Bijgewerkt: 9 december 2018

Opera van Bizet 'De Parelvissers' in Schouwburg Amstelveen

Nieuws -> Schouwburg

Bron: Schouwburg Amstelveen
13-01-2018

Het Charkov Staats Opera Theater keert op zaterdag 27 januari 2018 terug naar Schouwburg Amstelveen, deze keer met de opera De Parelvissers (Bizet). Een geheel nieuwe, klassieke productie van hoog internationaal niveau met een internationale cast in een zinderende enscenering. De Parelvissers door het Charkov Staats Opera Theater is opera zoals opera bedoeld is: spannend, sensueel en stijlvol. Een avond genieten van schitterende decors, kostuums en een internationale cast met solisten, koor, dansers en orkest.In de Nederlandse theaters is een unieke versie van het stuk te zien, gemaakt door een Nederlandse crew met jonge Oekraïense acteurs en zangers, onder regie van Marc Krone. Krone kwam via via in contact met het Oekraïense gezelschap; het plan om met Nederlandse makers en zangers uit Charkov een voorstelling te maken kreeg sneller vorm dan iedereen had verwacht. Het beste uit twee werelden, zo omschrijft regisseur Marc Krone de zeer bijzondere versie van De Parelvissers die hij maakte met een groep jonge zang-solisten van het Charkov Staats Opera Theater.

‘Niets ten koste van al het talent in Nederland. Maar er lopen in het voormalige Oostblok zó ontzettend veel goede operazangers rond.’ De makers hebben er ook heel bewust voor gekozen om het verhaal meer ruimte te geven dan in de ouderwetse opera-opvoeringen het geval was. ‘De zang was altijd perfect, maar het verhaal kwam altijd een beetje op de tweede plaats. Het publiek moet wel echt mee kunnen leven met de personages en de dilemma's waar zij voor komen te staan,’ aldus Krone. Het decor speelt ook een grotere rol. I.p.v. een abstractere achtergrond is er nu een prachtig toneelbeeld, vol majestueuze decorstukken en een schitterende belichting.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Alexandre-César-Léopold Bizet, beter bekend onder de naam Georges Bizet, is een Franse componist geboren op 25 oktober 1838 in Parijs en stierf op 3 juni 1875 in Bougival (Seine-et-Oise). Zijn bekendste werk is de opera Carmen (1875). Het stuk is een bewerking van een roman met dezelfde titel van Prosper Mérimée (1803-1870) over een dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin. Carmen was niet onmiddellijk succesvol. Het publiek was aanvankelijk geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Niettemin werd de opera door tijdgenoten als Wagner (1813-1883), Brahms (1833-1897) en Tsjaikovski (1840-1893) geroemd. Carmen zou uitgroeien tot een van de bekendste en populairste opera’s ter wereld. Bizet maakte dit succes niet mee. Kort nadat Carmen in première was gegaan, overleed hij op 36-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Hij werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs


Het verhaal. Twee vrienden, Zurga en Nadir, vinden elkaar na jaren terug om vervolgens hun vriendschap bedreigd te zien worden door hun beider liefde voor één en dezelfde vrouw. In de dramatische en onafwendbare ontwikkeling ziet het publiek hoe uiteindelijk liefde en vriendentrouw het wint van dogmatisch geloof en kortzichtigheid.

Theateragenda 17 t/m 24 januari 2018. Donderdag 18 januari is de Nederlandse versie van dé West End en Broadway slapstickhit te zien: The play that goes wrong. Tevens staat filosofe Stine Jensen met haar theatercollege Go East! in het theater. Op vrijdag 19 januari brengen The Fortunate Sons uit de U.S.A. een tribute aan de rockband Creedence Clearwater Revival. In de Kleine Zaal is het toneelstuk De Wereldverbeteraar te zien van Theater Rotterdam & Toneelschuur Producties. Zaterdag 20 én zondag 21 januari is Theater Rotterdam ook te zien met de jeugdvoorstelling Woef Side Story (8+). In de Kleine Zaal geeft cabaretier Johan Fretz op zaterdagavond 20 januari acte de présence met zijn show De Zachtmoedige Radicaal.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.