Bijgewerkt: 2 september 2014

Ontdek Elsryk bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
30-05-2012

Unieke avond in het teken van Elsryk

Onlangs verscheen het boek 'Endenhout en Elsryk'. Op dinsdag 12 juni 2012 vertellen de auteurs Riet Schenkeveld en Willemien de Vries meer over het Amstelveense Elsryk. Het huis en de omgeving, informatie over de bewoners uit het begin van de achttiende eeuw en de aardigste tekstfragmenten komen voorbij.

Zo werd Elsryk bezongen door de dichter Jan Baptista Wellekens (1658-1726). De unieke avond bij Libris Venstra begint om 20.00 uur (toegang is gratis, aanmelden gewenst ). Het buiten Elsryk, aan de grens van Amsterdam en Amstelveen, werd in 1705 bezongen middels een reeks van vijf gedichten.

Elsrijk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - nagetekende gravure - 2004)

De hofstede Elsrijk op een nagetekende gravure, uit de 18de eeuw. De hofstede, ook wel buitenplaats genoemd, behoorde aan de heer Kuykens. Deze buitenplaats lag niet aan de Amstel. Het landgoed bevond zich bij de banpaal aan de Amsterdamseweg. Veel later in de geschiedenis werd daar het kantoorgebouw van Van Leer gebouwd


Van het buitenhuis zelf is vandaag de dag, op de banpaal aan de Amsterdamseweg 220 na, niets meer over. Het kleine meertje, de Braak, waar de bewoners van Elsryk graag gingen varen en vissen, ligt er nog wel.

Aan de naam Elsryk herinnert alleen nog het feit, dat er in Amstelveen een wijk met die naam bestaat. Van het buitenhuis Elsryk bestaan enkele achttiende-eeuwse afbeeldingen en bovendien heeft de graveur Jan Goeree voor dit deze gedichtenreeks een titelgravure gemaakt met een duidelijke afbeelding van het hoog oprijzende huis. Tijdens de lezing bij Libris Venstra hoort en ziet u hier meer over. Meer informatie zie www.venstra.nl / t 0206419880Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.