Bijgewerkt: 29 maart 2024

Interview met Sudais Moulawizadeh

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
09-07-2019

Sudais Moulawizadeh (17): 'Onderwijs is de bron van persoonlijke groei'- aldus de KKC-leerling, die vanuit de Amstelveense basisschool De Horizon op SBO de Schakel (speciaal basisonderwijs) terecht kwam. Na deze basisscholen doorliep hij de Scholengemeenschap Panta Rhei. Op woensdag 12 juni 2019 behaalde hij zijn Havo-diploma op het Keizer Karel College (KKC). Drie jaar geleden zat hij nog op Panta Rhei, waarna hij van 2-kader Vmbo overstapte naar 3-Havo op het KKC. Volgend jaar gaat hij verder op het Vwo.

Opmerkelijk is dat hij direct op de dag van zijn examenuitslag enthousiast inspiratie deelde met de klas 1-Mavo van zijn toenmalige mentor. Met dezelfde boodschap die Panta Rhei uitdraagt als motto: Iedereen heeft een talent! Hij vroeg ze naar hun toekomstdromen en hield hen voor dat die bereikbaar zijn voor wie daar hard voor wil werken. Voor de leerlingen was het verhaal van Sudais herkenbaar. 'Laat niemand je wijsmaken dat je droom te hoog gegrepen is! Jullie zijn de ruggengraat van de samenleving! Mijn docenten staan aan de basis van mijn succes', vertelde Sudais hen dankbaar. 'Zij zagen mijn talent en hielpen me om mijn kansen te benutten. Geloof in jezelf!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sudais Moulawizadeh is zeer zelfverzekerd ondanks zijn jeugdige leeftijd en vertelt over zijn motivaties wat de toekomst betreft tijdens de 14de talkshow BV Amstelveen in P60 op maandag 25 juni 2018


Van Vmbo-kader naar Vwo. 'Ik wil graag mensen helpen. Iets voor de jeugd betekenen. Hen steunen die een betere wereld willen maken. We hebben allemaal innerlijke kracht en geloven in je zelf is voor iedereen mogelijk.' Met die woorden maakt hij helder wat hem al van jongs af aan motiveert om hard te werken op school. Als kind werd hij zich al snel ervan bewust dat je nauwelijks de kans krijgt om te ontdekken wie je echt bent. Gezien door de perceptie van anderen.

Door hard werken en het maximale uit zichzelf te halen, heeft hij de lat hoger kunnen leggen. In de tweede klas van de Panta Rhei beloofde hij zichzelf om het Vwo-diploma te halen. Nu is dat moment gekomen! Door zijn schoolloopbaan heeft hij vele culturen en karakters ontdekt. Op verschillende plekken binnen het onderwijs ontmoette hij veel verschillende mensen met verschillende opvattingen. Hierdoor kreeg hij meer kennis, en wist steeds beter hoe met die mensen en situaties om te gaan, en anderen te kunnen helpen. Sudais zag op het KKC hoe hij levensverhalen als bouwstenen kon gebruiken. 'De sfeer op het KKC stimuleerde mij! De docenten dragen zorg voor een veilige sfeer, waarbij vrijheid voor ieders ontwikkeling geborgd wordt.' Beide scholen hebben hem gevormd en zijn waardevol. Sudais ziet er naar uit om over twee jaar met dat Vwo-diploma in de hand de stap te maken naar de universiteit.

Foto Amstelveen
(Foto Melle Kampstra - 2019)

Sudais Moulawizadeh met zijn HAVO diploma op 2 juli 2019


Ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn middelbare schoolperiode bouwde Sudais een indrukwekkend netwerk op en regelde maatschappelijke stages op bijzondere plekken. Zowel bij Rabobank als bij Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf de eerste dag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als 16-jarige zag hij hoe het hele Ministerie van binnenuit functioneert. Hij mocht in vertrouwen een zitting bij wonen van de NAVO en kwam oog in oog te staan met NAVO directeur-generaal Jens Stolteberg. Die op dat moment een vergadering had bij de Tweede Kamer. Voor hem een onvergetelijke ervaring! Aanvankelijk werd door vrijwel iedereen om hem heen gezegd, dat een stage bij het Ministerie voor iemand met zijn schoolachtergrond ‘veel te hoog gegrepen’ was. Dat hij ‘gewoon realistisch moest blijven’.

Advies. Toen naar zijn advies voor schoolleiders werd gevraagd, was hij stellig. Hij adviseert: 'Schoolleiders die zorgen voor een goede sfeer, waarin iedereen, zowel leerlingen als leraren, zich gezien en gewaardeerd voelt, zijn échte schoolleiders.' Hij benadrukt dat in zo’n sfeer, waarin ieder gekend wordt, leerlingen en leraren tot elkaar komen. Waardoor er meer wederzijds begrip kan ontstaan. Als leraren, behalve theoretische en praktische kennis overdragen, ook een goede band opbouwen met hun leerlingen, dragen zij bij aan persoonlijkheidsvorming. 'Die sfeer creëren: dat doe je samen!' Schoolleiders kunnen hier het voortouw nemen door deze visie uit te dragen namens de hele school. Sudais beseft dat dit niet altijd mogelijk is door enorm grote klassen. Toch pleit hij voor zo’n teamspirit op school, omdat leraren en schoolleiders hier het verschil kunnen maken.

Invloed. Sudais begreep meer en meer hoeveel invloed onderwijs heeft op het leven. Dat het niet iedereen gegund is in de wereld om onderwijs te volgen. Onderwijs is het meest krachtige middel om de wereld te verbeteren. Daar speelt politiek een cruciale rol in.' Het verbinden van jong en oud, van onderwijs en bestuur en van idealisme en realisme is een van zijn grootste passies. Net zoals zijn grootvader hem eens voorhield: 'Sudais: Wat je voor je zelf wilt, moet je ook voor anderen willen. Want geven is hetzelfde als nemen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.