Bijgewerkt: 29 maart 2024

Per jaar gebeuren er 9.800 verkeersongevallen met scooters

Nieuws -> Informatief

Bron: Consument en Veiligheid
25-08-2011

Het aantal verkeersongevallen met scooters is in de periode 2005 tot en met 2009 toegenomen met maar liefst 87 procent. Van de 9.800 slachtoffers, die jaarlijks in deze periode op een SEH afdeling van een ziekenhuis zijn behandeld, is 15% (1.400) in het ziekenhuis opgenomen – meldt de Stichting Consument en Veiligheid.

Bij 520 slachtoffers is jaarlijks sprake van hoofd- en nekletsel en in 120 gevallen van ernstig hersenletsel. Het aantal slachtoffers dat na binnenkomst op de SEH afdeling overlijdt, is in deze periode 16 geweest. In bijna alle gevallen is bij deze dodelijke slachtoffers hersenletsel geconstateerd. De meeste slachtoffers zijn vrij jong, in de leeftijdsfase 15-19 jaar.

Bij 88 procent van de ongevallen is de bestuurder of een mede passagier slachtoffer. Anders zijn dat fietsers en in een enkel geval een voetganger. Het meest ernstig zijn botsingen (23 procent) met personenauto's en het vaakst (44 procent) wordt het letsel veroorzaakt door een eenzijdig ongeval, zoals een val van de scooter en door het kantelen met de scooter.

Volgens gegevens van BOVAG en RAI blijkt dat er in 2009 ruim 95 duizend scooters zijn verkocht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2005. Destijds stokte de verkoop op 50 duizend stuks.

Vooral de verkoop van zogenoemde snor (retro)scooters, waarmee op het fietspad en zonder helm mag worden gereden, is enorm gestegen. De verdubbeling van het aantal scooters is zeker van invloed op de toename van het aantal verkeersongevallen met scooters.

Preventie

Veel jonge bestuurders rijden gewoon te hard, vooral op de toch al drukke fietspaden waar snor(retro)scooters zijn toegestaan. In ons land zijn scooters uitgerust met een snelheidsbegrenzer. Elektrische scooter (18km/uur), snor(retro)scooter (25km/uur) en bromscooter (45km/uur). Helaas laat de praktijk zien dat eigenaren de scooters opvoeren door de begrenzer eruit te halen. Snelheidscontroles blijven daarom nodig.

De kans op ernstig hoofdletsel wordt verkleind indien bestuurders van elektrische scooters en snor(retro)scooters op vrijwillige basis een helm dragen. Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurders van bromscooters en bromfietsen.

Om op een bromfiets, snor(retro)fiets of scooter te mogen rijden is een leeftijd van 16 jaar vereist en een geldig rijbewijs A of B nodig. Bestuurders die niet in het bezit zijn van dit rijbewijs moeten vanaf oktober 2006 in het bezit zijn van een rijbewijs AM, willen zij tenminste op een bromfiets of scooter kunnen rijden.

De bron voor deze gegevens is het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument en Veiligheid



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.