Bijgewerkt: 28 maart 2024

Eerbetoon aan kunstschilder Sam Francis in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN/Wikipedia
10-01-2023

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Sam Francis (1923-1994) brengt Museum JAN in Amstelveen een eerbetoon aan deze Amerikaanse schilder. In de tentoonstelling Hommage aan Sam Francis, te zien van 3 februari t/m 21 mei 2023, wordt een selectie van Francis’ werk uit eigen collectie, aangevuld met bijzondere bruikleen en van kunstverzamelaar en Francisliefhebber Nico Delaive.

Francis wordt vaak geassocieerd met het abstract expressionisme, een na-oorlogse Amerikaanse schilderstroming, maar ontwikkelde een heel eigen stijl na zijn kennismaking met Europese en oosterse (moderne) kunst. Francis werd bekend om zijn schilderijen met expressieve kleuren in een ‘gecontroleerde chaos’ van vlekken, druppels, lijnen en streken.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Sam Francis (1923 - 1994) - een bekende Amerikaanse abstract expressionistische schilder en graficus in 1968

Sam Francis (1923-1994, Californië, VS). Francis diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Amerikaanse luchtmacht. In 1944, terwijl in de Air Corps hij werd gediagnosticeerd met spinale tuberculose. Hij lag een aantal jaren in het ziekenhuis en het was daar, na een bezoek van kunstenaar David Park in 1945, dat hij begon te schilderen. Eenmaal uit het ziekenhuis keerde hij terug naar Berkeley, dit keer om kunst te studeren. Hij behaalde zowel zijn BA-graad (1949) als MA-graad (1950) in kunst aan de University of California, Berkeley, waar hij botanie, geneeskunde en psychologie studeerde.

Francis' werken uit de vroege jaren 1970 worden ook wel Fresh Air-foto's genoemd. Gemaakt door plassen, druppels en kleurspatten toe te voegen aan natte verfstroken die met een roller waren aangebracht, bevestigden deze werken opnieuw de interesse van de kunstenaar in kleur. Tussen 1973 en 1974 hadden veel van Francis 'schilderijen een formeel raster of matrix dat bestond uit elkaar kruisende kleursporen. Veel van deze matrixwerken waren groot van formaat, tot zes meter lang.

Na 1980 verdween de formele structuur van het grid geleidelijk uit Francis' werk. Hij was buitengewoon actief als graficus en creëerde talloze etsen, litho's en monotypes, waarvan er vele werden uitgevoerd in Santa Monica in de Litho Shop, waarvan Francis eigenaar was.

Foto Amstelveen
Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Schilderijen van Sam Francis in Museum Jan van der Togt op 2 september 2016 in het Oude-Dorp van Amstelveen

In 1984 richtte Francis The Lapis Press op met als doel ongebruikelijke en actuele teksten in visueel aantrekkelijke formaten te produceren.

Spatten en 'drippings' voeren de boventoon in Francis' werk. Ze lijken willekeurig te zijn ontstaan, maar Francis stuurde het druipen van de dunne olieverf over het vlak zorgvuldig. Gaandeweg kregen de witruimtes een grotere rol in zijn composities, als eilanden van rust tussen de kleuren.

Tijdens het laatste jaar van zijn leven, lijdend aan prostaatkanker en niet in staat om met zijn rechterhand te schilderen na een val, gebruikte hij in een laatste uitbarsting van energie zijn linkerhand om een oogverblindende reeks van ongeveer 150 kleine schilderijen te voltooien voordat hij stierf. Hij stierf in Santa Monica en werd begraven in Olema, in Marin County, Californië.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor (1943) was ook aanwezig tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amstelveen op 2 januari 2023

100 jaar Sam Francis 180 jaar Jan Verschoor. Verzamelaar en oprichter van Museum JAN, Jan van der Togt (1905- 1995), was een groot bewonderaar van de kleurrijke doeken van Sam Francis. Hij bracht één van Europa’s grootste Francis-verzamelingen bijeen. Hij combineerde deze schilderijen graag met zijn collectie glaskunst, waarin hij een soortgelijk spel van licht, kleur en transparantie herkende.

Naast het werk van Francis worden in de tentoonstellingsruimte beelden getoond van de hand van kunstenaar en medeoprichter van dit museum, Jan Verschoor (1943), die dit jaar zijn 80ste geboortejaar viert. Zijn sierlijke sculpturen gaan een dialoog aan met de explosieve, overweldigende schilderijen van Francis.

Over Museum JAN. Museum JAN is een museum in Amstelveen voor hedendaagse kunst en design. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde topkunst van Nederlandse grootheden als Andries Copier als ook van de avantgardistische Tsjechische glaskunstenaars Václav Cigler en Stanislav Libenský. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma. Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen +31 (0)20 641 57 54 info@museumjan.nl https://nl.museumjan.nl/



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.