Bijgewerkt: 29 maart 2024

Lintjesregen 2022 in Amstelveen met 17 koninklijke onderscheidingen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
26-04-2022

Op dinsdagochtend 26 april 2022 reikte de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, uit naam van Zijne Majesteit de Koning, 17 onderscheidingen uit in het raadhuis van Amstelveen. Van de 17 gedecoreerden waren het 16 inwoners uit Amstelveen en 1 inwoner uit Waverveen. De bijeenkomst was extra feestelijk nu burgemeester Poppens eindelijk na 2 jaar vanwege corona, zelf de mensen kon toespreken en hun lintje opspelden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De gemeente trakteert met oranje gebakjes alle aanwezigen

Toespraak van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen:

'Dames en heren,
Welkom op het raadhuis. U bent hier vandaag voor wat we de ‘lintjesregen’ noemen. Vandaag worden in heel Nederland koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Een bijzonder moment. Daarom ben ik blij dat u hier met velen bent in ons feestelijk versierde raadhuis. Vooral omdat we dat door corona 2 jaar lang niet op deze manier, met een gezamenlijke bijeenkomst voor alle gedecoreerden, konden doen.

Vandaag worden in Amstelveen 17 mensen koninklijk onderscheiden. Zij verdienen een lintje vanwege hun uitzonderlijke maatschappelijke prestaties. Ik zeg verdienen, want u bent ‘voorgedragen’ zoals dat heet door mensen uit uw eigen omgeving. Mensen die vinden dat u het verdient om in het zonnetje te worden gezet, omdat u zoveel voor de samenleving doet. In het diepste geheim en al maanden geleden hebben ze hun aanvraag ingediend bij de gemeente. En dan begint het pas. De aanvraag gaat langs de burgemeester, de Commissaris van de Koning, het kapittel voor Civiele Orden, de minister en dan nog naar de koning voor ondertekening. U krijgt dat lintje dus niet zomaar. En nu als laatste onderdeel bent u met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Die smoezen zijn elk jaar ludieker. Ik kom daar later nog op terug.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De lintjes liggen al klaar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Één van de koninklijke onderscheidingen

Je onderscheiden als vrijwilliger en iemand die zich maatschappelijk bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt, is best bijzonder in Amstelveen. Terwijl het in andere delen van ons land steeds moeilijker wordt om voldoende vrijwilligers te vinden, zijn er in Amstelveen gelukkig nog steeds veel enthousiaste, betrokken vrijwilligers. Dat zie ik nu ook weer bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Het zijn mensen die zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke en culturele instellingen, verenigingen, clubs, goede doelen, kerken, jongeren, ouderen of mensen die om een andere reden onze aandacht nodig hebben. Ik zag bij de aanvragen van dit jaar ook weer hoe divers de activiteiten zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen begint met de feestelijke ceremonie

Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving. Ze zorgen ervoor dat het fijn wonen is in Amstelveen, omdat mensen kunnen deelnemen aan de samenleving, omdat ze zich kunnen ontplooien – vooral  belangrijk voor de kinderen -, en omdat ze zich verbonden voelen met elkaar. Ik ben trots op al die Amstelveense vrijwilligers en in het bijzonder op de 17 Amstelveners die ik vandaag in naam van de koning mag onderscheiden met de versierselen die horen bij de Orde van Oranje-Nassau, zoals dat officieel heet. Ik houd u niet langer in spanning. We gaan beginnen met de eerste ….'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De Amsterdamse pianist Ed Boekee begeleidt al jarenlang de Lintjesregens uitreikingen in Amstelveen met stijlvolle muziek en speelt van pop- tot klassieke muziek. Tijdens het uitreiken van de lintjes luistert hij naar wat de burgemeester zegt
en past zijn muziek aan

De burgemeester sprak elke persoon uitgebreid toe over wat hij of zij zoal niet doet en heeft gedaan voor de Amstelveense samenleving. Vaak ook met een grapje of grolletje en dat hield de sfeer goed. Aangezien al die verhalen leiden tot een veel te lang bericht voor deze reportage zijn er enkele delen van de speech hier beschreven. Behalve mevrouw Jonker, werd verder iedereen op alfabetische volgorde naar voren geroepen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Mevrouw Ank Jonker - Lid in de orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Ank Jonker - Lid in de orde van Oranje-Nassau
U dacht dat u vandaag een afspraak had met sportzaken over de voetbalvereniging RKAVIC. Dat is natuurlijk belangrijk, maar vandaag wil ik het met u over iets anders hebben. Vandaag wordt u in het zonnetje gezet, omdat u dat door uw ongelofelijke inzet voor de Amstelveense samenleving, meer dan verdient. U bent maar liefst verantwoordelijk voor drie secretariaten en dat al meer dan 27 jaar. U was geruime tijd secretaris van de Titus Brandsmaparochie. Na de fusie van vijf kerken werd u coördinator van de locatieraad. U, de spil, het hart, van de organisatie, een bestuurlijke duizendpoot. Al ruim 23 jaar zet u zich voor voetbalvereniging RKAVIC in en ook hier bent u de spin in het web, de stuwende kracht, het oliemannetje. Sinds 2014 bent u secretaris van het partijbestuur. Naast de administratieve werkzaamheden bent u contactpersoon voor het landelijk bestuur en bovenal bent u actief om jonge leden te enthousiasmeren voor de politiek. Mevrouw Jonker, voor ieder bestuur, waar u zich voor aanmeldt, bent u binnen de kortste keren de spil en vervult u een centrale en coördinerende rol. U wordt omschreven als een onmisbare kracht die vriendelijk en bescheiden maar buitengewoon efficiënt en doelgericht haar werk verricht. Iemand op wie je nooit een vergeefs beroep doet, iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, trouw en betrouwbaar. Amstelveen kan niet zonder mensen zoals u en daar zijn wij u dankbaar voor. Voor alles wat u in verschillende bestuurlijke functies heeft gedaan doet het mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Maarten Aalders - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Maarten Aalders - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
U bent een man met een missie. Als theoloog en onderzoeker heeft u een bijzondere bijdrage geleverd aan de geschiedschrijving op kerkelijk, cultureel en politiek gebied. Dat deed u tot 2007 als predikant bij de protestantse gemeenten te Woubrugge en Amstelveen. U ging daar na uw pensioen mee door. De oud-archivaris van het Historisch Documentatie Centrum voor het Nederlandse Protestantisme van de Vrije Universiteit Amsterdam, kan zich niet meer herinneren wanneer u voor het eerst binnenkwam, maar u bent daar al decennia lang ‘kind aan huis’. In 2001 verscheen uw boek ‘De komst van de toga’. De kerkenraad van de Handwegkerk in Amstelveen gaf u extra studieverlof waardoor u het boek ‘125 jaar Faculteit der Godsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit’ kon schrijven. Dit boek is een rijke en bijzonder waardevolle bron voor iedereen die zich wil verdiepen in de theologische faculteit. U onderzocht en publiceerde de biografie van dr. J.G. Geelkerken ‘Heeft de slang gesproken?’. In 2015 onderzocht u de Nederlandse correspondentie van protestanten in Hongarije en u reisde diverse keren naar Hongarije, analyseert en digitaliseert. Ook schreef u het boek ‘Nederlandse en Hongaarse protestanten gedurende het interbellum’. Uw publicaties, lezingen en gastcolleges maken een stuk vergeten geschiedenis zichtbaar. Zoals over de kindertreinen na de Eerste Wereldoorlog waarover U de bundel ‘De Hongaarse Kindertreinen schreef. Door u zijn er academische en culturele samenwerkingsverbanden tot stand gekomen en de ambassadeur van Hongarije in Den Haag is u er zeer erkentelijk voor. Het is mij een genoegen u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Pastor Jan Adolfs - Lid in de orde van Oranje-Nassau

Pastor Jan Adolfs - Lid in de orde van Oranje-Nassau
Het is een eer dat ik u mag toespreken. U dacht dat u hier was voor een onderscheiding voor de heer Verkleij. Dat klopt. Maar eerst wil ik u toespreken. U staat hier naast mij op het podium, omdat mensen om u heen hun waardering willen uiten voor uw jarenlange niet aflatende inzet voor de katholieke geloofsgemeenschap in het bisdom Haarlem-Amsterdam. Jarenlang is in uw geval zeker lang, al meer dan 47 jaar. U werd geen slager, zoals uw vader, uw roeping was pastor te worden. Na uw priesterwijding in 1974 werd u kapelaan in de Pius X parochie in Alkmaar en in 1982 vond u de weg naar Amstelveen. In 1986 werd u pastoor van de samengevoegde Rooms Katholieke Heilige Geestparochie en parochie het Kruispunt. Ook was u geruime tijd waarnemend pastoor van de Heilige Urbanusparochie in Ouderkerk aan de Amstel en ging in 2004 ging u met emeritaat. Desalniettemin bent u tot op de dag van vandaag met veel toewijding priester. U laat uw parochianen niet in de steek. Pastor is geen functie, dat ben je 24/7. Pastor Adolfs, u bent geliefd, inmiddels door vele generaties en gaat nog volop voor in de Eucharistievieren op uw eigen temperamentvolle, geestige en energieke manier. Al weet ik niet of u nu nog met een lammetje over uw schouders de kerk binnenloopt. Ook is bekend dat u een Amsterdammer bent in hart en nieren en een groot fan van AJAX. U citeert tijdens uw diensten regelmatig Johan Cruijff’s ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Naast uw pastorale werkzaamheden was u 11 jaar bestuurslid van de begraafplaats St. Barbara. Een begraafplaats die een waardige laatste rustplaats biedt aan overledenen zonder naam, dak- en thuislozen en drugsgebruikers. Pastor Adolf, het doet mij genoegen u te kunnen meedelen dat voor uw jarenlange passievolle inzet voor de Katholieke gemeenschap, het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Mevrouw Agnes Blokker - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Agnes Blokker - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Het was een heel gedoe om u hier met een smoes naartoe te krijgen. U bent namelijk best nieuwsgierig en heeft alles altijd door. Maar het is gelukt! Al woont u niet in Amstelveen, u bent één van die onmisbare vrijwilligers voor onze gemeente. Sinds uw pensionering bent u een soort ‘über’ vrijwilliger voor de Urbanusparochie. De parochie is u dankbaar dat u zo’n digitale wizzard bent en ook het parochieblad is uw ding. Daarbij bent u een gepassioneerd bestuurder van de stichting cursusproject De Ronde Venen. Naast uw taken als secretaris begeleidt u cursussen en onderhoudt u contacten met docenten en cursisten. Ook hier onderhoudt u de website. U vaart vast veel over de Amstel want sinds 2009 bent u penningmeester van stichting het Dorpshuis Nes aan de Amstel. In 2014 nam u het initiatief tot een maandelijkse dorpsmaaltijd, de Soep&Sandwich&Zo. Maandelijks wordt dit door 50 – 70 dorpsbewoners bezocht, samen eten en elkaar ontmoeten en zoals verwacht: u zit ook in de kookploeg. Samen met uw partner Ruud heeft u stichting Barbarugo, die als doel heeft werklozen in Noord Ghana te helpen om hun eigen boterham te verdienen. Toch had u blijkbaar nog tijd over: in 2013 werd u vrijwilliger bij de Amstelland Senioren Computerclub en in 2019 bestuurslid. Sinds 2018 bent u een zeer gewaardeerd algemeen bestuurslid van het vrouwennetwerk NVVH. U betekent veel voor de vereniging en doet ook hier de redactie van het blad. Het doet mij genoegen u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Paul Feenstra - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Paul Feenstra - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Paul, op 29 maart 2022 nam je afscheid van de Amstelveense gemeenteraad waar je met een korte onderbreking van een paar maanden 12 jaar lang in zat. Voor degenen onder ons de dat niet weten. Als voorzitter van de Commissie ABM in de raad opende Paul altijd op ludieke en prozaïsche wijze de vergadering. Door iets te vertellen over wat er op die dag in de wereld was gebeurd. Jouw afscheid op 29 maart verliep nogal bloedig, maar je bent weer helemaal hersteld zie ik. Je bent een maatschappelijk betrokken mens en als raadslid kon je die betrokkenheid inzetten door actief mee te denken en te besluiten over de toekomst van Amstelveen. Je hebt je met een breed scala aan onderwerpen bezig gehouden. Zo deed je de woordvoering over de A9 in de commissie RWN en hield je je bezig met de financiën van de gemeente als lid van rekenkamercommissie. Daarbij was je een bekwaam bestuurder. Als voorzitter zat je logischerwijs ook in de agendacommissie. Belangrijke rol, want de agendacommissie bepaalt waar de raad over gaat vergaderen. Paul, je was niet alleen goed op de hoogte van commissie ABM maar ook van de commissies RWN en B&S. Paul, we zijn je bijzonder erkentelijk voor wat jij als raadslid en als voorzitter van de commissie aan de Amstelveense raad hebt bijgedragen. Je was toegewijd, sprak met kennis van zaken en dacht in oplossingen en draagvlak. Je had goede relaties met iedereen in de raad en ook met de collegeleden. Je had een ludieke stijl van voorzitten. Speels door je beeldspraken en metaforen, streng als de kikkers uit de kruiwagen probeerden te springen. En dit alles met een duidelijk doel voor ogen: ons mooie Amstelveen op ordentelijke, verstandige wijze besturen en naar een bestendige toekomst leiden. Bij je afscheid hadden we je al koninklijk willen onderscheiden, omdat je daarvoor in aanmerking komt na 12 jaar in de raad. Doordat er een kleine onderbreking in zat, duurde het iets langer. Maar niet minder welverdiend en gegund. Het doet mij daarom genoegen je te kunnen informeren dat het Majesteit de Koning heeft behaagd je vandaag te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Wouter Hildebrandt - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wouter Hildebrandt - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ook voor u is dit waarschijnlijk een grote verrassing. U dacht dat Ina Schilperoord vandaag een onderscheiding zou krijgen. Maar nee, we zijn hier vandaag voor u. Wij staan stil bij uw vrijwillige werkzaamheden voor de Amstelveense samenleving. Dat wuift u doorgaans weg als heel gewoon, maar mensen in uw omgeving vinden dat niet. Daarom hebben zij u voorgedragen en Ina zat natuurlijk in het complot. U kunt terugkijken op een lange vrijwilligersloopbaan. Het begon in 2005 toen u vrijwilliger werd bij het Rode Kruis Amstelland. Eerst als bestuurslid en later als algemeen vrijwilliger. U heeft een groot hart voor het Rode Kruis, maar er waren meer terreinen waarvoor u zich heeft ingezet. U was lid van de gehandicaptenraad en sinds 2008 ook van de seniorenraad in Amstelveen, een adviesorgaan voor het gemeentebestuur. Als vertegenwoordiger van de seniorenraad nam u deel aan het Kennis Advies Team Sociale Zaken/WMO. In 2014 nam de gemeente een groot aantal zorgtaken over van het Rijk en kwam er één krachtige adviesraad, het Kennis Advies Team Sociaal Domein. De Adviesraad, en u in het bijzonder, was een belangrijke sparringpartner voor de gemeente in dit grote veranderingsproces. In 2016 besloot de Amstelveense gemeenteraad tot de oprichting van de Participatieraad Sociaal Domein (PSD). Daar maakte u natuurlijk deel van uit. U staat bekend om uw scherpe en heldere analyses. Hoewel de nadruk van uw activiteiten op de senioren is gericht, bent u ook actief bij de werkgroepen Werk- en Inkomen, Inclusie en Mensen met een beperking binnen de WMO. Zo was u nauw betrokken bij het project Aanbesteding Bijzonder Vervoer. Tot eind 2020 was u een zeer betrokken en gewaardeerd lid van de participatieraad. Amstelveen kan niet zonder mensen zoals u, want met uw jarenlange inspanningen heeft u een wezenlijke bijdrage geleverd aan het welzijn van Amstelveners. Daarom doet het mij genoegen u te kunnen mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Mevrouw Geesina Janssen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Geesina Janssen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bent u al een beetje bijgekomen? Wat een verrassing. Niet uw dochter maar u ontvangt vandaag een koninklijke onderscheiding. Uw dochter Monique heeft hier natuurlijk aan meegewerkt en is heel trots op u. Al meer dan vijftig jaar bent u een onmisbare kracht voor de christelijk gereformeerde gemeenschap de Amstelgemeente. U bent op velerlei terreinen actief. Zo bezoekt u wekelijks ouderen en zieken en bent lid van het welkomst- en koffieteam, beheert u de kerkelijke attributen en bent altijd bereid een helpende hand te bieden. U was de motor achter de revitaliseringsgroep die jongeren moest interesseren voor de Amstelgemeente. Predikant Siebrand Wierda zegt het als volgt: ‘In feite doet zij alle mogelijke (en moeilijke) zaken die in een kerk moeten gebeuren; zich inzetten voor anderen, rennen en vliegen’. U bent dienstbaar aan uw medemens, vanuit een warm en meelevend hart, buurtkinderen noemen u oma Sien. Ze kennen u allemaal. Sinds acht jaar werkt u iedere woensdag als vrijwilliger bij de Voedselbank en zamelt u regelmatig goederen in bij de Amstelveense supermarkten. In het begin van de coronacrises mocht u niet naar de Voedselbank, medevrijwilligers vonden het te riskant. U was teleurgesteld, maar stilzitten is niks voor u. U meldde zich onmiddellijk als vrijwilliger bij de vrijwilligerscentrale, maar vanwege uw leeftijd behoorde u niet tot de doelgroep. U kijkt altijd of u nog een steentje kunt bijdragen. Voor alles wat u al die jaren doet, heeft u dat lintje meer dan verdiend. Het is mij een groot genoegen u te kunnen melden dat het Zijne majesteit de Koning heeft behaagd u vandaag te onderscheiden voor uw inzet en betrokkenheid tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Max de Jong - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Max de Jong - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Dat u hier niet bent voor een vriendin van uw vrouw zal u inmiddels duidelijk zijn. Begint het al een beetje te wennen dat het om u gaat? Uw omgeving vindt dat u een lintje verdient en in het zonnetje mag worden gezet. Om voor een onderscheiding in aanmerking te komen moet iemand zich gedurende langere tijd voor een maatschappelijk doel hebben ingezet. Daaraan voldoet u ruimschoots. U was werkzaam bij Ballast Nedam en na uw pensionnering in 2003, ging u als vrijwilliger aan de slag bij Slachtofferhulp Nederland. U bent als geen ander in staat zich in te leven in anderen, mensen helpen en bijstaan zit in uw bloed. Bij de afdeling Algemene Dienstverlening Amsterdam-Amstelland bent u gespecialiseerd in de ondersteuning van slachtoffers, betrokkenen, getuigen en nabestaanden van verkeersongevallen met letsel. Zowel slachtoffers van grootschalige ongevallen zoals de vliegramp van Turkish Airlines als van kleine aanrijdingen kunnen op u rekenen. U beseft hoe groot de impact van een verkeersongeval kan zijn en hoe lang de klap nog kan nagalmen. Vanaf 2012 bent u, naast uw werk voor de Algemene Dienst, gaan werken voor de Juridische Dienstverlening van Slachtofferhulp. Met grote gedrevenheid heeft u zich dit werkgebied eigen gemaakt. In een recent jaarverslag las ik een roerend persoonlijk verhaal van twee verkeersslachtoffers. Er stond ‘Max gaf aandacht en erkenning en haalde onze zorgen weg’. Drie jaar lang bood u hen een luisterend oor en opende u deuren die anders voor hen gesloten zouden zijn gebleven. Een groot compliment en een voorbeeld van uw vasthoudendheid en betrokkenheid. Als lid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam was u nauw betrokken bij de bouw van een nieuwe synagoge en de ontwikkeling van begraafplaatsen in Amstelveen en Hoofddorp. Mensen uit uw omgeving bewonderen uw jarenlange inzet voor de maatschappij en vinden dat u dit lintje dubbel en dwars verdient. Het doet mij genoegen u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Henk Jurriansen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Henk Jurriansen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
U dacht dat u hiernaartoe kwam voor een bespreking over een cliënt. Dat was een goede smoes want, zo is mij verteld, als iemand hulp nodig heeft, komt u altijd opdraven. Maar nee, vandaag hoeft u niemand te helpen. U bent hier omdat ik het met u over uw bijzondere verdiensten voor de Amstelveense samenleving wil hebben. En die gaan al heel lang terug. 27 jaar geleden meldde u zich als vrijwilliger aan bij stichting Protestants Christelijk basisonderwijs. Eerst als lid van de personeelscommissie en later als bestuurslid. Na de fusie met Rooms Katholieke scholen was u, met niet aflatende inzet en zorg, nauw betrokken bij het wel en wee van het personeel van 10 scholen met meer dan 200 medewerkers van de Onderwijsgroep Amstelland. Met uw besluitvaardigheid en daadkracht, en een gezonde dosis humor, was u de drijvende kracht achter het bestuur. U was jarenlang het boegbeeld en aanspreekpunt van het bestuur naar de leerkrachten. Ondanks uw drukke baan bij de Royal Bank of Scotland, werd u in 2010 vrijwilliger bij stichting Humanitas, afdeling Amstelland. Daar maakt u deel uit van het team Thuisadministratie. U helpt mensen bij het op orde brengen van hun financiële administratie met uw enorme kennis en expertise op het gebied van administratie en financiën – en uw geduld en vermogen om ingewikkelde zaken simpel uit te leggen. Ook neemt u enkele keren per maand zitting in Loket20 om mensen met een laag inkomen bij hun belastingaangifte en toeslagen te helpen. In 2016, dan bent u inmiddels gepensioneerd, richt u Financiële cafés op in Amstelveen, Aalsmeer en Ouder-Amstel. De cafés zijn voor mensen met een minimum inkomen die hulp nodig hebben bij het regelen van hun geldzaken. Ondanks het feit dat uw werkzaamheden bij de cafés veel tijd in beslag nemen, werd u in 2020 ook nog penningmeester bij Kledingbank Amstelland. Het doet mij daarom genoegen u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Nico van Kooten - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Nico van Kooten - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Met welke smoes bent u hierheen gelokt? Ik ben blij dat u in 1979 met uw vrouw Corrie in Amstelveen bent komen wonen. Inwoners zoals u zijn goud waard voor onze samenleving. U zet zich al ongeveer 40 jaar als vrijwilliger in voor Amstelveen. Op vele terreinen. Het begon allemaal in 1983, uw kinderen gingen naar de Martin Luther Kingschool. In hun schooltijd was u dé actieve vader die altijd meehielp. Schoolfeesten, schooluitjes, timmerwerk, u stond altijd klaar om de handen uit de mouwen te steken. Via uw werk bij de KLM bent u met uw kinderen in 1984 bij zwemvereniging Amstelland terechtgekomen. U deed niet alleen de maandelijkse administratie maar heeft de gehele ledenadministratie gedigitaliseerd. Een enorme klus. Daarnaast vond u het belangrijk dat de vereniging een vrije tijds- en gezinsvereniging zou blijven. In 1991 richtte u de bewonerscommissie Rembrandtweg en omgeving op. U behartigt de belangen van de bewoners bij verhuurder Eigen Haard en staat bewoners die problemen hebben met raad en daad bij. Uw drijfveer is generaties tot elkaar te brengen. Dit is ongetwijfeld de reden dat u al 23 jaar de jaarlijkse burendag organiseert waarbij jong en oud samen genieten van een buurtbarbecue. Daarnaast zet u zich in voor verschillende duurzaamheidsprojecten en bent u actief lid van het ‘Lief en Leed-project’. U doet dit alles met oog voor uw medemens en omgeving. Mede door u is Stadsdorp Elsrijk de ‘wijk waar het bruist’. U was betrokken bij de organisatie van vele activiteiten en mede dankzij u is het openluchttheater Elsrijk in ere hersteld. In 2014 was u initiatiefnemer van het Repair-café Elsrijk. Gooi je een stoel weg waarvan je een poot los zit? Een broodrooster dat niet meer werkt? Natuurlijk niet. Onder uw leiding repareren deskundigen gratis alle mogelijke producten in het Repair-café. U wordt wel de ‘wijkambassadeur’ genoemd. Mijnheer Van Kooten, door mensen zoals u is het fijn om in Amstelveen te wonen, iets dat mij als burgemeester na aan het hart ligt. Het doet mij genoegen u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Erik Meijer - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Erik Meijer - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
U moet toegeven: de smoes waarmee ze u hierheen hebben gelokt is origineel. U was ervan overtuigd dat een bevriend echtpaar vandaag ging trouwen op het raadhuis. Uw vrienden zijn tot veel bereid om u te verrassen. Als we naar uw Curriculum Vitae kijken zien we in één oogopslag dat maatschappelijke betrokkenheid de rode draad in uw leven is. Al decennialang zet u kennis in voor maatschappelijke organisaties, op lokaal en op landelijk niveau. Ik noem er een paar. Van 1996 tot 2009 bent u voorzitter van de Nederlands Israëlitische Instelling voor Sociale Arbeid (NIISA). Een charitatieve organisatie die donaties geeft aan mensen of instellingen die dat nodig hebben en u wist de stichting weer op de kaart te zetten. Met veel energie brengt u een samenwerking tussen NIISA en Cefina tot stand, een fondsenwerver voor Joodse maatschappelijke en sociale doelen in Nederland. Het project dat uit deze bijzondere samenwerking ontstaat is een huis voor Joodse studenten en jongeren. Sinds 2016 bent u als penningmeester van het Joods Educatief Centrum Crescas van onschatbare waarde. Mede dankzij uw scherpe inzichten en financiële expertise groeit en bloeit de stichting. Sinds 2018 bent u bestuurslid bij de Stichting én Vrienden van het Joods Hospice Immanuel. U creëert saamhorigheid onder de medewerkers en weet beide besturen met elkaar te verbinden. Ook bent u intensief betrokken bij de opzet van een tweede locatie voor terminaal zieke én dementerende patiënten. Iets realiseren dat nog niet bestaat in Nederland, vereist speciale vaardigheden, moed en een vooruitziende blik. Kwaliteiten die u in overvloed bezit. Van 2007 tot 2011 was u penningmeester van stichting Amstelveense Internationale evenementen (AMIE) dat jaarlijks succesvolle evenementen op het stadsplein organiseerde. Evenementen die verschillende culturen met elkaar kennis laten maken, zeer waardevol in een internationale stad zoals Amstelveen met ruim 138 verschillende nationaliteiten. Ook bent u penningmeester van stichting Gemeenschapsfonds Amstelveen, het huidige Amstelveenfonds. Een fonds dat projecten voor jong en oud initieert en bijdraagt aan het verbeteren van het woon-en leefklimaat in Amstelveen. U bent een mens met oog voor de medemens en zijn noden, een ware verbinder en bruggenbouwer, een bestuurder pur sang. Het doet mij genoegen u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Eddy Mock - Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Eddy Mock - Lid in de Orde van Oranje Nassau
U zou dacht dat Corry en Rob hun geloftes zouden vernieuwen op het raadhuis. Inmiddels weet u waarvoor u hier ben. Het wordt een feestelijke dag, want we gaan u in het zonnetje zetten vanwege uw grote maatschappelijke inzet. In 2006 start u uw loopbaan als vrijwilliger en bent nooit meer gestopt. Het begint bij de ateliers van het leer- en werkcentrum Nesjomme,  onderdeel van het Sinaï Centrum in Amstelveen. Dit is een instelling voor geestelijk gehandicapten en psychische patiënten. U deed er van alles, sprong bij waar nodig. Na het sluiten van de afdeling werd u vrijwilliger bij het Joods Maatschappelijk Werk. U heeft een groot hart voor de Joodse zaak en bezoekt bijna dagelijks mensen die eenzaam zijn. U bent van onschatbare waarde voor deze organisatie. Sinds 2007 behoort u tot de vaste kern vrijwilligers van de Cruyff Foundation. U helpt bij evenementen voor kinderen voor wie sporten niet vanzelfsprekend is. U voetbalt al meer dan 40 jaar en bent sinds 2009 bestuurslid van bridgeclub Aemstelle. U geeft opfrislessen en bent medeorganisator van de jaarlijkse Siblings Bridge Drive. Door uw enthousiasme en ‘drive’ is het ledenaantal van de bridgeclub verdubbeld. Sinds twee jaar bent u iedere week vaste kracht bij de groenvoorziening op de prachtige Portugees Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Bijzondere plek, één van de oudste Sefardische begraafplaatsen ter wereld heb ik mij laten vertellen. Met veel toewijding helpt u mee dit unieke cultureel erfgoed voor het nageslacht te bewaren en toegankelijk te houden voor een breed publiek. De aanvraag voor een lintje kwam van Gaby, want zij is trots op wat u allemaal voor de samenleving doet. Het doet mij dan ook genoegen u te mogen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Marcel Mock - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Marcel Mock - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mijnheer Mock, twee familieleden die vandaag een onderscheiding krijgen, hoe bijzonder is dat. Uw dochter Dionne heeft u met gepaste trots voorgedragen. U zet zich namelijk al langer dan 40 jaar belangeloos in voor met name Joodse organisaties. Uw bijdrage op cultuur-historisch, educatief, sportief terrein is imposant. In feite treedt u in de voetsporen van uw moeder Betty, ook een actieve vrijwilliger. In uw studententijd richtte u de Joodse studenten en- jongerenvereniging IJAR op. U was penningmeester en voorzitter. Door uw activiteiten bij de IJAR raakt u betrokken de mensavereniging Meschibath Nefes. U had een groot aandeel in de verhuizing van de mensa en hierdoor was het voortbestaan veiliggesteld. Deze vereniging bleek de entree tot het bestuur van Joods Maatschappelijk Werk. In die tijd maakte de stichting zich hard voor de erkenning van het oorlogsleed van overlevenden. Daar hebt u met het bestuur hard voor gestreden. U had een zware portefeuille waarbij ook gevoelige en emotionele problemen aan de orde kwamen. In 1997 nam u afscheid van het Joods Maatschappelijk Werk en werd u gevraagd voor het bestuur van de Joodse gemeente Amsterdam Nederlands-Israëlitische hoofdsynagoge (NIHS).

U nam het gedurfde initiatief om de vervallen en in vergetelheid geraakte joodse begraafplaats Zeeburg in ere te herstellen. Vanwege de omvang en slechte staat van de begraafplaats is dit een complex en tijdrovend project. Ook de historie van de begraafplaats is uitgebreid onderzocht en vastgelegd in boek ‘Zeeburg, geschiedenis van een joodse begraafplaats 1714-2014’. Voor u had dit onderzoek een bijzondere betekenis, omdat u de familie Mock tot 1760 in Amsterdam heeft kunnen traceren. Van geheel andere aard is uw betrokkenheid bij de totstandkoming van het Denksportcentrum Centrum Amstelveen. Mede door uw initiatief is er een plan gekomen voor dit centrum. Uw juridische inslag kwam u van pas bij uw vrijwilligersactiviteiten. Op grond van meer dan 40 jaar belangeloze inzet voor stichtingen en verenigingen doet het mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Henk Niemeijer - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Henk Niemeijer - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vandaag haalt uw dochter niet haar 15.000 vliegurenspeld bij de KLM op. Nee, vandaag ontvangt u een onderscheiding voor de vele vlieguren die u voor de samenleving heeft gemaakt. Na uw pensioennering bij KLM, nu ruim 25 jaar geleden, ging u niet stilzitten. U heeft veel ervaring met telecom en kiest voor vrijwilligerswerk bij de Persoonsalarmering van stichting Welzijn Ouderen - het huidige Participe. Daar zijn zij u, tot op de dag van vandaag, zeer erkentelijk en dankbaar voor. Tegenwoordig kunnen, of moeten, mensen langer zelfstandig wonen. In Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer zijn veel inwoners bij de Persoonsalarmering aangesloten. Met een draagbare alarmzender kunnen mensen 24 uur per dag hulp inschakelen, dat is belangrijk, het geeft ouderen een gevoel van veiligheid. Ik hoorde dat u met nieuwe apparaten in uw auto door de omgeving rijdt, om het bereik van de providers te checken. Alles om ervoor te zorgen dat apparaten daadwerkelijk goed werken. U heeft de installaties van analoog naar digitaal en naar GSM aangepast en was u altijd bereid de nieuwe vrijwilligers uw liefde voor en kennis van techniek over te brengen. Daarnaast zat u als vrijwilliger in de storingsdienst. U was 24 uur oproepbaar om de persoonsalarmering werkzaam te houden. U sliep niet totdat de apparaten goed werkten. Je hoeft maar te piepen en u bent er. Dat noem ik nog een klaar staan voor de medemens. Mensen uit uw omgeving vinden dat u dit lintje dubbel en dwars verdient voor uw uitzonderlijke inzet, juist omdat u er zelf altijd zo bescheiden over bent. ‘Toch heel gewoon.’ Zij zijn trots op u. Mijnheer Niemeijer, voor uw jarenlange belangeloze inzet voor de samenleving, met name voor ouderen, doet mij genoegen u te kunnen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Boyd Spruijt - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Boyd Spruijt - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Welkom in het raadhuis van Amstelveen. Vorig jaar zat u in het complot om de heer Burggraaf naar het raadhuis te lokken voor zijn koninklijke onderscheiding. Vandaag dacht u dat Herman de Ruijter een lintje zou ontvangen, maar niets is minder waar. We zijn hier nu écht voor u. Voor uw niet aflatende, tomeloze inzet voor voetbalvereniging Amstelveen Heemraad, al 50 jaar lang. Zonder goede en enthousiaste vrijwilligers kan een club niet bestaan. Het vinden en vasthouden van vrijwilligers is steeds moeilijker en vaak doet de club dan maar weer een beroep op de ‘oude garde’, u bent hier een goed voorbeeld van. Sinds 1970 heeft u een enorme staat van dienst bij uw club opgebouwd. U was voorzitter van de Club van 100. Leider van eerste heren- en dameselftallen. Wedstrijdsecretaris. Lid van de bardienst en de werkploeg. Hielp mee met oud papieracties en rommelmarkten en als het nodig is, loopt u met de prikker langs het veld. U organiseerde allerlei evenementen waaronder al vijftig jaar het tweedaagse Sixentoernooi en het Sixenfeest. Tot voor kort was u achter de schermen nog zeer actief voor de club. Zonder te weten wat u allemaal deed, konden generaties voetballers onbezorgd voetballen en trainen. Mijnheer Spruijt, op unieke wijze legt u verbinding tussen de jongere en oudere generatie en u probeert iedereen te enthousiasmeren voor het vrijwilligerswerk. Een must, voor het voortbestaan van de club die u zo na aan het hart ligt. Helaas moet u nu een stapje terug doen. U bent zeer geliefd bij de clubleden en wordt omschreven als het gezicht van Amstelveen Heemraad. Uw inzet en betrokkenheid bij de club is van onschatbare waarde. Mensen zoals u zijn het cement van het rijke verenigingsleven in Amstelveen. Voor uw uitgebreide staat van dienst heeft u van de club alle onderscheidingen gekregen die zij kent, Lid van Verdienste en Erelid. Als kroon op uw jarenlange vrijwilligers werk hebben zij u nu voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Voor alles wat u al langer dan vijftig jaar voor de vereniging betekent, doet het mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Mevrouw Simone Susan-Wolf - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Simone Susan-Wolf - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Fijn dat u hier bent. Vandaag zijn wij hier om u in het zonnetje te zetten als blijk van waardering voor uw jarenlange (35 jaar) verdiensten voor de Nederlands Joodse gemeenschap. Sinds 1987 bent u actief bij het Joods Cultureel Kwartier, een organisatie die vier eeuwen Joodse geschiedenis op 4 locaties in één wijk, kwartier, in Amsterdam toegankelijk maakt voor een zo breed mogelijk publiek. Met tentoonstellingen, rondleidingen in historische gebouwen, evenementen en educatieve programma’s wordt de Joodse cultuur en geschiedenis onder de aandacht gebracht. Aanvankelijk verrichtte u als vrijwilliger allerlei hand- en spandiensten en werft u Vrienden van het Joods Cultureel Kwartier. Sinds 2007 bent u de spil van de informatiebalie van het Joods Historisch Museum. Met verve vervult u de rol als gastvrouw. Voor de werving van vrijwilligers staat op de website: goede communicatieve vaardigheden, enthousiasme, collegialiteit en belangstelling voor het Jodendom. Mevrouw Susan, volgens mij heeft het Joods Cultureel Kwartier met u de perfecte persoon in huis. Daarnaast bent u sinds 1991 aangesloten bij Collectieve Israël Actie. Een stichting die door fondsenwerving financiële steun geeft aan sociale projecten in Israël. U doet daar van alles. Als lid van het campagnecomité weet u mensen te activeren en te enthousiasmeren. Met hart en ziel werkt u mee aan de campagne om mensen met sociale en economische achterstand in Israël te helpen. Door al uw uren werk, uw bevlogenheid en uw kennis van de Joodse wereld levert u een wezenlijke bijdrage aan het succes van Collectieve Israël Actie. U wordt niet voor niets het hart, geheugen en geweten van de organisatie genoemd. Na een recente organisatie is er veel veranderd. Het team, de systemen, het logo en zelfs de locatie. Maar u bent er nog. Dat zegt veel over u. Mevrouw Susan, u bent een ware verbinder en bruggenbouwer, binnen en buiten de Joodse gemeenschap. Een vrijwilliger van onschatbare waarde voor verschillende organisaties in Joods Nederland. Mede dankzij u wordt het Joods gedachtengoed en het Joods cultureel erfgoed in Amsterdam levend gehouden, en daarmee een stuk geschiedenis van Nederland. Het doet mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De heer Ad Verkleij - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Ad Verkleij - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
U kwam naar het raadhuis voor een onderscheiding van pastor Adolfs. Was u verrast dat ook u vandaag een lintje krijgt? Wij niet. Graag staan wij stil bij uw bijdrage en betekenis voor de Rooms Katholieke gemeenschap in Amstelveen. En dat al bijna 20 jaar. In een tijd dat kerken leeglopen, draagt u bij een vitale Rooms Katholieke parochie Amstelland. Laten we bij het begin beginnen. Van 2004 tot 2014 bent u vicevoorzitter van de Titus Brandsmakerk. Na de fusie van vijf Amstelveense parochies werd u in 2014 vicevoorzitter van de Rooms Katholieke parochie Amstelland. U leidt de vergaderingen, was betrokken bij de verkoop van de Anna- en Heilige Geestkerk, voert gesprekken met de locatieraden en het bisdom Haarlem – Amsterdam. Ook bent u de woordvoerder van de kerk voor de landelijke en lokale pers, en de gemeente. En dat naast uw fulltime baan als strategisch adviseur van het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. Werkelijk een bijzondere prestatie. Na uw pensionering dacht u tijd te krijgen voor uw hobby wandelen. Daar werd echter een streep doorheen gezet. Er kwam iets anders op uw pad. Na een restauratie van zes jaar wordt, één dag voor de opening, de St Urbanuskerk in Bovenkerk door een brand zwaar beschadigd. Het raakte mensen zeer, niet alleen in Bovenkerk maar in heel Amstelveen. Iedereen was het ermee eens, het erfgoed van Pierre Cuypers moest in volle glorie worden herbouwd. Het parochiebestuur wijst u als coördinator en woordvoerder aan. Ook wordt u bestuurslid van de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Deze dubbelfunctie was soms lastig, maar u wist door uw doortastendheid en helderheid, het evenwicht te bewaren tussen belangen en doelstellingen. Iedereen wil per slot van rekening dat de kerk wordt herbouwd. 
U wordt opdrachtgever van de bouwwerkzaamheden en de spil van dit tijdrovende project. U behartigt de zaken van de kerk bij de gemeente, het bisdom, de verzekeraar en de architect. Er is veel geld nodig en u wordt één van de aanjagers voor sponsoracties. Volgens mij staat de teller nu op € 870.000, is het niet? Tot op de dag van vandaag zet u zich met energie en passie in voor dit complexe project. U bent een serieus en hard werkend mens die naast zijn kerkelijke functies ook aan de lokale politiek zijn steentje bijdraagt. Sinds 2014 bent u vrijwillig bestuurslid van de PvdA, afdeling Amstelveen. Achter de schermen speelt u een belangrijke rol bij het behoud van de samenhang en continuïteit van de afdeling. Mijnheer Verkleij, u bent een doorzetter. Gedreven, betrouwbaar, kundig en analytisch en snapt hoe processen werken en weet ze op gang te krijgen. Ik hoop dat u nog eens aan wandelen toe komt, maar voor alles wat u al die jaren heeft gedaan en nog doet, heeft u een onderscheiding meer dan verdiend. Het is mij een groot genoegen u te kunnen melden dat het Zijne majesteit de Koning heeft behaagd u vandaag te onderscheiden voor uw inzet en betrokkenheid tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Afsluiting
Nadat alle onderscheidingen waren uitgereikt  zei de burgemeester dat het opvallend is dat er zo’n groot aantal enthousiaste, betrokken vrijwilligers is. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke instellingen, verenigingen, goede doelen, de wijk of hun medemens. ‘Ik ben trots op alle Amstelveense vrijwilligers. Vandaag is een aantal van hen in het zonnetje gezet. Zeer verdiend en van harte gefeliciteerd!’

Het programma werd afgesloten door gezamenlijk het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus te zingen. Na het maken van een groepsfoto van de gedecoreerden in de raadzaal, kon iedereen hen feliciteren onder het genot van een drankje en een hapje.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester met de 17 gedecoreerden in de raadzaal


De video is erg lang en desgewenst kunt u onder in beeld met het rode balletje verder schuiven naar het deel dat u wilt bekijken. De kleur, ontstaan door het tegenlicht, is helaas niet zoals gewenst

Lintjesregen 2022
Voor de Algemene Gelegenheid 2022 zijn in totaal 3.297 voorstellen ingediend door burgers en maatschappelijke organisaties. Deze voorstellen kwamen binnen bij de gemeenten. Eerst brachten de burgemeesters en vervolgens de commissarissen van de Koning een advies uit over deze voorstellen. Daarna kwam het voorstel met beide adviezen terecht bij het Kapittel voor de Civiele Orden, het adviesorgaan van de Nederlandse regering als het over onderscheidingen gaat. Op advies van het Kapittel werden door de diverse ministers de voorstellen voorgedragen aan Zijne Majesteit de Koning.

De burgemeesters in het land en de gezaghebbers en gouverneurs in het Caribisch deel van het Koninkrijk decoreerden of informeerden de 3.025 burgers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Om 13:00 uur verschenen de namen van de gedecoreerden in de speciale editie van de Staatscourant (pdf 20 pagina’s).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.