Bijgewerkt: 18 april 2024

EU Commissie voorzitter Von der Leyen over de nieuwe COVID-variant

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
28-11-2021

Verklaring van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, over de nieuwe COVID-variant op 26 november 2021 in Brussel.

'Goedemiddag,

Wij nemen het nieuws over de nieuwe sterk gemuteerde COVID-19 variant zeer serieus. Wij weten dat mutaties kunnen leiden tot het ontstaan en de verspreiding van nog verontrustender varianten van het virus, die zich binnen enkele maanden wereldwijd kunnen verspreiden. Het is nu van belang dat wij allen in Europa zeer snel, vastberaden en eensgezind optreden. De Europese Commissie heeft de lidstaten vandaag voorgesteld de "noodrem" op het reizen vanuit landen in zuidelijk Afrika en andere getroffen landen in werking te stellen om de verspreiding van de nieuwe variant te beperken.



Alle vliegreizen naar deze landen moeten worden opgeschort. Ze moeten worden opgeschort tot we een duidelijk inzicht hebben in het gevaar dat deze nieuwe variant inhoudt. En reizigers die terugkeren uit deze regio moeten zich houden aan strikte quarantaineregels. Ik heb vandaag over de situatie gesproken met wetenschappers en vaccinproducenten. Ook zij staan volledig achter dergelijke voorzorgsmaatregelen om internationale verspreiding van de betreffende variant te voorkomen.

Het hangt ook van ons allen als burgers af om bij te dragen tot een betere beheersing van de pandemie. Laat u zo snel mogelijk vaccineren, als u dat nog niet hebt gedaan. En volg de bekende regels om uzelf te beschermen. Boosters bieden een nog betere bescherming. Daarom moeten de Europeanen elke gelegenheid aangrijpen om zich door vaccinatie te beschermen.

We hebben ervaring opgedaan met andere maatregelen, zoals maskers, handhygiëne en sociale distantie, maar ook met tracering van contacten, reisverboden en grensmaatregelen. Dit helpt om de verspreiding van het virus te vertragen. Dat is belangrijk, want zo winnen we kostbare tijd. Tijd voor meer vaccinaties en booster shots.

En tot slot heeft Europa voorzorgsmaatregelen genomen. In het contract van de Europese Unie met de fabrikanten staat dat het vaccin onmiddellijk moet worden aangepast aan nieuwe varianten, wanneer die opduiken.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.