Bijgewerkt: 28 maart 2024

Gezamenlijke Metropoolredactie in Noord-Holland

Nieuws -> Informatief

Bron: NH Media
10-01-2023

Drie publieke omroepen beginnen maandag 16 januari 2023 met een gezamenlijke Metropoolredactie. De omroep van Noord-Holland (NH), Omroep Flevoland en de Amsterdamse stadsomroep AT5 brengen gezamenlijk nieuws over gemeente-overstijgende onderwerpen die spelen in de hele Amsterdamse metropoolregio.

Het informele samenwerkingsverband MRA krijgt steeds meer invloed op de levens van 2,5 miljoen Nederlanders. Deze ontwikkeling roept volgens de omroepen om extra aandacht. Metropoolredacties zijn natuurlijk niet uniek, maar de samenwerking van drie omroepen in één redactie is uitzonderlijk.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amsterdam - 2020)

Femke Halsema burgemeester van Amsterdam en voorzitter van de Metropoolregio Amsterdam

Grensverleggend initiatief. In de MRA bundelen 30 gemeenten en twee provincies hun kennis en ambities. De drie omroepen belichten en onderzoeken grootstedelijke onderwerpen als wonen, toerisme, vervoer, energie en landschap. Letterlijk en figuurlijk een grensverleggend initiatief dus. Op de sites van de omroepen komt een apart Metropool-platform waar gezamenlijke producties verschijnen.

Redactionele onafhankelijkheid. De MRA ondersteunt de redactie deels financieel. Er zijn heldere afspraken met de omroepen gemaakt om de redactionele onafhankelijkheid te waarborgen. Het dagelijkse bestuur van MRA, bij monde van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam: 'Het bestuur stelt dat hier geen sprake is van samenwerking maar dat het gaat om onafhankelijke journalistieke programmering.'

Foto Amstelveen
(Bron NH Media - 2022)

David Vink algemeen directeur van NH Media

NH-directeur David Vink zegt over het initiatief: 'De metropoolredactie is een unieke journalistieke samenwerking van drie omroepen die allemaal te maken hebben met de grootstedelijke ontwikkelingen die binnen de MRA besproken worden.'

Aftrap bijwonen? De kick-off van de Metropoolredactie vindt plaat op maandag 16 januari 2023 vanaf 13.00 uur in het nieuwe onderkomen van NH Media: het M-mediagebouw aan de ’s-Gravelandseweg 80 te Hilversum. Daar zijn vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en omroepen aanwezig.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.