Bijgewerkt: 24 april 2024

Het Jan Coevert veer is feestelijk geopend

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
14-04-2013

Op zondag 14 april 2013 werd een mooie dag voorspeld met wel 20 graden. Dat kwam goed uit, want om 12.30 uur zouden de burgemeesters van Amstelveen en Ouder-Amstel gezamenlijk het vaarseizoen van 2013 het Jan Coevert veer openen. Nou het was aangenaam weer maar, de zon brak niet echt door. Dat mocht de pret van het festijn niet drukken.

Eerst kwam de burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen van Ouderkerk met het pontje over naar Amstelveen. Daar werd zij verwelkomd door de heer Coevert en was het wachten op de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen. In BarRestaurant deden zij hun Ambtsketen om, alhoewel mevrouw Blankers natuurlijk nog wel op Amstelveense grond stond, en poseerden zij voor de fotografen.

Gezamenlijk liepen zij onder grote belangstelling naar het pontje, stapten er op en voeren dwars over de Amstel richting de aanlegplaats van Ouderkerk. Aldaar hield de heer Jan Coevert een inleidende speech en vertelde over het tarievenbord, dat mevrouw Blankers zou gaan onthullen. Vervolgens nam de burgemeester mevrouw Blankers-Kasbergen het woord en onthulde aansluitend een replica van het historische tarievenbord uit de jaren 1950. Dit bord hebben de leden van de Stichting 'Vrienden van het Pontje' uit oude filmbeelden kunnen achterhalen en is nagemaakt door Jan Cuiper, meubelmaker en geschilderd door Volentario Gunter.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het Coevert veer vaart tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De pont is een uniek kabelklospontveer. De schipper en de stuurman moeten handmatig met behulp van de houten klossen op de kabel klemmend, de pont naar de overkant trekken


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De de loods met een rode vlag waarschuwt het aankomend verkeer op de Amstel rivier


Vervolgens stapte het hele gezelschap weer op de pont en nam de burgemeester van Ouderkerk het houten blok in handen om al trekkende aan de kabel de pont naar Amstelveen te leiden. Dit ging haar zeer goed af en iedereen kwam veilig aan wal in Amstelveen. Ook hier sprak de heer Coevert een inleidend woordje en overhandigde de microfoon aan burgemeester Jan van Zanen.

Na zijn speech werd ook op de Amstelveense oever een historisch tarievenbord onthuld, dat door de erven van wijlen de heer Jacques Geerlings is geschonken aan de 'Vrienden van het Pontje'. Dit bord is als grap gemaakt door Jacques Geerlings die ook een half jaar in het Ponthuis heeft gewoond. Hij plaatste zijn pontbord daarna aan een sloot bij zijn woning aan de Amsteldijk Noord.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een toerist probeert het klossen van de pont ook met succes


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Midden op de Amstel is het uitzicht prachtig


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De burgemeesters hebben de wal veilig bereikt


Het bord van de familie Geerlings is op Funda ontdekt door Sabina van Holstijn, dochter van Jan Coevert, die dacht dat dit het originele bord was. Dat was echter niet waar, maar omdat het zo mooi en leuk is, hebben Jan Cuiper en Gerrit Splinter het bord opgeknapt.

Nu er aan beide oevers een tarievenbord staat, kan de pontganger in verwarring raken, aangezien de prijzen flink verschillen per gemeente (Ouderkerk is veel duurder) en de tarieven die op de borden staan zijn natuurlijk van 63 jaar geleden en niet geldig in 2013.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Na een korte speech van Mieke Blankers-Kasbergen, de burgemeester van Ouder-Amstel, wordt het Pont tariefbord onthuld


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Mieke Blankers-Kasbergen, de burgemeester van Ouder-Amstel bekijkt de tarieven


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De oude tarieven lijken nu laag, maar toen, 60 jaar geleden, was de oversteek niet zo goedkoop


De leden van de Stichting 'Vrienden van het Pontje' zijn ontzettend blij, dat de twee burgemeesters beiden op zondag tijd vrijmaakten voor deze opening en het leukste is, dat zij samen ook al jaren de beschermheer en beschermvrouwe zijn van de stichting. Het was inderdaad erg leuk, dat ze samen op de pont een minuut lang van het bijzondere uitzicht op de Amstel konden genieten en iedereen de nodige foto's kon maken.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Vlnr.: Jan Coevert, Jan van Zanen en Mieke Blankers-Kasbergen tijdens de fotoshoot, gaan zogenaamd de pont klossen


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan Coevert, voorzitter van de Stichting 'Vrienden van het Pontje' begeleidt de burgemeesters Jan van Zanen en Mieke Blankers-Kasbergen


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan Coevert vertelt over het ontstaan van de tariefborden


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De tekst van het tariefbord van Amstelveen wijkt helemaal af van het bord van Ouderkerk


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Nog even proosten en de Coevert veerpont kan weer verder varen


Voorzitter van de stichting Jan Coevert: 'Wij van de stichting “Vrienden van het Pontje”, die de twee gemeentes met onze staalkabel aan elkaar verbindt, vinden het maar niets, dat Amstelveen een vrijage opgezet heeft met Aalsmeer en dat Ouderkerk naar Diemen en De Ronde Venen lonkt.

Wij hopen, dat zij samen tot een goede oplossing komen met betrekking tot de bereikbaarheid van ons dorp en de Buurt over Ouderkerk (Amstelveen). En die mogelijkheid is aanwezig, als er een nieuwe brug bij ons gerealiseerd wordt. De plannen worden op dit moment daarvoor gemaakt.' Het was een gezellige happening die werd beklonken met een glaasje Prosecco. Daarna ging iedereen weer huiswaarts.




Historie van het Jan Coevert veer

Op de plek, waar de pont nu vaart over de Amstel, heeft tijdenlang een brug gelegen, de Lange Brug genaamd. Het beweegbare deel daarvan is nog te bewonderen in het Openluchtmuseum bij Arnhem. Toen een nieuwe brug werd gebouwd op ongeveer 400 meter verder richting Amsterdam, kwam er voor voetgangers en fietsers een pontverbinding.

Het veer is een ouderwetse kabelpont. Met handkracht wordt die met behulp van houten klossen langs de kabel naar de overkant getrokken. Bewust had men voor de ouderwetse methode gekozen en niet voor een motor.

lange brug Amstelveen
(Bron Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel - 2013)

De Lange Brug in Ouderkerk aan de Amstel in 1927


De veerdienst werd rond 1970 opgeheven, tot verdriet van velen. Jan Coevert, de smid van het dorp, knapte de pont op en één keer per jaar wordt met Koninginnedag de pont weer gebruikt. Sinds 1995 zorgen vrijwilligers ervoor, dat in de zomer het veer elke zondag vaart.

Op die dag worden vier vrijwilligers ingeschakeld: twee om de pont te trekken, één om de lier te bedienen en één staat op de uitkijk, de loods. Deze laatste moet met een toeter, of een rode vlag voorbijkomende boten waarschuwen, want de stalen kabel blijft op ongeveer 2 meter hoogte tussen de oevers hangen, als het veer in gebruik is.

Het historisch pontje in Ouderkerk aan de Amstel vaart ieder jaar vanaf april tot en met augustus iedere zondag van 12.30 tot 17.00 uur over de Amstel ter hoogte van BarRestaurant aan Amstelzijde 37 (voorheen restaurant De Oude Prins en Praq) in Amstelveen en de Brugstraat in Ouderkerk aan de Amstel.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.