Bijgewerkt: 15 oktober 2018

Knoppenwijsheid is geen mediawijsheid

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelland Bibliotheken
16-11-2011

Week van de Mediawijsheid van 21 tot en met 27 november 2011

Van 21 tot en met 27 november is de derde landelijke Week van de Mediawijsheid. In Amstelveen nemen diverse scholen aan de landelijke mediagame deel en de bibliotheek Amstelland organiseert lezingen en workshops over dit actuele thema.

Centraal staat communicatie over media tussen jonge kinderen, hun ouders en leerkrachten. Kinderen lijken redelijk mediawijs, maar ze gebruiken niet altijd alle mogelijkheden en onderschatten hun mediagedrag. Media ervaren en er samen met hun opvoeders over praten maakt kinderen wijzer. Mediawijs-zijn geldt echter niet alleen voor kinderen, maar voor alle burgers. De huidige samenleving vraagt een actieve bijdrage van mensen. Ook online dus.

toetsen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De toetsen van de antieke typemachine 'Mercedes standard favorit' uit 1934. Hier ontbreken wel een aantal toetsen, die op een computer toetsenbord wel aanwezig zijn, maar qua typen blijft het hetzelfde. Alleen op een oude typemachine werken is erg zwaar voor de vingers en de polsen


Niet alle inwoners van Amstelveen zijn mediawijs genoeg om aan deze actieve bijdrage te voldoen. Hierbij speelt de bibliotheek een belangrijk rol. De bibliotheek is de plek waar gediplomeerde Mediacoaches alle Amstelveners workshops, lezingen en cursussen aanbieden om hen vertrouwder te maken met diverse media en gevolgen.

Mediawijsheid bestaat niet alleen uit de zogenoemde knoppenwijsheid. Mensen zijn nu een zender en ontvanger ineen, dat vraagt om andere vaardigheden. Het gaat in de eerste plaats om een bewuste houding. Hoe herken je media en betrouwbare bronnen? Daarna kweek je begrip. Hoe werken media precies? Om vervolgens een mening te vormen. Wat vind ik ervan? Daarna consumeren en produceren mensen media bewuster.

De bibliotheek organiseert in deze Week van de Mediawijsheid allerlei activiteiten voor jong en oud. Met lezingen, workshops en activiteiten die ingaan om mediaopvoeding voor ouders, gameverslaving, wegwijs worden in de digitale wereld en kunstzinnige projecten zoals het Sochi Project, vinden plaats tussen 21 tot en met 27 november 2011. Meer informatie over alle activiteiten in de Week van de Mediawijsheid: www.amstelland-bibliotheken.nl

Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, waarin media een bepalende hoofdrol spelen. (Raad van Cultuur 2005). De Week is in het leven geroepen door ‘Mediawijzer.net’, een overkoepelend orgaan bestaande uit de NTR, Stichting Kennisnet, het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, Instituut Beeld en Geluid en het platform voor de Informatie SamenlevingAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.