Bijgewerkt: 19 april 2024

Een Cardanus vrijwilliger reageert: TegenZet

Nieuws -> Informatief

Bron: Engelien
25-11-2013

Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst voor vrijwilligers, waar we werden geïnformeerd over de nieuwe situatie die ontstaat nu Cardanus is overgenomen door AanZ-Amstelveen! We kregen te maken met een zware delegatie betaalde krachten van Vita en Participe die ons bijzonder weinig kon vertellen over hoe het straks verder gaat. Wel werd duidelijk, dat meer en meer gedaan moet worden door de bewoners, c.q. vrijwilligers in de wijkcentra. Op zich is daar niets tegen, maar in de praktijk zal dit niet werken.

de meent Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wijkcentrum 'De Meent' in Middenhoven


Ik vrees dat straks weer een sterk bezet (en betaald) hoofdkantoor ontstaat, van waaruit alles centraal wordt geregeld, terwijl op de werkvloer nauwelijks nog een vaste kracht te vinden is. Voorbeeld: in het druk bezochte wijkcentrum De Meent, dat 110 uur per week open is, zal nog maar één fulltime beheerder aanwezig zal zijn, dat meer dan de helft van de tijd er niemand is die van de hoed en de rand weet, laat staan dat de veiligheid gegarandeerd is. Dit kan niet worden opgelost met een telefoontje naar het hoofdkantoor.

De meeste vrijwilligers die bar-, balie- en andere diensten draaien, zijn gepensioneerd en draaien terecht niet meer dan 1, of meer dagdelen hun diensten. Gevolg is, dat alles over veel te veel schijven gaat en er geen continuïteit meer is. Zeker als het takenpakket van de huidige beheerders fors wordt uitgekleed en steeds meer zaken centraal worden geregeld, zoals zalenverhuur, administratie etc.

Er moeten professionals zijn met een helicopterview, die weten wat er reilt en zeilt in het wijkcentrum. Dit kan en mag je niet van vrijwilligers en gebruikers verwachten, die overigens al ontzettend veel zelf doen en een vaak een (te) grote verantwoordelijkheid hebben. Door dit alles ben ik behoorlijk gedemotiveerd geraakt t.a.v. van het vrijwilligerswerk, dat ik sinds meer dan 10 jaar voor De Meent doe.

Zoals AanZ-Amstelveen het nu voorstelt, ben ik straks niet meer de geschikte vrijwilliger en dat geldt niet alleen voor mij. Ik wens de huidige vrijwilligers veel sterkte en AanZ-Amstelveen succes met het vinden van nieuwe geschikte vrijwilligers.

Engelien



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.