Bijgewerkt: 19 april 2024

Indrukwekkende Klaprozendag 2015 in Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
07-11-2015

De Amstellandse afvaardiging van de Bond van Wapenbroeders verzorgde respectvol de banierwacht op zaterdagochtend 7 november 2015 bij de Klaprozendag. Deze vond plaats in het gedenkpark van De Nieuwe Oosterbegraafplaats bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde en aldaar begraven geallieerde militairen. Op het ereveld van De Nieuwe Ooster liggen 323 gesneuvelde militairen uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada begraven. Er waren officiële delegaties uit deze landen, afgevaardigden van het gemeente- en stadsdeel bestuur en een Erepeloton van het Voormalig Verzet Nederland. Kinderen van The British School of Amsterdam legden bloemen en plaatsten vlaggetjes, vooral bij graven van niet geïdentificeerde soldaten.

Foto Amstelveen
(Foto K. Willems - 2015)

Klaprozendag 2015 in Amsterdam


Foto Amstelveen
(Foto K. Willems - 2015)

Klaprozendag 2015 in Amsterdam


Het symbool van deze herdenking is de klaproos, in het Engels: poppy. De Klaprozendag begon na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen. Een Canadese arts schreef er het volgende gedicht over:

In Flanders' fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below

Foto Amstelveen
(Foto K. Willems - 2015)

Klaprozendag 2015 in Amsterdam


Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen als teken van hoop. Na de oorlog konden vele van de overlevenden van de loopgraven niet meer aarden in het normale, dagelijkse bestaan. De Amerikaanse mevrouw Michael en de Franse mevrouw Guerin zagen hun worsteling, kenden het gedicht en besloten geld in te zamelen om deze mensen te helpen door de verkoop van klaprozen. Dit initiatief groeide uit tot één van de grootste charitatieve instellingen van Engeland. De traditie van Klaproosdag is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet. De herdenking werd georganiseerd door The Royal Air Forces Association.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.