Bijgewerkt: 29 maart 2024

Hoe veilig zijn de kerncentrales in de EU?

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia / EU parlament
20-05-2011

Naar aanleiding van de ramp in Fukushima in Japan op 11 maart 2011, geven de gasten van het Europees Parlement in een verhit debat op EuroparlTV hun controversiële mening over, hoe veilig de kerncentrales in Europa eigenlijk zijn.

Kan een soortgelijke ramp toeslaan dichter bij mijn huis?

In de nasleep van het Fukushima nucleaire ongeval in Japan, vragen overal de mensen: kan een soortgelijke ramp toeslaan dichter bij mijn huis? Uit een wereldbevolkings-analyse blijkt, dat de locaties, waar een nucleair ongeval kan gebeuren en die de meeste mensen in groot gevaar kan brengen aanzienlijk is.

Voor een groot deel van de wereldbevolking biedt de afstand geen troost. Vanuit een analyse blijkt, dat tweederde van de wereldbevolking (2011) binnen een straal van 30 km bij een nucleaire reactor woont. Bij de Fukushima reactor waren er 172.000 mensen die binnen de 30 kilometer zone woonden, maar die zijn nu gedwongen – of werden geadviseerd- om te vertrekken.


De video 'Hoe veilig zijn de kerncentrales in de EU?'

4 nucleaire reactoren in de buurt

Wat Nederland betreft, staan in de buurt (± 200 km) van Amsterdam 4 nucleaire reactoren:

1 -Emsland, (KKE) Duitsland vermogen: 1329 MW reactoren: 1 Afstand: ca. 230 km

2 -Borssele, Nederland vermogen: 487 MW reactoren: 1 Afstand: 200 km

3 -Doel, België vermogen: 2910 MW reactoren: 4 Afstand: 180 km

4 -Tihange, België vermogen: 3016 MW reactoren: 3 Afstand: 280 km

Bekijk de wereldkaart met de grootte van de populatie, die binnen 75 kilometer van een nucleaire energiecentrale woont. Download het bestand (kmz) om op Google Earth de wereldkaart te kunnen bekijken. (MW= megawatt, is een tot het SI (Système international d’Unités) behorende afgeleide eenheid voor vermogen. Een megawatt is gelijk aan 1.000.000 watt)

Nucleaire en radiologische ongevallen

Een nucleair / stralings ongeval wordt gedefinieerd door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie als 'een gebeurtenis die aanzienlijke gevolgen heeft op mensen, het milieu, of de inrichting. Voorbeelden hiervan zijn dodelijke gevolgen voor individuen en grote radioactiviteit in het milieu, of de reactorkern smelt.'

Het voornaamste voorbeeld van een 'ernstig nucleair ongeval' is er een, waarin een reactorkern beschadigd is en grote hoeveelheden straling vrij kwamen, zoals bij de Tsjernobyl-ramp in 1986 en natuurlijk de ramp in maart 2011 in Japan

De waarschijnlijkheid en de mogelijke impact van nucleaire ongevallen is een onderwerp van het debat, dat vrijwel sinds de eerste kernreactoren waren gebouwd, bestaat. Het is ook een belangrijke factor in publieke bezorgdheid over de nucleaire faciliteiten.

Veel technische maatregelen om het risico van ongevallen te verminderen, of om de hoeveelheid radioactiviteit die in het milieu vrijkomen zoveel mogelijk te beperken, zijn genomen. Ondanks het gebruik van dergelijke maatregelen, zijn er tal van ongelukken met uiteenlopende effecten en bijna-ongelukken en incidenten gebeurd en zullen in de toekomst waarschijnlijk ook gebeuren.

Wereldwijd zijn er meer dan 100 ongelukken gebeurd bij kerncentrales vanaf 1952 tot 2011 (gedefinieerd als incidenten die in het verlies van mensenlevens of meer dan US $ 50.000 van materiële schade resulteerde, het bedrag dat de Amerikaanse federale overheid gebruikt om grote energie ongevallen te definiëren die moeten worden gerapporteerd).

Totaal is US $ 20,5 miljard materiële schade ontstaan. 57 ongevallen hebben zich voorgedaan sinds de ramp in Tsjernobyl en bijna tweederde van alle nucleaire ongelukken hebben in de VS plaatsgevonden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.