Bijgewerkt: 22 november 2019

Hoeveel eekhoorns leven in het Amsterdamse Bos?

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amsterdamse Bos
31-01-2014

2014 is het Jaar van de Eekhoorn, uitgeroepen door de Zoogdiervereniging. De eekhoorn is binnen het faunabeheer van het Amsterdamse Bos één van de doelsoorten. Daarom geven het Bos en Landschap Noord-Holland de eekhoorn extra aandacht. In februari en maart worden de nesten van eekhoorns in het Amsterdamse Bos geteld om de huidige eekhoorn-stand goed in kaart te brengen.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om mee te helpen tellen. Sinds 1976 leven er eekhoorns in het Amsterdamse Bos. Ze komen het vaakst voor in de wat oudere bossen. Na hun winterrust worden eekhoorns in februari en maart weer actief en gaan ze zich nestelen om hun jongen voort te brengen. Ze maken hun nesten hoog in de boom en die zijn nu goed te zien vanwege de kale bomen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Een Europese eekhoorn (Sciurus vulgaris) neemt hapjes van een noot. De eekhoorn is 18 tot 24 centimeter lang en 250 tot 350 gram zwaar. De borstelige pluimstaart is van 14 tot 20 centimeter lang. Het is een omnivoor, die tot de knaagdieren behoort. De kleur variëren van zwart tot gelig, met allerlei tinten rood en bruin daartussen


Tellingen

Om een goed beeld te krijgen van hoeveel eekhoorns er op de 1000 hectare van het Amsterdamse Bos leven en waar, wordt het Bos opgesplitst in vier delen. In vier tellingen wordt vervolgens een inventarisatie gemaakt van de hoeveelheid eekhoornnesten.

Aanmelding vrijwilligers

Iedereen die ouder is dan 10 jaar en een verrekijker heeft, kan helpen tellen, onder leiding van één van onze boswachters. De tellingen zijn op:

-woensdagmiddag 12 en 26 februari 2014 (start 13.30 uur, Bezoekerscentrum) en op zaterdagmorgen 1 en 15 maart (start 9.30 uur, Bezoekerscentrum). De telling duurt ongeveer 2 uur. Van belang zijn: een fiets, een verrekijker, warme en waterdichte kleding en geschikt schoeisel om het Bos mee door te struinen.

Er kunnen maximaal 20 personen per telling mee. Vol is vol! Je kunt je aanmelden via bezoekerscentrum.dmo@amsterdam.nl  of 020-5456100 (dinsdag t/m zondag, van 10.00-17.00 uur). Vermeld graag je naam, leeftijd en e-mailadres.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.