Bijgewerkt: 18 april 2024

Gentium: een lettertype voor alle naties

Nieuws -> Informatief

Bron: Taalpost / Wikipedia / Amstelveenweb
16-01-2009


Veel talen maken wel gebruik van het Latijnse schrift, maar met extra accenten, puntjes en streepjes boven of onder de letters- de zogenoemde diakritische tekens. Het valt niet altijd mee om deze op een fraaie manier weer te geven- meldt Taalpost.

Het Summer Institute of Linguistics, een organisatie van gelovige taalkundigen die zich vooral bezighoudt met het vertalen van de Bijbel in zo veel mogelijk talen, heeft hiervoor het lettertype Gentium ontwikkeld, dat het via zijn website gratis ter beschikking stelt. Het lettertype werkt op een groot aantal verschillende computers, en kan ook verschillende soorten Grieks schrift weergeven.

Gentium Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Na de installatie is het lettertype direct bruikbaar in allerlei applicaties op de computer


Gentium is een lettertype familie, die is ontworpen voor de verschillende etnische groepen over de hele wereld, die gebruik maken van de Latijnse en Grieks schriften, om hoogwaardige publicaties te produceren. Het font ondersteunt een brede waaier van op Latijns-gebaseerde alfabetten en omvat glyphs die overeenkomen met alle Latijns-reeksen van Unicode.

Unicode?
Unicode is een internationale standaard voor de identificatie van grafische tekens en symbolen, vergelijkbaar met de ASCII-tabel. De standaard voorziet alle tekens en symbolen ('karakters') van alle geschreven talen van een nummer. De standaard wordt onderhouden door het Unicode Consortium. De standaard bevat momenteel ongeveer 100.000 gestandaardiseerde karakters en ongeveer 900.000 gereserveerde karakters.

Font?
Een lettertype (font in het Engels) is in de typografie een stilistisch samenhangende set tekens, die meestal letters, cijfers en leestekens uitbeelden. De karakterset kan ook andere symbolen bevatten, of geheel daaruit bestaan, zoals in het geval van wiskundetekens. Veel tekstverwerkers geven de gebruiker de mogelijkheid verschillende lettertypen te kiezen, zoals Times New Roman, Helvetica, Arial of Courier.

Font kenmerken
Naast de karakterhoogte bij gebruik van de technische betekenis van het woord, zijn er verschillende eigenschappen die lettertypen kunnen onderscheiden, ook afhankelijk van het script (s) die het lettertype ondersteunt. In de Europese alfabetische scripts wil dat zeggen dat Romeinse, Cyrillische en Griekse, de belangrijkste eigenschappen zijn bijvoorbeeld de stokbreedte, dus het gewicht, de stijl of de schrijfhoek en het karakterbreedte.

De meeste lettertypes zijn op het Romeinse schrift gericht en dus ook het normale of standaard lettertype is vaak als roman genoemd, zowel om het te onderscheiden van vet of dunne en cursieve fonts.

Nieuwe lettertypen in Windows toevoegen
Windows ondersteunt TrueType-lettertypen of lettertypen die speciaal zijn ontworpen voor Windows. Deze lettertypen zijn vrij verkrijgbaar. Sommige programma's worden geleverd met speciale lettertypen die tegelijkertijd met het programma worden geïnstalleerd. Daarnaast worden printers vaak geleverd met TrueType- of speciale Windows-lettertypen. Een lettertype handmatig (opnieuw) installeren:

Klik op Start en klik op Uitvoeren.

Typ %windir%\fonts en klik op OK.

Klik in het menu Bestand op Nieuw lettertype installeren.

Klik in het vak Stations op het station met de diskette of cd met de lettertypen die u wilt toevoegen. Als u lettertypen installeert vanaf een diskette, is dit meestal station A of B. Als u de lettertypen installeert vanaf een cd, is het cd-rom-station meestal station D. Dubbelklik op de map met de lettertypen.

Klik op het lettertype dat u wilt toevoegen. Als u tegelijkertijd verschillende lettertypen wilt toevoegen, houdt u CTRL ingedrukt terwijl u op de lettertypen klikt.

Schakel het selectievakje Lettertypen naar de map Fonts kopiëren in. De map Windows\Fonts is de map waarin de standaardlettertypen van Windows zijn opgeslagen.

Klik op OK.

Externe links: Gentium font installer   Lettertype Startpagina  1001 Free fonts



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.