Bijgewerkt: 19 april 2024

Explosieve stijging schuldhulp in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Gemeente Amstelveen
31-05-2012

Sinds 2008 is het aantal mensen, dat met schulden bij de gemeente Amstelveen aanklopt met ongeveer 20 procent gestegen tot zo'n 300 in 2011. Met nieuw beleid wil de gemeente de schuldhulpverlening de komende jaren ook bij toenemende vraag op peil houden.

Amstelveen is een van weinige gemeenten in Nederland die al sinds 1995 in eigen beheer schuldhulpverlening uitvoert. Het beleid van Amstelveen spitst zich toe op korte wachttijden, integrale benadering van alle problemen die met de schuld samenhangen, het voorkomen van schulden en leveren van goede nazorg.

Onder invloed van de economische crisis kloppen ook andere groepen aan bij de gemeente. „Daarom gaan we de schuldhulpverlening ook uitbreiden naar eigenwoningbezitters en zelfstandigen. Het is een goede zaak, dat we juist in deze economisch slechte tijden onze schuldhulpverlening voor iedereen toegankelijk maken", vertelt wethouder Koops.

koops Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Jacqueline Koops (CU) beantwoordt de vragen van de commissieleden van Burgers en Samenleving op 30 mei 2012 in verband met de schuldhulpverlening in Amstelveen


Jongeren

De gemeente voert sinds een aantal jaren projecten voor jongeren uit om te voorkomen, dat zij schulden opbouwen. Deze preventieprojecten worden verder uitgebreid en ook wordt gekeken, of projecten voor ouderen opgestart kunnen worden. De inzet van vrijwilligers blijft een belangrijke ondersteuning in een schuldhulpverleningstraject. Amstelveen bekijkt, of een maatjesproject voor schuldhulpverlening kan worden opgezet.

Totaalplaatje

Inwoners die zich met een hulpvraag bij de gemeente melden, moeten volgens de wet binnen vier weken te woord worden gestaan. „In Amstelveen doen we dat anders. Iemand die bij ons aanklopt, krijgt meestal binnen een week een eerste gesprek.

Het water staat hen immers vaak al aan de lippen, voordat de stap gezet wordt om hulp te zoeken", vertelt wethouder Koops (ChristenUnie, Werk en Inkomen). „Is de situatie heel nijpend, bijvoorbeeld omdat de energietoevoer afgesloten dreigt te worden, dan kan nog dezelfde dag een eerste gesprek plaatsvinden.

Vervolgens kijken we naar het 'totaalplaatje'. Soms kan het helpen aan werk, al een groot deel van het probleem oplossen. Soms is ook andere financiële, of (psychosociale hulp noodzakelijk en beperkt het probleem zich niet tot de schulden die zijn ontstaan," aldus Koops. Het nieuwe beleidsplan werd op woensdag 30 mei 2012 in de commissie Burgers en Samenleving behandeld.

Schulden

Er zijn verschillende soorten schulden, waarbij onderscheid wordt gemaakt naar de manier van ontstaan van de schuld. Meestal ontstaat deze door een overeenkomst, of contract tussen partijen, bijvoorbeeld een geldlening, of levering op krediet. Het is echter ook mogelijk, dat de schuld uit de wet voortvloeit. Dit is het geval bij boetes, belastingen en schadevergoedingen. Men kent onder meer:

-Leningen - De lening is de bekendste soort schuld, met als kenmerk een duidelijke afspraak over de wijze van terugbetaling en de vergoeding voor het ter beschikking stellen van het geld

-Schulden aan derden als gevolg van leveringen van diensten, of goederen ('op de rekening', 'op krediet', 'op de pof')

-Schulden als gevolg van veroorzaakte schade aan eigendommen van derden (schadevergoeding)

-Gokschulden

-Een schuld voortvloeiend uit het opgelegd krijgen van een boete door een strafrechter, of bestuursorgaan

-Belastingschulden

-Sociale premieschulden

-Loonschulden

Schuldhulpverlening in Amstelveen

Wanneer u door onvoorziene omstandigheden niet meer aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen, kunt u aanspraak maken op een schuldenregeling bij Balans Schuldhulpverlening van de gemeente Amstelveen. Balans werkt onder andere samen met Vita Welzijn en de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam.

U kunt een afspraak maken voor een aanmeldingsgesprek, waarin wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Tijdens dit gesprek worden uw schulden en de oorzaak van de schuldenproblematiek in kaart gebracht en worden uw inkomen en uitgaven naast elkaar gelegd. Op basis hiervan bepaalt Balans, of zij u kunnen helpen en zo ja, hoe. Afhankelijk van de situatie zijn verschillende oplossing of combinatie van oplossingen denkbaar:

-budgetcursus

-begeleiding

-bemiddeling

-schuldsanering

-WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)

Wat zijn de voorwaarden?

-U moet meewerken aan de geboden oplossing, indien er een lening wordt verstrekt, moet u voldoen aan de afgesproken aflossing er mogen gedurende de periode van schuldhulpverlening geen nieuwe schulden worden gemaakt

-de gemeente kan als voorwaarde stellen dat u wordt begeleid door een consulent schuldhulpverlening, of inkomensbeheer.

Hoe vraagt u e de schuldenregeling aan?

U kunt contact opnemen met het Wmo-loket voor het maken van een afspraak. Van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur kunt u telefonisch een afspraak maken. Telefoon (020) 540 49 11. Meer info? Download: Groeien de schulden u boven het hoofd? (pdf)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.