Bijgewerkt: 24 april 2024

Gemeente Amstelveen past mediation toe

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-11-2009

De Nederlandse aanpak van conflicten tussen overheid en burger eindigde op de tweede plaats tijdens de European Public Service Award uitreiking. De gemeente Amstelveen is één van de 26 deelnemers aan het door Nederland ingezonden pionierproject mediationvaardigheden.

Het inzetten van mediationvaardigheden wordt het komend jaar door de Europese Commissie en European Institute voor Public Administration als één van de vijf meest excellente verbeteringen van de publieke dienstverlening in Europa uitgedragen.

Het project mediationvaardigheden eindigde op een gedeelde tweede plaats en is bovendien het enige Nederlandse project, dat een finaleplaats heeft bereikt. De European Public Service Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de beste voorbeelden in de publieke dienstverlening.

Een internationaal gerenommeerd panel van experts heeft uit ruim 300 aanmeldingen een lijst van succesvolste

voorbeelden geselecteerd. Deze zijn vervolgens door een internationale jury beoordeeld. De jury heeft per thema vijf finalisten geselecteerd.

Aan het pionierproject mediationvaardigheden onder leiding van Staatssecretaris Bijleveld van het Ministerie van Binnenlandse Zaken namen 26 overheidsorganisaties deel (gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties).

Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Frans Hellendall, wethouder dienstverlening legt uit: 'De gemeente Amstelveen is een van de eerste overheidsorganisaties die mediation toepast. Wij nemen snel en persoonlijk contact op met burgers wanneer zij een bezwaar of klacht indienen, of voordat wij een voor een burger negatieve beslissing moeten nemen. Daarbij wordt een open en oplossingsgerichte houding gehanteerd. Zo kunnen juridische conflicten tussen burger en overheid worden vermeden en dat scheelt beide partijen een hoop rompslomp, ergernis en geld'.


Uit onderzoek blijkt, dat de inzet van mediationvaardigheden leidt tot een verbetering van de klanttevredenheid van 20 procent, een vermindering van de administratieve lasten voor burgers van 23 procent, een verbetering van de arbeidstevredenheid van ambtenaren van 20 procent en een vermindering van de kosten voor de overheid van 27 procent. Na het inzetten van mediationvaardigheden ziet ruim 60 procent van de burgers af van een verdere formele bezwarenprocedure.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.