Bijgewerkt: 19 april 2024

Persconferentie van minister-president Rutte van 8 april 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-04-2022

Het inleidend statement van de wekelijkse persconferentie van premier Mark Rutte na de ministerraad van 8 april 2022. Over de oorlog in Oekraïne en een terugblik op het Kamerdebat over de zogenoemde mondkapjesdeal.

'Ja helaas ook vandaag in de ministerraad weer gesproken over de verschrikkelijke situatie in Oekraïne. De week begon afgelopen zondag gitzwart en mensen de gruwelijke berichten over oorlogsmisdaden van de Russen in de gebieden, waar zijn zich recent hebben teruggetrokken en inderdaad lijken zijn nu rond Kiev zo blijkt uit alle berichten, de terugtrekking plaatsvinden. Maar de gevolgen van de aanwezigheid, dat weten we inmiddels ook wel. Die zullen nog lang zichtbaar en voelbaar blijven.



En vanochtend kwam daar een nieuw verschrikkelijk bericht bij, namelijk de afschuwelijke aanval op het treinstation in Kramatorsk. En het gaat hier om een raketaanval op een treinstation, waar juist mensen vandaan proberen te vluchten gebruik maken van het treinstation te kunnen vluchten voor de situatie in de direct omgeving. En gisteren hebben nog beelden gezien van letterlijk tienduizenden mensen die proberen vanaf dat treinstation zichzelf in veiligheid te brengen.

En dat nou juist op dat treinstation zo'n aanval plaatsvindt laat wel zien tot welke cynische daden de Russen bereid zijn te gaan. Wij verwerpen dat en veroordelen dat natuurlijk ten stelligste en het maakt ons natuurlijk gemotiveerd om door te gaan met waarheidsvinding, het verzamelen van bewijsmateriaal, alles te doen internationaal dat voor elkaar te krijgen. Zodat we niet zullen rusten totdat de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn ook voor het gerecht kunnen worden gebracht.

Het is echt verschrikkelijk ik ben er echt kapot van. Als je die beelden ziet en zeker als je je realiseert waarvoor dat treinstation de afgelopen dagen werd gebruikt. Dat stond ook gisteren op de agenda uiteraard in Rome. De gesprekken met Mario Draghi, maar ook alle gesprekken die Wopke Hoekstra en Kajsa Ollongren voeren, internationaal. En er is enorme mate van overeenstemming met onze Europese collega’s, met onze transatlantische collega’s, om te komen tot een gezamenlijke positie op sancties, maar ook op het afleggen van die verantwoording en ervoor te zorgen dat het bewijsmateriaal niet verloren gaat. Dat het wordt gelogd dat het woord en voorzien van alle randvoorwaarden die nodig zijn om bewijsmateriaal ook te kunnen gebruiken zodat uiteindelijk het mogelijk is. En Nederland draagt daar op alle mogelijke manieren aan bij.

Via het kantoor van de Hoge Vertegenwoordiger voor de Mensenrechten, de mensenrechtenorganisatie zelf, de VN. Uiteraard helpen wij ook de aanklager van het ICC, zowel financieel als praktisch om ervoor te zorgen dat alles hier mogelijk is. Alleen zo kan het rechts zijn beloop hebben. Het vijfde sanctie pakket is deze week ook tot stand gekomen op het gebied van energie, transport en financiën. Vanaf augustus zal niet langer steenkool worden geïmporteerd uit Rusland. Russische schepen wordt vrijwel onmiddellijk toegang tot Europese havens ontzegd en er komt ook een transactieverbod voor nog een vier Russische banken.

En daarmee laten we ook weer zien dat de onverzettelijkheid ongebroken is waarmee we achter Oekraïne staan. Poetin moet zijn geweld stoppen die boodschap klinkt unisono door en ik moet zeggen ook in de gesprekken deze week met anderen, ook buiten Europa, telefonisch, maar ook het bezoek van de president van India was in dat kader belangrijk. Je ziet in toenemende mate een grote mate van overeenstemming, ook met de hele internationale gemeenschap.

Dan was deze week natuurlijk ook nog gisteren het debat van Conny Helder en Hugo de Jonge over de zogenoemde mondkapjesdeal. Staatsrechtelijk nogal bijzonder natuurlijk dat een minister daar inmiddels op een nieuwe portefeuille zittend, toelichting geeft op beleid dat betrekking heeft op zijn vorige portefeuille en maar zoals ook gisteren is toegelicht: dit zijn dilemma’s en uiteindelijk moet je alles afwegend tot keuzes komen en ook daarmee invulling geven aan een wens die ook in de Kamer leefde: dat Hugo de Jonge zelf daar het woord kon voeren.

Dan volgende week in verband met Goede Vrijdag vindt de ministerraad plaats op donderdag, dus dan treffen elkaar een dag eerder dan gebruikelijk.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.