Bijgewerkt: 20 april 2024

'Experience-wc' in Stadshart Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: SCA
18-11-2015

Winkelend publiek in het Amstelveense winkelcentrum Stadshart ervaart deze week, hoe toiletten in veel derdewereldlanden er vandaag de dag nog steeds uitzien. De actie is een initiatief van hygiënespecialist SCA, in samenwerking met toiletwinkel 2theloo. Door middel van een ‘experience-wc’ die uitgerust is met een audiovisuele filmprojectie, kan iedereen het contrast met onze Nederlandse voorzieningen ervaren. De actie vindt plaats in het kader van World Toilet Day op 19 november. Op deze dag wordt er over de hele wereld aandacht gevraagd voor de noodzaak van goede sanitatie en hygiëne.

Een Afrikaans toilet is in veel gebieden nog steeds een gat in de grond, zonder rioleringsvoorziening, of stromend water. Door middel van een videoprojectie in de toiletfaciliteit van 2theloo krijgt het winkelend publiek te zien, hoe men in Afrika de uitwerpselen uit de latrine opgraaft en  in de rivier stort, waar verderop vrouwen de was doen. Vervolgens kwam toiletgebruikers via een magic mirror een impactvolle videoboodschap onder ogen. “Het contrast met de westerse sanitaire  omstandigheden is schrijnend. We willen hiermee bewustwording creëren over het verschil tussen de hygiënische voorzieningen in Nederland en de erbarmelijke situatie in andere delen van de wereld. “2,5 Miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen. Terwijl wij het vaak zo vanzelfsprekend vinden”, aldus Gertie Eikenaar, directeur communicatie bij SCA Benelux.



Nog steeds sterven er jaarlijks 1,6 miljoen mensen en dagelijks 2.000 kinderen aan de gevolgen van cholera, diarree en worminfecties. Ziekten die met name veroorzaakt worden door vieze toiletten (of het ontbreken van toiletten) en slechte hygiëne. Eikenaar: “Deze cijfers zijn wat ons betreft letterlijk ‘serious shit’.

Veilig drinkwater, goede sanitatiemogelijkheden en basis hygiënevoorzieningen zouden voor iedereen ter wereld beschikbaar moeten zijn. Vanuit die gedachte werken we samen met 2theloo en Roca (We Are Water Foundation) aan duurzame oplossingen voor dit probleem.” Alle bezoekers van de ‘experience-wc’ in Amstelveen kunnen hun 2theloo toegangsvoucher doneren. De opbrengst wordt verdubbeld door SCA en gaat naar een project van de We Are Water Foundation in Bangladesh, waar latrines op scholen worden aangelegd.

Over SCA

Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA) is een toonaangevend, wereldwijd hygiëne- en bosproducten bedrijf. De Groep ontwikkelt en produceert duurzame personal care-, tissue- en bosproducten. Verkoop vindt plaats in ongeveer 100 landen via een aantal sterke merken, waaronder wereldwijd TENA en Tork en regionaal Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo en Vinda. Als Europa’s grootste particuliere boseigenaar, legt SCA een bijzondere nadruk op duurzaam bosbeheer. De Groep heeft rond de 44.000 medewerkers en de verkoop in 2014 bedroeg 11,4 miljard EURO. SCA is gesticht in 1929, heeft zijn hoofdkwartier in Stockholm, Zweden en is genoteerd op de NASDAQ OMX Stockholm. Voor meer informatie, bezoek www.sca.nl .

 Over 2theloo

2theloo is een succesvol toiletconcept met altijd schone toiletten, een uniek wc-design en een winkel met cadeaus en toilet gerelateerde artikelen. Meteen na de oprichting in 2011 groeide het bedrijf explosief, mede door samenwerking met strategische partners als Shell, SCA en Roca. Momenteel zijn er bijna 200 toiletwinkels in winkelcentra, toeristenlocaties en benzine- en treinstations in 15 landen. Eind 2015 hebben 100 miljoen mensen een 2theloo bezocht. Voor meer informatie: www.2theloo.com .  

Over Roca/We Are Water Foundation

Roca richtte in 2010 de We Are Water Foundation op met als missie de negatieve effecten van gebrek aan watervoorziening in de wereld te verminderen en hierover maatschappelijke bewustwording te creëren. Daarnaast stimuleert Roca mensen voor een bijdrage aan de aanleg en implementatie van wereldwijde watervoorzieningsoplossingen. Voor meer informatie over de We Are Water Foundation: http://www.wearewater.org/en/. Lees meer over deze dag in het Engels: http://www.un.org/en/events/toiletday/


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.