Bijgewerkt: 18 april 2024

Finland sluit zich aan bij de NAVO als 31ste bondgenoot

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
04-04-2023

Finland werd vandaag (4 april 2023) het nieuwste lid van de NAVO, na de nederlegging van zijn akte van toetreding tot het Noord-Atlantisch Verdrag met de Verenigde Staten op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De NAVO-bondgenoten ondertekenden het toetredingsprotocol van Finland op 5 juli 2022, waarna alle 30 nationale parlementen stemden om het lidmaatschap van het land te ratificeren.

'We heten Finland welkom in het Bondgenootschap!' zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, terwijl de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto de akte van toetreding van Finland deponeerde bij de regering van de Verenigde Staten, vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. De secretaris-generaal verwelkomde vervolgens de Finse president Sauli Niinistö op het NAVO-hoofdkwartier voor een ceremonie waarbij de vlag werd gehesen om de toetreding van het land tot het Bondgenootschap te markeren.



Voorafgaand aan de ceremonie bedankte de secretaris-generaal president Niinistö voor zijn uitstekende leiderschap en voor het leiden van Finland tot het meest succesvolle Bondgenootschap in de geschiedenis. 'Ik ben erg trots om Finland te verwelkomen als een volwaardig lid van onze Alliantie en ik kijk ernaar uit om ook Zweden zo snel mogelijk te verwelkomen' - zei hij. 'Toetreding tot de NAVO is goed voor Finland, het is goed voor de Noordse veiligheid en het is goed voor de NAVO als geheel' -voegde hij eraan toe. De secretaris-generaal merkte ook op dat de toetreding van Finland de wereld laat zien dat president Poetin er niet in is geslaagd "de deur van de NAVO dicht te slaan". 'In plaats van minder NAVO heeft hij het tegenovergestelde bereikt; meer NAVO en onze deur blijft stevig open'-zei hij.

Het Finse volkslied en de NAVO-hymne werden gespeeld toen de Finse vlag voor het eerst buiten het NAVO-hoofdkwartier werd gehesen, in aanwezigheid van president Niinistö, minister van Buitenlandse Zaken Haavisto, minister van Defensie Kaikkonen, de ministers van Buitenlandse Zaken van alle NAVO-bondgenoten en het genodigde Zweden. Gelijktijdige ceremonies voor het hijsen van de vlag vonden plaats bij Allied Command Operations (SHAPE) in Mons (België) en Allied Command Transformation in Norfolk, Virginia (Verenigde Staten). Naast president Niinistö zei de secretaris-generaal: 'Finland is veiliger en de NAVO is sterker met Finland als bondgenoot. Uw strijdkrachten zijn aanzienlijk en zeer capabel, uw veerkracht is ongeëvenaard en gedurende vele jaren hebben troepen uit Finland en NAVO-landen als partners zij aan zij samengewerkt. Vanaf vandaag staan we samen als bondgenoten.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.