Bijgewerkt: 28 maart 2024

Probleem 'scheefwonen' in Amstelveen valt mee

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
25-11-2009

Scheefwonen in Amstelveen valt mee. Dat verklaart wethouder Remco Pols op kritiek van de fractie van Burgerbelangen Amstelveen. Scheefwonen houdt in, dat bewoners van een sociale huurwoning een hoger inkomen hebben dan de limiet tot waar zij voor een dergelijke woning in aanmerking komen. Het scheefwonen ontstaat veelal doordat de bewoners meer gaan verdienen.

BBA-fractieleider Linda Roos trok bij de recente begrotingsbehandeling in de raad fel van leer tegen het scheefwonen. „Woningbouwcorporaties zeggen niet langer te kunnen bouwen voor een huurprijs van rond de 600 euro," aldus Roos. „Onlangs is vastgesteld, dat 30 procent van de sociale woningen bezet wordt door mensen met een hoger inkomen, soms zelfs veel hoger." Roos meent, dat aanpak hiervan de doorstroming bevordert. Na oplossing van het scheefwonen ontstaat volgens haar een beter beeld van welke woningen het beste kunnen worden bijgebouwd.

Scheef Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Scheef wonen


Volgens wethouder Pols zijn er juridisch geen mogelijkheden om mensen met een te hoog inkomen te dwingen tot verhuizen. Er zijn elders wel experimenten waarbij in het huurcontract een bepaling wordt opgenomen over verlaten van het huis bij stijging van het inkomen. Volgens Pols kijkt Amstelveen daar wel naar.

„Toch is in Amstelveen het probleem minder groot dan elders," zegt Pols. „Mensen die scheefwonen hebben veelal een inkomen dat niet veel hoger is dan de limieten." Uit cijfers van Woongroep Holland blijkt het scheefwoonbeeld heel genuanceerd. 26,4 procent woont 'een beetje' scheef met maar weinig meer inkomen dan de limiet. 6,8 procent heeft wel een wat hoger inkomen in relatie tot de huur.

Omgekeerd zijn er inwoners, die duurder huren dan hun inkomen rechtvaardigt. Zij horen eigenlijk in een goedkopere woning. Van alle huurders woont 19 procent 'een beetje' te duur en 2,6 procent 'erg duur'. Veel mensen die 'te goedkoop' wonen, willen wel graag verhuizen. Huurders die een hogere huur betalen dan bij hun inkomen past, hebben die neiging minder. Mogelijk houdt de huurtoeslag voor hen de woning betaalbaar.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.