Bijgewerkt: 28 maart 2024

Je laatste levensfase?

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
10-06-2012

In dit RTV-Amstelveen radioprogramma Eén Amstelveen legt Nico Groot uit, hoe kleinschalig wonen voor mensen met dementie in het gloednieuwe Woonzorgcentrum De Luwte voldoet. Er zijn 8 woningen met 6 bewoners in een huiselijke en herkenbare omgeving.

luwte Amstelveen
(Bron Zonnehuis - 2011)

Het nieuwe 'De Luwte' complex uit de lucht


De bewoners vormen met elkaar een gewoon huishouden en richten zelf hun dagelijks leven in. Dit schept een hartelijk thuisgevoel. Met gemeenschappelijke huiskamer en keuken en ieder de eigen zit/slaapkamer eigenlijk wel luxe. De medewerkers zijn onderdeel van dit huishouden en ondersteunen de leefstijl en voorkeuren van bewoners.

Nico vertelt, hoe er een landelijke omslag is in visie van uitsluitend professionele zorg naar participerende zorg, waarbij familie/dierbaren meer en meer samen met de bewoner en de medewerker mee zorgen.

reerink Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Nico Groot, locatiemanager van De Luwte en psycholoog Harmen Reerink in de RTV-Amstelveen studio


Het meeleven in vreugde en verdriet met de bewoner geeft meerwaarde aan de zin van het leven. En lijden is hier ook een onderdeel van. De zorg voor kinderen wordt gevolgd door de zorg voor vader en moeder in een natuurlijk proces.

Je laatste levensfase. Voltooid leven? Waar praten we over? Psycholoog Harmen Reerink is betrokken bij de zorgvraag voor de laatste levensfase en vraagt aan Nico hoe wordt omgegaan met het sterven.

Is het regie nemen over het eigen sterven maatschappelijk verantwoord? Is dit een gebeurtenis die je overkomt? Hoe heeft een mens zicht op zijn/haar leven als voltooid? Kan een mens dat wel beoordelen? Nico en Harmen denken daar verschillend over, praten hierover en dagen u uit met hen mee te denken. Een lang, gezond en gelukkig leven, wie wil dat niet? Beluister hoe wordt aangekeken tegen de laatste levensfase en het onherroepelijk moment van overlijden.

Eén Amstelveen: te beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45 en natuurlijk  ook via de website: www.rtvamstelveen.nl,  (klikken op ‘Beluister radio live’ rechtsboven) . Uitzending: dinsdag – donderdag - zaterdag: 12.00 uur + zondag: 19.00 uur. N. b. alleen in juni is de zaterdagtijd 08.00 uur



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.