Bijgewerkt: 20 april 2024

Nederlandse 'wikileaks' is online

Nieuws -> Informatief

Bron: Open(N)u
20-12-2010

Vanaf zaterdag 18 december 2010 is de zogenaamde Open(N)u, een soort Nederlandse Wikileaks op het Internet te vinden. Voorlopig zijn er maar 11 gemeenten, waar de anonieme schrijvers vertrouwelijke en geheime documenten kunnen uploaden, die lokale en maatschappelijke misstanden aan de kaak stellen, maar binnenkort komen er nog meer gemeenten bij.

N Amstelveen
(Bron Open(N)u - 2010)

Het logo van 'Open(N)u'


Na ontvangst worden de documenten ontdaan van alle meta gegevens die eventueel herleidbaar zijn tot de bron. Journalisten beoordelen en onderzoeken vervolgens de aangeleverde informatie en brengen het nieuws naar buiten.

Op 21-22 december 2010 komen de volgende gemeenten bij: Alphen aan den Rijn, Castricum, Delft, Deurne, Doetinchem, Dongeradeel, Emmen, Gouda, Hoorn, Kerkraden, Lelystad, Meerssen, Meppel, Oirschot, Oosterhout, Oss, Pekela, Roermond, Schagen, Sittard.

Amstelveen, Bergen op Zoom, Boskoop, Delfzijl, Den Helder, Groesbeek, Heerenveen, Heerhugowaard, Langedijk, Purmerend, Rijswijk, Soest, Tiel, Venlo, Waarle, Weert, Zaandam, Zijpe, Zoetermeer, Zwijndrecht worden op 23-24 december 2010 toegevoegd aan de database.

Is Open(N)u lokaal of landelijk?

Open(N)u is landelijk lokaal. In elke gemeente kan 1 'wikileak' worden geopend, over een tijdje ook maximaal een per provincie. Er komt een landelijke box voor zaken, die lokaal of provinciaal niet kunnen worden opgelost. Maar er zijn verhalen, dat er al wordt gewerkt aan een nationale wikileaks. Website: Open(N)u

Wikileaks?

Wikileaks is een internationale non-profit organisatie, dat de conclusies van de particuliere, geheime en vertrouwelijke media vanuit anonieme bronnen lekt en publiceert. De website was gelanceerd in 2006 door The Sunshine Press. De makers creëerden van de meer dan 1,2 miljoen documenten een database binnen een jaar na de start.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.