Bijgewerkt: 28 maart 2024

Maximumtarief voor rijbewijs is vastgesteld door ministerie

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
07-09-2013

Met ingang van 2014 mogen gemeenten maximaal € 38,48 rekenen voor een nieuw rijbewijs. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met het vaste tarief voor het rijbewijs. Met de invoering van het maximumtarief wordt een einde gemaakt aan de grote verschillen tussen de prijs die gemeenten rekenen voor een nieuw rijbewijs.

In de Wegenverkeerswet 1994 komt een bepaling, dat een burgemeester bij de vaststelling van een tarief voor de afhandeling van een rijbewijsaanvraag niet boven een landelijk vastgesteld maximum mag gaan. Het kabinet heeft dit tarief vastgesteld en zal het ontwerpbesluit daarvoor voor advies naar de Raad van State sturen. Het voorstel voor de benodigde aanpassing van de Wegenverkeerswet ligt bij de Tweede Kamer. Inzet is, dat het maximumtarief op 1 januari 2014 van kracht wordt.

rijbewijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Met ingang van 2014 mogen gemeenten maximaal 38,48 euro rekenen voor een nieuw rijbewijs


Gemeenten staat het nu nog vrij om te bepalen, hoeveel ze aan de burgers doorrekenen voor de afhandeling van de aanvraag. Dit aanvullend op het vaste bedrag voor de productie van het document zelf (€ 9,70). Uit onderzoeken is gebleken, dat de kosten die gemeenten doorrekenden naar de burger voor de afhandeling van de aanvraag sterk konden verschillen. Waar het gemiddelde tarief voor een rijbewijs in Nederland enkele jaren terug op € 42,31 lag, waren er ook gemeenten die € 60 rekenden voor een rijbewijs.

Rijbewijs aanvragen

Voor de aanvraag van een rijbewijs kunt u terecht bij de gemeente, waar u staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Het Nederlandse rijbewijs blijft eigendom van de overheid.

Het aanvragen van een nieuwe rijbewijs in Amstelveen bij een normale procedure kost € 47,55, spoedproces € 81,65. Het verschil met het nieuwe tarief is € 9,07, het is niet zo veel, maar toch!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.