Bijgewerkt: 29 maart 2024

Meer aandacht naar Dierenambulance en haar vrijwilligers

Nieuws -> Politiek

Bron: Jacqueline Höcker
31-08-2022

Naar aanleiding van een oproep van de Dierenambulance De ronde Venen-Amstelland om meer vrijwilligers ging raadslid Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen een 6 uur durende avonddienst meedraaien.

'Wat ik wel wist maar nooit zelf ervaren had was het harde en vaak ook emotionele werk van de mensen die bij de Dierenambulance werken. Ik wilde met eigen ogen zien hoe de goed de georganiseerde Dierenambulance werkt en ik was zeer verrast door de betrokkenheid, kennis en inzet. In deze tijd van vakanties en de gevolgen van de coronapandemie ben ik geschrokken van het aantal meldingen die waren binnen gekomen. Van een gans die uit de lucht viel, egels, haasjes,  vogels die tegen ramen vlogen, vogels die gebeten waren door huisdieren, eenden met botulisme maar ook mensen die om redenen afstand moesten nemen van hun huisdier. Tijdens de corona-periode hebben veel mensen een huisdier genomen en nu men weer meer buitenshuis werkt en gaat, worden dieren weer teruggebracht. Maar ook buitenkatten die door het kattenluik naar buiten gaan en de bewoners willen zoeken die met vakantie zijn en vervolgens worden aangereden. Het is enorm triest als je met vakantie bent en je geliefde huisdier is doodgereden.'  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jacqueline Höcker fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen


Gemeente Amstelveen geeft jaarlijks een subsidie aan de Dierenambulance. De Dierenambulance draait op vrijwilligers en dat betekent ook dat je afhankelijk bent van de goodwill van de mensen die eigenlijk te weinig in het zonnetje worden gezet. Wij vinden dat hier verandering in moet komen. Vrijwilligers van de Dierenambulance moeten recht hebben op een vrijwilligersvergoeding. Want dat zij nodig zijn en niet gemist kunnen worden is duidelijk.

De Stichting dierenambulance de Ronde Venen-Amstelland heeft afgelopen weken tientallen dode eenden opgehaald en met de dierenarts vogels moeten laten inslapen. Goed voor Amstelveen ziet en ervaart dat de communicatie van gemeente en Waternet niet consistent is en traag. Verantwoordelijkheden worden afgeschoven. Er moet op veel plekken gebaggerd worden en daar zijn we over in gesprek. Ook inwoners moeten weten, hoe goed bedoeld ook dat brood en voedselresten aan eenden geven juist ook zorgt voor botulisme en dus slecht voor de eenden is. Daar maken we ons echt zorgen over.

Daarbij is het voor mensen van wijkbeheer die dode eenden en vogels moeten ruimen soms niet te doen en zou Amstelveen een bootje moeten hebben voor de oppervlaktewateren om het werk makkelijker te maken en vooral bij uitbraken van botulisme direct de besmettelijke dode eenden uit het water te kunnen halen.

Goed voor Amstelveen heeft middels het coalitieakkoord de afspraak dat de waterkwaliteit verbeterd moet worden. De waterkwaliteit moet in 2027 voldoen aan de Europese afspraken en we zullen voort moeten maken. Nederland staat helemaal onderaan wat betreft de waterkwaliteit in Europa. Ook in onze gemeente weten we dat water niet bovenaan het prioriteitenlijstje stond. Goede kwaliteit van oppervlaktewater is noodzakelijk voor mens, dier en natuur. Lees ook: https://europadecentraal.nl/praktijkvraag/voortgang-kaderrichtlijn-water/ en https://www.volkskrant.nl/wetenschap/de-waterkwaliteit-in-nederland-staat-onder-aan-de-europese-ranglijst-is-het-echt-zo-erg~be75ea1b/



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.