Bijgewerkt: 28 maart 2024

Luchtzuiverende dakbedekking op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
15-05-2009

Schiphol is een proef gestart met dakbedekkingmateriaal op het kantoorgebouw Transview op Schiphol Centrum, dat stikstofoxiden (NOx) uit de lucht filtert. Stikstofoxiden in de lucht tasten onder meer de ozonlaag aan en veroorzaken smog.  De aangebrachte dakbedekking bevat een speciale vorm van titaniumdioxide.

Dit mineraal gaat een verbinding aan met de NOx-stoffen in de lucht en absorbeert deze. Door blootstelling aan zonlicht worden de stoffen daarna omgezet in milieuvriendelijke zouten. Deze zijn in water oplosbaar en worden door de regen afgevoerd. Schiphol is het eerste bedrijf in Nederland dat deze innovatieve methode toepast.

Schiphol Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Het promenadeterras op Schiphol


Proef

De dakbedekking is aangebracht op het lage gedeelte van Transview. Het hoge gedeelte van het kantoorgebouw heeft standaard dakbedekkingmateriaal gekregen. Door beide materialen te gebruiken is het mogelijk nauwkeurig te meten welke milieuvoordelen en resultaten worden behaald.

Het regenwater van de daken wordt gescheiden opgevangen en gecontroleerd op de hoeveelheid stikstofhoudende zouten. Onderzoeksbureau TNO voert de metingen uit. Over een jaar worden de eerste resultaten bekend gemaakt. Aan de hand van de resultaten en ervaringen wordt besloten of andere gebouwen op Schiphol in de toekomst mogelijk van soortgelijke dakbedekking worden voorzien.

Duurzame luchthaven

Door het initiëren van innovaties zoekt Schiphol op verschillende manieren naar mogelijkheden om de lokale luchtkwaliteit op Schiphol  te verbeteren. Schiphol heeft zich ten doel gesteld om in 2012 voor wat betreft haar eigen activiteiten klimaatneutraal te zijn en in 2020 voor minimaal 20% in haar eigen energiebehoefte te voorzien door duurzame energieopwekking.

Voor meer informatie over Schiphol en duurzaamheid kijk op : Corporate Responsibility



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.