Bijgewerkt: 23 april 2024

Gaat Canon naar Venlo?

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-06-2012

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen informeert de gemeenteraad in verband met een publicatie in het dagblad Het Parool over een eventuele verhuizing van Canon naar Venlo.

Geachte dames en heren,

In het dagblad Het Parool van donderdag 7 juni 2012 is een artikel gepubliceerd over Canon Europa in Amstelveen. Het hoofdartikel getiteld "van magazijn naar inpakfabriek" doet verslag van een positieve ontwikkeling bij Canon Europa, te weten de verhuizing van de zogenaamde blisterline (een geavanceerde inpaklijn) van Frankrijk naar Amstelveen. Dat betekent, dat dit aantal de komende periode zal stijgen.

Bij dit artikel is ook een katern gevoegd met als titel "gemeente Venlo probeert Canon naar Limburg te lokken". Deze kop is relevant voor Amstelveen. Daarom willen wij u inzicht verschaffen in de ontwikkelingen met betrekking tot Canon Europa in Amstelveen en de intensieve gemeentelijke contacten, die zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau, de afgelopen maanden met de directie hebben plaatsgevonden.

In 2011 is het Nederlandse bedrijf OCÉ (hoofdvestiging in Venlo) overgenomen door Canon Inc. Deze overname is voor wat betreft Canon vooral ingegeven door de geavanceerde R&D activiteiten van OCÉ. Dit is dan ook de hoofdreden geweest voor deze miljardeninvestering. De overname betekent in Europa, dat de vestigingen van Canon Europa en OCÉ geïntegreerd moeten worden.

Dat houdt in samenvoegen van teams en vestigingen, waarbij gekeken wordt naar de vestigingen in de UK, Nederland en Duitsland. In Nederland wordt dan vooral gekeken naar de hoofdkantoren van OCÉ (in Venlo) en van Canon Europa (in Amstelveen) en OCÉ Nederland (in Den Bosch) en Canon Nederland (in Amstelveen). De heer Rokus van Iperen, de voormalige CEO van OCÉ, is door Canon Ine benoemd tot president van Canon Europa.

Canon Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Het gebouwcomplex van Canon Europa N.V. aan de Bovenkerkerweg 59-61 in Amstelveen


Het operationele Europese hoofdkantoor van Canon is gevestigd in Amstelveen, het strategische Europese hoofdkantoor is gevestigd in London. Dit is thans de standplaats van de heer Van Iperen. De ontwikkelingen bij Canon hebben van meet af aan nadrukkelijke aandacht gekregen van het gemeentebestuur van Amstelveen en de naast betrokken medewerkers van Amsterdam inBusiness (regionaal samenwerkingsverband op gebied van internationale marketing en acquisitie).

De ontwikkelingen zijn ook van groot belang voorde gemeentebesturen van Amsterdam, Almere en Haarlemmermeer. Een eventueel (gedeeltelijk) vertrek van Canon Europa uit Amstelveen zou immers enorme gevolgen hebben. Gevolgen voor Amstelveen, maar ook voor het aanzien van de Amsterdamse regio richting de bijna 400 Japanse bedrijven die in deze regio zijn gevestigd. De ontwikkelingen bij Canon worden ook door deze bedrijven en de bestuurders van bovengenoemde gemeenten nauwlettend gevolgd.

Om direct op bovenstaande ontwikkelingen in te spelen heeft de gemeente in nauwe samenwerking met Amsterdam inBusiness, op eigen initiatief een zogenaamd bidbook geconcipieerd, waarin nogmaals op een rij is gezet, dat het geïntegreerde hoofdkantoor in Amstelveen hoort. Daarbij zijn ook artists ïmpressions gemaakt, hoe het grotere geïntegreerde hoofdkantoor in Amstelveen eruit zou kunnen zien.

Dit bidbook is gepresenteerd aan de Nederlandse directie van Canon Europa en heeft via hen ook de Europese directie bereikt. Dit bidbook is voor u vertrouwelijk in te zien bij de griffie. Op 18 juni 2012 zal er een gesprek plaatsvinden met de heer Rokus van Iperen, de president van Canon Europa en de Nederlandse directie van Canon, waarbij burgemeester van Zanen de heer Pulles de directeur van de Netherlands Foreign Investment Agency (onderdeel van het ministerie van economische zaken), wethouder Groot en de verantwoordelijke ambtenaar aanwezig zullen zijn.

De verwachting is, dat tijdens dit gesprek meer duidelijkheid zal worden verschaft over de toekomstplannen van Canon in Nederland. Wij zullen u direct na dit gesprek over het resultaat informeren. Van onze kant zal tijdens dit gesprek alle medewerking worden toegezegd om tot het oplossen van eventuele obstakels te komen, indien besloten wordt het geïntegreerde hoofdkantoor in Amstelveen te vestigen.

Een ongunstige bijkomstigheid bij dit proces is de strategie die de gemeente Venlo en de provincie Limburg voert om het geïntegreerde hoofdkantoor naar Venlo te krijgen. Er verschijnen voortdurend berichten in de media dat dit werkelijk staat te gebeuren. Deze verhalen worden door Canon stelselmatig tegengesproken, maar telkens weer verschijnt een nieuw verhaal.

In dat licht vragen wij u ook het katern bij het voornoemde artikel "gemeente Venlo probeert Canon naar Limburg te lokken" te beschouwen. De gemeente Amstelveen heeft een andere strategie gekozen, te weten Canon voorzien van relevante informatie en voortdurend in gesprek te blijven met de directie. Wij hopen, dat deze werkwijze uiteindelijk succesvol zal blijken te zijn. Amstelveen en de regio hebben Canon veel te bieden. De uiteindelijke beslissing is natuurlijk aan de hoofddirectie van Canon in Japan. Het leek ons goed u hierover te informeren.

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen, de secretaris mr. R. J. T. Schurink, de burgemeester, mr. J. H. C. van Zanen


Océ?

Louis en Karel van der Grinten, hebben in 1927 in om octrooi aangevraagd op het door hen ontwikkelde 'semi-droge diazo-procedé', een nieuw kopieersysteem, dat onder de merknaam 'Océ' op de markt werd gebracht.

De merknaam is een afkorting van het Duitse 'Ohne Componente' (OC= zonder componenten). Vier jaar later legde het bedrijf zich vrijwel volledig toe op de productie van Océ.

Het Nederlandse Océ NV behoorde wereldwijd tot de leidende ondernemingen op het gebied van document- en informatiemanagement, maar in november 2009 deed het Japanse Canon een overnamebod op Océ.

Het bod van € 8,60 per aandeel, neerkomend op ongeveer 730 miljoen euro, kreeg de goedkeuring van het bestuur en de commissarissen van Océ. In januari 2012 werden de resterende aandelen opgekocht door Canon. Met de aankoop van Océ hebben de Japanners hun grootste slag gemaakt van de laatste decade. Canon wil in Venlo nu een printercartridge fabriek bouwen met 800 werknemers.

Canon Inc

Canon Inc (キヤノン 株式会社?) is een Japanse multinational die gespecialiseerd is in de fabricage van optische en imaging producten, waaronder camera's, camcorders, kopieerapparaten en printers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ōta , Tokio, Japan.

Het bedrijf voer oorspronkelijk de naam 'Kwanon' door Goro Yoshida na de boeddhistische bodhisattva Guan Yin, bekend in het Japans als Kannon. In 1934 produceerde Canon een prototype voor Japan's allereerste 35 mm camera met een focal plane sluiter. In 1947 werd de bedrijfsnaam veranderd in Canon.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.