Bijgewerkt: 21 mei 2019

Leerlingen van KKC werkten aan een algenproject

Nieuws -> Informatief

Bron: Stieneke Kruijer
01-02-2014

Groen Goud op KKC

Leerlingen van 4 vwo technasium van het Keizer Karel College in Amstelveen hebben de afgelopen 6 weken aan een algenproject gewerkt. De opdracht kwam van de Universiteit van Wageningen. Algen staan in toenemende mate in de belangstelling. Met algen hebben we een duurzame bron van biobrandstof in handen. Daarnaast kunnen er voedingsstoffen uit gehaald worden, zoals koolhydraten, eiwitten en oliën, óf dure pigmenten.

kkc Amstelveen
(Foto KKC - 2014)

Deelnemers van het algenproject bij KKC, vlnr.: Thomas Curvers, Rutger van Woerkom, de docenten mevr. Stieneke Kruijer en de heer Bernard La Rivière, Daan de Rond en Jimmy Fransen


Algen groeien, net als planten, op CO2 en zonlicht. Als we in staat zijn op eenvoudige wijze grote hoeveelheden te kweken, dan hebben we 'goud' in handen. De leerlingen kregen de opdracht van de universiteit om met huis-, tuin- en keukenmateriaal een zo goedkoop en duurzaam mogelijk ontwerp voor het kweken van algen te maken.

Na zich verdiept te hebben in de theorie achter de groei, werd er gestoeid met glazen, of plastic bakken, led-verlichting, of kerstversiering, keukenfolie voor reflectie en bakkersgist uit de supermarkt voor de noodzakelijke CO2. Medewerkers van de universiteit hebben het beste ontwerp uitgekozen. De winnaars gaan volgende week naar Wageningen. Daar moeten  e concurreren met de beste teams van andere scholen uit het hele land.

Algen?

Algen, of wieren is de verzamelnaam voor een aantal groepen doorgaans relatief eenvoudige organismen die lichtenergie via fotosynthese gebruiken om koolhydraten te verkrijgen. Anders gezegd: nagenoeg alle organismen met fotosynthese die niet behoren tot de 'hogere planten' of 'landplanten' (Embryophyta), zijn algen. Algen worden bestudeerd binnen de fycologie of algologie. De algen, die wat groter en meercellig zijn en in zee en aan de kust groeien worden ook wel zeewier genoemd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.