Bijgewerkt: 24 april 2024

Nieuwe gescheiden riolering in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-08-2022

De gemeente Amstelveen plaatst op dit moment als proef zogenaamde bufferblocks in een deel van de Frans Halslaan in het Stadshart. Deze buurt krijgt nieuwe gescheiden riolering: voor het afvoeren van vuil water naar de rioolwaterzuivering en het afvoeren van schoon regenwater naar de sloten in de omgeving. Zo wordt het riool minder belast bij hevige regenval en kan wateroverlast worden voorkomen. Hiervoor past de gemeente een nieuwe techniek toe voor de opslag van regenwater. Floor Gordon (D66) wethouder Klimaatadaptatie nam ter plekke een kijkje.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Wethouder Floor Gordon bekijkt de plaatsing van de zogenaamde bufferblocks in een deel van de Frans Halslaan in het Stadshart


Waterberging. Onder de parkeervakken van de Frans Halslaan, tussen de Rembrandtweg en Carel Fabritiuslaan, plaatst de gemeente holle stenen of bufferblocks met daarbovenop een laag zand en speciale betonklinkers met afstandhouders. Door de ruime voegen kan het regenwater makkelijk naar de holle ruimte van de bufferblocks lopen. Vervolgens kan het water gedoseerd worden afgevoerd naar de sloten in de omgeving of via de holle stenen in de grond zakken. De stenen worden in een speciaal doek gewikkeld, waardoor er geen zand met het water in de holle ruimte meekomt.

Duurzaamheidswethouder Floor Gordon: 'In de Frans Halslaan tussen de Rembrandtweg en de Miereveldlaan hebben we deze nieuwe techniek al toegepast en recent een proef gedaan met het laten vollopen van de straat. De eerste resultaten worden op dit moment uitgewerkt door de Hogeschool van Amsterdam die dit onderzoek ook in andere gemeenten uitvoert.' De bufferblocks worden nog niet overal gebruikt. Gordon: 'We moeten eerst de uitkomsten van de proef afwachten en ook de kosten tegen de baten afwegen.'

Peilbuismetingen. Op plekken, waar vaak sprake is van wateroverlast staan ook peilbuizen. Hiermee onderzoekt de gemeente wat er met het grondwater gebeurt als de bufferblocks regen opvangen en afvoeren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.