Bijgewerkt: 29 maart 2024

Politieke partijen pleiten voor vestigingsmogelijkheden flitsbezorgers

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
31-03-2023

In de gemeenteraadsvergadering van 29 maart 2023 in Amstelveen is een gezamenlijke motie en amendement aangenomen van de partijen VVD, D66 en GroenLinks, die ervoor zorgen dat er een ruimer afwegingskader komt voor vestigingslocaties van flitskoeriers. Zo kunnen deze ondernemingen door middel van passende afstanden tot klanten een werkend bedrijfsmodel hanteren in Amstelveen.

'Flitsbezorgdiensten binnen de gemeentegrenzen voorzien in een belangrijke behoefte van inwoners en bieden lokale werkgelegenheid. VVD, D66 en GroenLinks willen dit mogelijk blijven maken'- aldus VVD-woordvoerder Janneke Leegstra, ook namens mede-indieners Tawros Aslanjan (D66) en Fatumo Mahamed Farah (GL).

Het raadsvoorstel dat voorlag maakte alleen vestiging op bedrijventerreinen mogelijk, en sloot daarbij ook Legmeer uit vanwege toekomstige ontwikkelingen. Dat terwijl dat vooralsnog een prima uitvalsbasis is zonder direct omwonenden die overlast zouden kunnen ervaren. Daarom is er een amendement door de raad aangenomen om dit mogelijk te maken.

Foto Amstelveen
(Bron VVD-Amstelveen - 2022)

Janneke Leegstra raadslid van VVD-Amstelveen, woordvoerder Openbare Orde en Veiligheid

De aangenomen motie geeft opdracht om bij het opstellen van het paraplubestemmingsplan vestiging van flitskoeriers buiten bedrijventerreinen mogelijk te maken, indien er een geschikte locatie wordt geïdentificeerd die aan de criteria in het afwegingskader voldoet. Voor deze uitzonderingslocaties zal volgens huidige regelgeving een bestemmingsplanwijzigingsprocedure worden doorlopen, waarbij zaken als verkeersafwikkeling, algehele verkeersveiligheid en buurtparticipatie worden meegewogen.

Het aangenomen afwegingskader voor vestigingslocaties van flitskoeriers is enkel van toepassing op nieuwe vestigingen; de huidige vestiging van flitsbezorgdienst Getir in het winkelcentrum van Kostverlorenhof blijft dan ook bestaan. Wel is het zo dat meer vestigingsopties binnen de gemeente ervoor kan zorgen dat zij in de toekomst andere locaties gaan overwegen die mogelijk meer passend zijn en minder impact hebben op de directe omgeving. De indieners zijn van mening dat de gemeente actieve regie moet voeren op de ontwikkeling van flitsbezorging ook vanuit duurzaamheid, veiligheid en sociale- en omgevingsaspecten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.