Bijgewerkt: 20 april 2024

Huidige en toekomstige situatie golfbaan Bovenkerkerpolder

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-10-2011

Op verzoek van enkele raadsleden geven wij u bijgaand aanvullende informatie

Op dit moment wordt de Golfbaan Amsteldijk aangelegd. Voor de aanleg is een grote hoeveelheid grond nodig, die sinds juni 2010 via het A3-tracé is aangevoerd.

Momenteel concentreren de aanlegactiviteiten zich in het zuidelijker gelegen deel. Om die reden is het boeren-tractorpad door middel van rijplaten tijdelijk verlengd naar dit zuidelijk deel van de golfbaan, alwaar een brug wordt aangelegd. De bedoeling is om vóór november 2011 het laatste gras in te zaaien.

Omdat er geen sprake is van een nieuw besluit voor deze weg, is de commissie hierover niet apart geïnformeerd. Om een compleet beeld te geven van de huidige en toekomstige situatie vindt u onderstaande informatie.



Nadat in april 2009 de bouwvergunningen voor de golfbaan werden verleend en de bouw is gestart,  zijn diverse procedures gevoerd, waarvan één tot op de dag van vandaag. Het ministerie van VROM heeft zich hier ook in gemengd. Daarbij is aan de Rijksadviseur voor het landschap om advies gevraagd.

Deze had een voorkeur voor de locatie Middelpolder, die na toetsing niet haalbaar bleek. Zie hiervoor ook de beantwoording op 12 januari 2010 aan raadslid Koot, waarbij het advies van de Rijksadviseur is meegezonden. Aan de locatie Bovenkerkerpolder heeft de Rijksadviseur een aantal voorwaarden verbonden. Aan de hand van dit advies is door het Ministerie, de provincie, de gemeente en de initiatiefnemer naar een oplossing gezocht.

Uiteindelijk is het plan aangepast, waarbij ontsluiting via het A3-tracé als een harde eis is gesteld door het ministerie en de provincie. Op 17 november 2010 heeft het ministerie aangegeven niet verder te procederen indien de voorwaarden van de Rijksadviseur voor zover mogelijk zouden worden gehonoreerd:



  • ontsluiting via de A3 reservering

  • recreatieve routes door de golfbaan heen

  • zoveel mogelijk handhaven van het slotenpatroon en open karakter

  • verdere uitbreiding van bebouwing t.b.v. golfcentrum niet toestaan

  • verrommeling kassengebied Bovenlanden aanpakken

  • beperking golfbaan tot 9 holes


De initiatiefnemer heeft alle aanpassingen die binnen zijn mogelijkheden lagen uitgevoerd. Op 9 juni 2011 heeft gedeputeerde Talsma telefonisch aangegeven te berusten in de golfbaan indien daarbij het advies van de Rijksadviseur wordt gevolgd. Bij brief van 7 juli 2011 is aan de provincie bevestigd dat de gemeente waar nog mogelijk de voorwaarden van de Rijksadviseur zal honoreren. Er wordt een nieuw bestemmingsplan voor de golfbaan opgesteld, dat einde 2011/begin 2012 naar de raad zal gaan. Dit bestemmingsplan wordt met de provincie afgestemd.

Ontsluitingsweg

De geldende bestemming van de gronden van het A3-tracé is: verkeersdoeleinden. Er wordt een onverlichte, geasfalteerde, 3 meter brede (dus éénbaans) weg aangelegd ten behoeve van de golfbaan voor langzaam verkeer (30 km/u) op de huidige puinbaan. Er komen verkeersdrempels en een aantal passeer-havens.

In overleg met de initiatiefnemer en de boer is inmiddels  gekozen voor vrij grazen van vee door het plaatsen van wildroosters. Een hek aan het begin van de weg maakt het mogelijk dat deze na sluitingstijd van de golfbaan kan worden afgesloten. Er komt een veilige oversteek over het bestaande fietspad met voorrang voor fietsers. De parkeerplaats van het golfterrein is niet toegankelijk vanaf de Amsteldijk.

Deze route verhindert toename van verkeer als gevolg van de komst van de golfbaan door een woonwijk of over de Amsteldijk; ontsluiting vindt plaats buiten de bebouwde kom, naast de parkeerplaats Laan v/d Helende Meesters/ Langs de Akker.

Door deze ontsluitingsweg ondervindt het recreatief (fiets)verkeer langs de Amstel geen hinder van bezoekers van de golfbaan. De kosten voor aanleg en onderhoud zijn voor de initiatiefnemer. De weg zal vermoedelijk in december 2011 worden aangelegd. De initiatiefnemer nodigt binnenkort aanwonenden uit voor een informatie- en kennismakingsbijeenkomst.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.