwemwater De Meerkamp eveneens besloten tot de realisatie van een denksportcentrum 'onder voorwaarde dat de denksportverenigingen zich vooraf committeren aan het huren van de beoogde ruimte en de daarbij behorende kostendekkende huursom'. Om uitvoering te geven aan dit besluit zijn het afgelopen jaar de volgende stappen door de gemeente gezet:

1.         In de opdracht aan de architect voor de uitbreiding van het zwembad, is 800 m² voor het Denksportcentrum toegevoegd en in het voorlopig ontwerp uitgewerkt.

2.         Eind 2021 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.

3.         Zoektocht naar alternatieven voor de dekking van de huursom.

4.         Verzoek aan de initiatiefnemers om een juridische entiteit op te richten, zich te verzekeren van een formeel commitment van de 10 denksportverenigingen en zich vooraf te committeren aan een kostendekkende huursom.

Ad 1 Voorlopig ontwerp. De 800 m² is in het voorlopig ontwerp opgenomen op de eerste verdieping van het gebouw, boven de kantoren van AmstelveenSport. In het ontwerp is rekening gehouden met de eisen van de initiatiefnemers van het op te richten Denksportcentrum.

Ad 2 Uitkomsten haalbaarheidsonderzoek. Eind 2021 is een haalbaarheidsonderzoek (pdf 27 pagina’s) gedaan onder de bestuurders van de denksportverenigingen. Er is voldoende animo onder de bestuurders van de denksportverenigingen voor het oprichten van een denksportcentrum en het verhuizen naar de nieuwe locatie. Tot nog toe hebben 10 verenigingen aangeven geïnteresseerd te zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Op zaterdag 3 oktober 2009 konden denksportfanaten in de aula van het Keizer Karel College in Amstelveen deelnemen aan een van de grootste denksportmanifestatie BRAINWAVE van Amstelveen, maar ook de regio


Kanttekeningen van de onderzoekers zijn: dat de leden nog niet geraadpleegd zijn over hun bereidheid om te verhuizen naar de nieuwe locatie, dat het dekkingsvoorstel is gebaseerd op aannames van het ledenaantal, de bijdrage van de horeca en de verhuur van ruimtes. Daarnaast is de nieuwe huurprijs te hoog voor de schaakverenigingen.

Ad 3 Mogelijkheden dekking huursom. Het tegelijk met het extra zwembad realiseren van een denksportcentrum kost 1,97 miljoen (inclusief BTW). De jaarlijkse huursom is 97.000 euro. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek is de geschatte opbrengst van de contributie van 720 leden circa 40.000 euro. Om de resterende kosten te dekken is gedacht aan inkomsten uit horeca en externe verhuur. Echter vanwege de aanwezigheid van een horeca voorziening in het pand is AmstelveenSport geen voorstander van een tweede horeca voorziening in het pand. Ook is AmstelveenSport niet bereid als verhuurder van de ruimte op te treden. Zij kunnen het financiële risico van leegstand niet dragen. Hiermee is er een tekort op de huursom van circa 57.000 euro per jaar. De initiatiefnemers hebben als optie voor dekking van het tekort sponsoring genoemd. Maar hier nog geen concreet vervolg aan gegeven.

Ad 4 Traject oprichting Denksportcentrum. Om aan de voorwaarden van de gemeenteraad te kunnen voldoen is het noodzakelijk een stichting op te richten. Deze stichting heeft als taak namens de denksportverenigingen op te treden als partij voor het garant staan voor het huren en eventueel verhuren van ruimtes. Hierom is herhaaldelijk verzocht door de gemeente. Echter tot op heden is dit niet gerealiseerd. Wij zijn genoodzaakt de 800 m², gereserveerd voor een denksportcentrum, niet in het definitieve ontwerp mee te nemen. We gaan verder met de realisatie van extra zwembadwater en kantoren voor AmstelveenSport.

Overwegingen. Hoewel het accommoderen van alle denksporten op één locatie mooi zou zijn, is de realiteit dat verenigingen goed ruimte kunnen huren tegen een zeer schappelijke prijs in de diverse wijkaccommodaties in Amstelveen. Het is de denksportverenigingen niet gelukt om zich tijdig te verenigingen en garanties te bieden voor de gemeente op een kostendekkende huursom. Wij hebben geen alternatieven voorhanden om een kostendekkende huursom te garanderen.

Er is een groot risico op langdurige leegstand. Het vinden van een tweede huurder of een alternatieve hoofdhuurder is een langdurig traject. Langer uitstel van deze beslissing levert een vertraging van de bouw van het extra zwembadwater en kantoren op. Deze risico's zijn wij niet bereid te nemen.

Mogelijkheden voor de toekomst. De verwachte oplevering van de uitbreiding van het zwembad en de kantoren is eind 2024. Als zich in de toekomst een geschikte huurder aandient dan is het alsnog mogelijk de 800 m² te bouwen, daar wordt bij het definitieve ontwerp rekening gehouden. Let wel dit is na oplevering van het huidige ontwerp. Dit omdat anders de uitbreiding van het zwembad met een extra bad en de bouw van kantoren voor Amstelveen Sport vertraging oploopt. In het bestemmingsplan is een ruime formulering opgenomen voor een maatschappelijke bestemming, hieronder valt onder meer zorg, onderwijs, kinderopvang en andere maatschappelijke voorzieningen.

De wethouder heeft op 1 september 2022 de initiatiefnemers gesproken en meegedeeld dat het Denksportcentrum niet meegenomen wordt in het definitieve ontwerp. Het college spreekt zijn waardering uit voor de waarde van de denksporten en de denksportverenigingen in Amstelveen. Het college ondersteunt graag op ander wijze evenementen en activiteiten van de denksportverenigingen.

Een denksport, is een spel van vaardigheid gebaseerd op intellectuele bekwaamheid. De term werd voor het eerst gebruikt naar aanleiding van de Mind Sports Olympiade in 1997. De uitdrukking was al eerder gebruikt, zoals backgammon dat door Tony Buzan in 1996 als een denksport werd beschreven; Tony Buzan was ook medeoprichter van de Mind Sports Olympiade. Instanties zoals de World Memory Sports Council gebruiken de term met terugwerkende kracht.

Zowel in hersenspellen als in hersensporten worden intellectuele prestatie-eisen gesteld, en zowel in spellen als in sporten worden wedstrijden gehouden. Een duidelijk onderscheid is er niet. Hoogstens kan een gradueel verschil van meer of minder intensieve betrokkenheid bij het spel worden waargenomen, zoals bijvoorbeeld te zien is bij het voetbalspel, dat kan worden gespeeld als een straatspel, maar ook als een professionele topsport.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.