Bijgewerkt: 29 maart 2024

Mogelijkheden voor starters op de woningmarkt voortgezet

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-01-2009

Het college van B en W van Amstelveen heeft de middelen die zij inzet en nog kan inzetten voor het bereikbaar maken van koopwoningen voor jongeren en jonge huishoudens, geïnventariseerd. Ook is een inventarisatie gemaakt van de gevolgen van de kredietcrisis voor deze koopstarters op de woningmarkt. Op basis hiervan heeft zij bekeken wat ze in de toekomst gaat doen voor deze groepen. Gebleken is dat met name de Starterslening effectief is. De mogelijkheden om die te benutten willen B en W dan ook uitbreiden.

Conclusie is namelijk dat de gemeente op dit moment met vooral de Starterslening en het model van StartKoop Amstelveen over instrumenten beschikt die goed bijdragen aan het doel om jongeren (tot 25 jaar) en jonge huishoudens (25 tot 45 jaar) aan de gemeente te binden. Dit draagt dan weer bij aan de door B en W beoogde verscheidenheid in de bevolkingssamenstelling in Amstelveen.

Pols Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Remco Pols (PvdA)


Wethouder Wonen, Remco Pols: ‘Het is goed om te zien dat de instrumenten die dit college heeft ontwikkeld om starters op de koopmarkt te ondersteunen gretig aftrek vinden. Maar dat is, zeker nu er een recessie in aantocht is, niet genoeg. Er is alle reden deze instrumenten uit te bouwen. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het pluriform houden van Amstelveen

Om die reden willen B en W de raad voorstellen om de voorwaarden voor de Starterslening te verruimen opdat nog meer jonge mensen met behulp van dit instrument in Amstelveen een koopwoning kunnen bemachtigen. De verruiming houdt vooral in dat waar nu alle aanvragers minstens twee jaar als inwoner bij de gemeente staan ingeschreven, straks tenminste één van de aanvragers minstens twee jaar als inwoner ingeschreven moet staan. Daarnaast is het voorstel om de (gezamenlijke) inkomenseis te verruimen van 1,5 naar 1,8 maal modaal.

Wat betreft het instrument Startkoop Amstelveen willen B & W de raad voorstellen het geld dat op termijn terugkeert naar de gemeente, bijvoorbeeld bij verkoop van de woning door de huidige bewoner, opnieuw in te zetten voor de starters op de woningmarkt.

Daarnaast willen B en W voldoende betaalbare koopwoningen realiseren binnen het bouwprogramma. Het gaat tot 2015 om ruim 325 betaalbare koopappartementen (tot € 175.000,--). Ook bevat het woningbouwprogramma zo’n 290 betaalbare eensgezinskoopwoningen (tot € 250.000,--).

Ook hebben B en W besloten maximaal in te zetten op het toepassen van Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE) constructies bij nieuwbouw van betaalbare appartementen. Dit maakt woningen niet alleen bereikbaar voor de jongeren, maar biedt ook de mogelijkheid om de woningen op termijn te behouden voor deze doelgroep. Van de 325 betaalbare koopappartementen worden er 130 ontwikkeld in MGE. In eerste instantie is het aan de woningcorporaties om woningen met MGE te realiseren.

Tot slot wil de gemeente starten met een experiment met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een manier van bouwen waarbij kan worden bespaard op de kosten en waarbij toekomstige bewoners zeggenschap hebben over de bouw van hun woning. Naar verwachting besluit de gemeenteraad op 4 februari 2009 over de beleidsnotitie ‘Koopstarters op de woningmarkt’ waarin de voorstellen zijn opgenomen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.