Bijgewerkt: 16 april 2024

Eigen inflatie berekenen

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS / Wikipedia
07-04-2008

Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteert op zijn website de persoonlijke inflatiecalculator. Iedereen in Nederland kan nu zijn of haar persoonlijke ‘inflatie’ berekenen door voor verschillende consumptiecategorieën de eigen uitgaven in te vullen.

Persoonlijk consumptiepatroon

De officiële inflatie gaat uit van het gemiddelde uitgavenpatroon van de Nederlandse bevolking. Niemand heeft echter een gemiddeld consumptiepatroon. Prijsstijgingen hebben daardoor voor iedereen andere gevolgen. Zo ziet een fervente roker duidelijk accijnsverhogingen terug in een hogere persoonlijke inflatie. Voor niet-rokers werkt dat effect ook, maar dan tegengesteld. Hun persoonlijke inflatie zal juist lager zijn dan gemiddeld.

De officiële inflatie

Het CBS meet de officiële inflatie door de prijsontwikkeling te volgen van een mandje goederen en diensten. Dit mandje is gebaseerd op wat de Nederlandse bevolking gemiddeld consumeert. Het sterkst wordt de officiële inflatie bepaald door de kosten van huisvesting, energie en water. Vervoer (incl. autobrandstoffen) telt voor ruim 10 procent mee in de officiële inflatie. Ook voedingsmiddelen en alcoholvrijedranken maken 10 procent uit van het mandje.

Inflatie Amstelveenweb
(CBS - 2008)

Grafiek van de berekende inflatie


Veel roken en inflatie

Stel dat iemand rookt en 10 procent van zijn budget uitgeeft aan rookwaren. Dat is ongeveer vijfmaal zoveel als gemiddeld. In 2004 was zijn persoonlijke inflatie veel hoger dan de officiële inflatie. Dit komt doordat toen een accijnsverhoging is doorgevoerd. Aangezien de uitgaven aan roken hoger zijn dan gemiddeld weegt de accijnsverhoging ook veel zwaarder mee in de inflatie van de roker. De niet-rokers zien ook het effect van de accijnsverhoging terug in hun inflatie. Die was in 2004 lager dan gemiddeld.

Veel autorijden, grote invloed olieprijs op inflatie

Als mensen meer uitgeven aan benzine dan gemiddeld, dan zijn de effecten van de prijsontwikkeling van olie sterk zichtbaar in hun inflatie. Zo zijn in de tweede helft van 2007 de olieprijzen fors gestegen. Het gevolg voor mensen die bijvoorbeeld vier keer zo veel benzine gebruiken dan gemiddeld, is duidelijk te zien. Hun persoonlijke inflatie in de tweede helft van 2007 was een stuk hoger dan de officiële inflatie. Toen eind 2006 de brandstofprijzen flink daalden, was de inflatie van deze autorijders veel lager dan gemiddeld. Voor mensen die geen autorijden geldt het tegenovergestelde patroon.

Wat is inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de CPI bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Externe link: Persoonlijke inflatiecalculator



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.