Bijgewerkt: 19 april 2024

Nieuwe Cao gemeenten bevordert mobiliteit en modernisering sector

Nieuws -> Informatief

Bron: VNG
22-04-2012

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de bonden hebben op 20 april 2012 een principeakkoord gesloten voor een nieuwe Cao gemeenten. De Cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 juni 2011 en loopt  tot 31 december 2012 en geldt voor bijna 180.000 gemeenteambtenaren. Deze Cao zet in op modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Hiermee blijven gemeenten slagvaardig én tegelijkertijd aantrekkelijke werkgevers.

De belangrijkste punten uit de Cao zijn: een loonstijging in twee stappen naar 2%, meer mobiliteit en doorgeleiding ‘Van Werk Naar Werk’, omzetting van alle aanstellingen naar één in algemene dienst, flexibilisering van werktijden en afhankelijk van de salarisschaal een eenmalige uitkering van  € 200 of €400 euro in augustus 2012.

Gemeenten staan voor een grote uitdaging: ze krijgen meer taken, maar er is steeds minder geld om ze uit te voeren. Op korte termijn zullen als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties duizenden mensen herplaatst moeten worden.

Op langere termijn wordt een tekort aan werknemers verwacht door de krimpende beroepsbevolking. Tegelijkertijd verandert de inhoud van het werk: gemeenteambtenaren worden steeds meer regisseur in plaats van uitvoerder.

Daarnaast staat de sector voor grote veranderingen als gevolg van digitalisering, decentralisatie van taken en nieuwe samenwerkingsverbanden. Het principe-akkoord biedt werkgevers en werknemers een leidraad bij deze opgaven.

Raadhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het raadhuis van de gemeente Amstelveen aan de Laan Nieuwer Amstel 1. Volgens de Facts & Figures 2010-2011 van de gemeente Amstelveen, werken er 749 ambtenaren bij de gemeente, verdeeld over 15 afdelingen/bedrijven, de staf en de directie


Salaris

De Cao bevat een loonstijging van 1% per 1 januari 2012 en nogmaals 1% per 1 april 2012. In augustus 2012 wordt een eenmalige uitkering gedaan van € 400 voor werknemers tot en met schaal 6, en van € 200 voor schaal 7 en hoger.

Meer mobiliteit

Afgesproken is, dat gemeenten medewerkers die ander werk willen of moeten zoeken optimaal begeleiden en ondersteunen. Werknemers leveren hun bijdrage door mee te werken aan de noodzakelijke mobiliteit en flexibilisering  van arbeidsvoorwaarden. Daarom is ook besloten, dat elke werknemer per 1 januari 2013 een aanstelling in algemene dienst heeft.

Daarnaast gaan partijen investeren in opleiding en inzetbaarheid vanuit de gedachte, dat medewerkers goed zijn toegerust om actief te blijven op de arbeidsmarkt. Vanaf 2013 is bovendien voor iedere werknemer een Individueel Loopbaanbudget van 500 Euro beschikbaar.

Van werk naar werk

Als reorganisatie leidt tot boventalligheid van werknemers start een intensief ‘Van werk naar werk’-traject. Werkgevers hebben afgesproken, dat een traject van in principe 2 jaar wordt genomen om werknemers naar ander werk te begeleiden. Op basis van loopbaanadvies wordt maatwerk geboden.

De start van deze termijn is het moment, waarop het besluit tot boventalligheid in werking treedt. Tijdens deze re-integratietermijn gaan werkgever en werknemer op basis van een maatwerkaanpak op zoek naar ander werk, dat aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de werknemer.

Flexibilisering van de werktijden

Binnen een jaar na inwerkingtreding van de nieuwe Cao wordt een nieuwe werktijdenregeling ingevoerd. Plaats en tijd-onafhankelijk werken sluit goed aan bij de behoeften van de medewerkers. Steeds vaker willen zij  zeggenschap over hun  werktijden en daarin meer keuzevrijheid.

Ook de werkgever heeft behoefte aan flexibilisering en modernisering van de bedrijfsvoering. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk ruimere openingstijden in te stellen zonder, dat er direct sprake is van extra toelagen, of overwerk.

Cao?

Een collectieve arbeids overeenkomst (meestal afgekort tot cao, of CAO) is een verzameling afspraken tussen (vertegenwoordigers van) werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers.

De cao is een aanvulling op de individuele arbeidsovereenkomst, die een werkgever en zijn werknemer met elkaar sluiten. Met CAO (hoofdletters) wordt veelal een specifieke cao bedoeld, met cao (kleine letters) de collectieve arbeidsovereenkomst in het algemeen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.