Bijgewerkt: 29 maart 2024

Nieuw online platform voor meer informatie over het MKB

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
23-11-2015

Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen slaan de handen ineen om meer informatie en gegevens over het MKB te verzamelen en hen daarmee beter van dienst te zijn. Deze informatie wordt gebundeld op het nieuwe kennisplatform De Staat van het MKB. Het platform werd vandaag 23 november 2015 gelanceerd in de Mailetoren in Den Haag in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin.

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf omvat een diversiteit aan bedrijven. De groenteboer en kapper om de hoek maken deel uit van het MKB, maar ook bedrijven met tweehonderd werknemers, innovatieve start-ups en ZZP-ers. 'Om goed inzicht te krijgen in deze diversiteit aan bedrijven is het nodig gedetailleerde informatie te hebben’. zegt minister Kamp van Economische Zaken.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Henk Kamp (VVD) minister van Economische Zaken


'De Staat van het MKB is daarbij een waardevol instrument. Het helpt ons bij het opstellen van maatregelen waarmee we MKB-bedrijven van dienst kunnen zijn om verder te groeien. Belangrijk, want het MKB is cruciaal voor de economie van Nederland. MKB-bedrijven zetten samen 888 miljard euro om en zijn goed voor 7 van de 10 banen in het bedrijfsleven.’ In opdracht van het ministerie van Economische Zaken leverde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuw cijfermateriaal waarmee ‘de staat’ van het MKB beter dan voorheen in kaart is gebracht. Dit is terug te vinden op www.staatvanhetmkb.nl . Naast actuele cijfers en feiten geeft de website toegang tot verdiepende studies en achtergrondartikelen. De komende tijd wordt het kennisplatform uitgebreid in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere overheden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via meedoen@staatvanhetmkb.nl .

De Staat van het MKB is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, het ministerie van Economische Zaken, het Centraal Bureau voor de Statistiek, MKB-Nederland en DARE, een groep hoogleraren die zich richt op ondernemerschap. Hare Majesteit de Koningin was aanwezig bij de lancering van De Staat van het MKB in het kader van haar werkzaamheden voor het Nederlands Comité voor ondernemerschap en financiering. Het initiatief voor De Staat van het MKB is afkomstig van dit Comité.

De staat van het mkb 2015 belicht het mkb vanuit verschillende thema’s, waarbij de grote diversiteit binnen het mkb centraal staat. Het economisch belang van het mkb komt aan bod en ook wordt er een uitstapje gemaakt naar ooster- en zuiderburen om het Nederlandse mkb in internationaal perspectief te bezien. De mannen en vrouwen achter het bedrijf krijgen een gezicht bij het thema De Ondernemer en bij Dynamiek wordt gekeken naar starters, groeiers en andere ontwikkelingen. Er wordt een blik op de toekomst geworpen, door te kijken naar investeringen, verwachtingen van ondernemers en hoe het mkb er financieel voorstaat. Onderzoeksbureau Panteia schreef ook mee aan de kernpublicatie.

MKB? Mkb staat voor midden- en kleinbedrijf. De buitenlandse term die voor mkb gebruikt word is SME, Small and Medium Enterprises. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) bestaat uit ondernemingen met maximaal 250 medewerkers. Van alle Nederlandse bedrijven valt 99 procent in deze categorie. De definities van het midden en kleinbedrijf, zoals vastgesteld door de Europese Commissie zijn als volgt.

Middelgroot: minder dan 250 werknemers, een jaaromzet van hoogstens 50 miljoen euro, of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 43 miljoen euro. Klein: minder dan 50 werknemers, een netto-jaaromzet van hoogstens 10 miljoen euro of een balanstotaal kleiner of gelijk aan 10 miljoen euro. Micro: minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van hoogstens 2 miljoen euro, of een jaarlijks balanstotaal kleiner, of gelijk aan 2 miljoen euro. Dit is de verdeling binnen het mkb naar aantal medewerkers op basis van Kamer van Koophandel (cijfers over het jaar 2014) gebaseerd op 1.711.100 actieve ondernemingen (excl. 408.562 parttimebedrijven: 1.301.118) (Bron CBS 2015)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.