Bijgewerkt: 18 april 2024

Nationale molen- en gemalendag: 'terug naar traditie!'

Nieuws -> Informatief

Bron: Molens.nl
06-04-2009

Amsterdam - De Nationale Molen- en Gemalendag, het 36-jaar oude evenement wordt wegens succes van vorig jaar wederom een heel ‘wiekend’ gehouden, te weten op zaterdag 9 en zondag 10 mei 2009.

Molendag  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De flyer van de Nationale molen en gemalendag 2009


Hiertoe is besloten na het succes en de grote belangstelling voor dit culturele erfgoed tijdens het Nationale Molen- en Gemalendag weekend van 2008. Meer dan de helft van alle authentieke molens in Nederland is voor deze gelegenheid opengesteld en ook bij vele gemalen staan de deuren open voor het publiek.

De Nationale Molen- en Gemalendag biedt dit jaar verschillende activiteiten in het thema van de traditie. Het is een unieke gelegenheid om molens en gemalen te bezoeken op plaatsen die soms moeilijk toegankelijk zijn. Bij vrijwel elke molen of gemaal zijn feestelijke traditionele activiteiten georganiseerd die uiteenlopen van Kunst tot Culinair en van Actief tot jezelf lekker lui laten verwennen.

Ook is het mogelijk verschillende workshops te volgen. Voor kinderen zijn er talloze bezigheden in en rond de molen of het gemaal georganiseerd, bijvoorbeeld maak je eigen tol. Bezoek met het hele gezin eens na middernacht een molen tijdens het ‘24 uurs malen’. Een heel bijzondere ervaring!

Molen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Watermolen De Zwaan aan de Binnenweg 2 in Ouder-Amstel


Molenaars en machinisten leiden de bezoekers rond en vertellen over de oude- en nieuwe technieken. De machtige werktuigen die gebruik maken van wind- en waterkracht en die grote en kleine raderen in beweging brengen, spreken nog steeds tot ieders verbeelding. Het is fascinerend om te zien hoe met deze natuurkrachten wordt gezaagd, hoe het graan tot meel wordt gemalen, olie uit zaden wordt geperst of hoe papier wordt gefabriceerd. Ook zijn molens in onze lage en waterrijke landen essentieel geweest voor het droogmalen van meren en het reguleren van de waterhuishouding van ons land.

Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen veel molens vanaf het eind van de 19e eeuw. Het waren de stoom-, diesel- en elektrische gemalen, die de rol van veel watermolens overnamen. Ook veel oude gemalen werden ingehaald door de technische ontwikkelingen.

Gelukkig zijn er bijzondere exemplaren bewaard gebleven en gerestaureerd. Ook die zijn te zien tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Let bij molens op de blauwe wimpel, die wappert als deze te bezoeken is. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan, is de molen in de meeste gevallen voor publiek opengesteld.

Op www.nationalemolenengemalendag.nl  is een overzicht te zien van de molens en gemalen die aan het evenement meedoen. Meer informatie staat op www.molens.nl en op www.gemalen.nl.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.